Hjem » Asker&Bærum »  Elbåtmessen i Vollen Marina

Elbåtmessen i Vollen Marina

Elbåtmessen i Vollen Marine ble en dundrende suksess. Messen samlet alt som kan krype og gå av sentrale aktører innenfor den norske elbåtindustrien. På Elbåtmessen har de fått en etterlengtet arena, både til å bli kjent med hverandre, og til å vise seg frem til et større publikum.

En smørblid Thomas Aasland fra Triex med godt lesestoff. Han ankom Vollen i en Eelex 8000 fra XS shore. En fantastisk elektrisk skjærgårdsjeep!

Elbiler selger så det suser. I skrivende stund er det ca. 350.000 elbiler på norske veier, og i løpet av få år er det forventet at så å si hele bilparken er elektrisk. På sjøen har utviklingen gått tregere. En forsvinnende liten del av fritidsflåten går på strøm, men det er ting på gang. Teknologien er i en ruvende utvikling, og Norge er et av de landene der det skjer mest. Det er tre ting som gjør at det store gjennombruddsåret for elektriske båter er like rundt hjørnet.

Canal Boats er det første norske firmaet som leier ut 100% elektriske båter i cabincruiser klassen. Med disse båtene introduserer Canal Boats Telemark en helt ny måte å feriere med båt på.

Politisk vilje

Norsk industri er ledende på innovasjon innenfor området, det er stor politisk vilje når det gjelder å gjennomføre et grønt skifte på sjøen, og norske båteiere har stor interesse for å bytte ut bensin og diesel med strøm. Morten Gjeruldsen hos Vollen Marina forteller oss at tilbakemeldingene både fra bransjen og fra besøkende har vært overveldende, og mye tyder derfor på at dette blir en årlig begivenhet.
– Neste messe går av stabelen fra 28. april til 2.mai neste år så det er bare å krysse av datoen i kalenderen.

Bransjen er i rasende utvikling, og det som er gledelig er at norske selskaper er verdenslende innenfor denne utviklingen. Norge er i tet på innfasing av elbiler, og elbåt-industrien i Norge drar nytte av erfaringen vi har fått i forbindelse med denne utviklingen.
– Vi kommer til å se et grønnere båtliv fremover, og utviklingen kommer til å gå raskere enn vi aner, ikke minst fordi vi har politikerne med på laget.

Kruser tilbyr medlemskap i Norges første el-båt pool. I stedet for å eie egen båt med alle utgiftene og arbeidet dette innebærer kan du som medlem benytte deg av en flåte med hypermoderne el-båter.

Elbåtkonferansen

På Elbåtkonferansen som ble arrangert parallellt med messen var Jan Tore Sanner en av foredragsholderne. Han la stor vekt på nettopp denne politiske viljen, og viste til FNs bærekraftsmål nummer 14 som handler om å forvalte hav og maritime ressurser på en bedre måte. Det er ca. 600.000 fritidsbåter i Norge, og disse slipper ut hele 278.000 tonn med co². Regjerningens visjon er å halvere disse utslippene med 50% innen 2030, og det blir vanskelig å få til uten sterke fagmiljøer. Dette handler om de mange små valgene vi som forbrukere må ta. Derfor er arbeidet og innsatsen til alle de små aktørene så utrolig viktig for å få frem et grønt skifte på sjøen. Det er dette som gjør et arrangement som Elbåtmessen så utrolig viktig. Slike plattformer er sentrale i forhold til for å dyrke den skaperkraften og innovasjonen som må til. Dersom den norske elbåtindustrien klarer å holde seg i førersetet ser vi faktisk konturene av et norsk eksporteventyr.

Tekst & foto: Stein O Kaasa