Hjem » Trondheim »  En dobbel dose 90-tall

En dobbel dose 90-tall

Alle som vokste opp på 90-tallet har et forhold til The Cardigans og The September When. Under Olavsfest spiller de samme kveld i Borggården. 

«Bullet Me», «Erase / Rewind», «Lovefool», «Cries Like a Baby», «Can I Trust You» og «My Favourite Game». Sanger de aller fleste som ikke bodde under en stein på 90-tallet har et nært forhold til. På hver sin side av kjølen definerte norske The September When og svenske The Cardigans popmusikken på 90-tallet, og under Olavsfest spiller de dobbeltkonsert i Borggården fredag 2. august. 
Selv om Morten Abel hadde hatt regional suksess i Rogaland med Mods, var det med September When han for alvor tok rollen som Norges mest karismatiske frontfigur. Bandet ble startet i 1986, men det store gjennombruddet kom i 1991 med albumet «Mother I’ve Been Kissed». 
De rakk å gi ut ytterligere to storselgere, «One Eye Open» (1993) og «Huggermugger» (1994) før det ble oppløst i 1996. Morten Abel fikk deretter en suksessrik solokarriere før bandet igjen ble gjenforent med albumet «Judas Kiss» i 2009. Fra 2011 har det imidlertid vært stille – men denne sommeren legger ringrevene ut på veien igjen!

Omtrent da The September When ble oppløst første gang, startet The Cardigans sin raske stigning mot verdenstoppen. Jönköping-bandet med Nina Persson som frontfigur ble stiftet i 1992 og debuterte i 1994 med «Emmerdale». Albumet ble en suksess i Sverige, men det var på oppfølgeren «Life» (1995) de skapte seg et verdensnavn. En million solgte plater på verdensbasis la grunnlaget for det neste steget – som kom da singelen «Lovefool» kom med på soundtracket til Baz Luhrmanns storfilm «Romeo + Juliet». Suksessen førte til at albumet «First Band on the Moon» solgte til platina i USA og Japan. Bandet ble også spurt om å lage temasangen til James Bond-filmen «Tomorrow Never Dies», men avslo. 
Neste album, «Gran Turismo» (1998), solgte like mye og fikk verdenshits med «Erase / Rewind» og «My Favourite Game».
Etter en pause kom bandet tilbake med «Long Gone Before Daylight», et mer americana-inspirert album, i 2002 – før «Super Extra Gravity» ble sluppet i 2005. Etter noen år dominert av soloprosjekter, ble bandet samlet igjen til en serie sporadiske konserter mellom 2012 og 2016. Bandets fire eneste konserter i 2018 ble holdt i Storbritannia for å markere 20-årsjubileet til «Gran Turismo. 
Bandet har solgt rundt ti millioner plater på verdensbasis, men Nina Persson har uttalt at det neppe kommer flere Cardigans-album. Da er det godt trøst i å vite at et av tidenes største skandinaviske popband likevel kan oppleves i levende live i Borggården.

 

Følg IN magasinet på Facebook