Hjem » Asker&Bærum »  Ekte, norsk håndverk

Ekte, norsk håndverk

Enten du er på utkikk etter noe nytt til deg selv eller den perfekte gaven som vil glede mottakeren i mange år anbefales du å ta turen innom Snekkerbua på Bærums Verk. Her finner du nemlig flotte kvalitetsprodukter laget av dyktige håndverkere, fra skjærefjøler og kurver til ulltøfler, pledd og treleker.

Etter å ha holdt til i et av de små trehusene i Verksgata siden 1985 er Snekkerbua nærmest for en institusjon å regne på Bærums Verk. I dag er det Gry Oftedal Bjørnum som driver butikken som i sin tid ble startet av hennes far Sven Oftedal. 
– Vi startet da Ingegjerd Løvenskiold åpnet verksteder for kunst og håndverk i de gamle arbeiderboligene. Min far ønsket å starte snekkerverksted og butikk her i en alder av 60, forteller hun. 
På samme tid hadde Gry akkurat lagt bak seg en langrennskarriere hvor hun blant annet var flere år på rekrutteringslandslaget. 
– Jeg var på utkikk etter noe spennende å gjøre og endte opp med å hjelpe min far å pusse opp hele huset, og siden har jeg vært her. Elsker det, sier Gry. 
– Etter at min far døde tok Karen Armstrong over snekkerverkstedet så vi tar fremdeles imot reparasjoner og bestillinger.

I tillegg til å selge egenproduserte arbeider som tallerkenhyller, benker, bord, støpejernsbenker og skjærefjøler har Snekkerbua også et spennende utvalg produkter laget av ulike håndverkere. 
– Det er spesielt treprodukter vi satser på og rundt 75% av produktene er laget i Norge. Det er utrolig hyggelig å kunne selge helnorske produkter som pleddene fra Røros Tweed, treboller dreiet av en dyktig dreier i Gudbrandsdalen og trau fra Setesdalen. Men håndverkere er dessverre en utdøende rase med lite rekruttering. Jeg har et ønske om at håndverk skal komme inn som fag i vanlig skole igjen. For de som ikke får til teoretiske fag er det uvurderlig å få et innblikk i håndverksfag. Heldigvis er det noe på gang, som Hjerleid Håndverksskole på Dovre som er innmari flinke til å sette fokus på dette. 

Skjærefjøler i norsk tre

De siste årene har det vært populært å dele annonser på Facebook om skjærefjøler og boller i bambus, som blant annet går for å være miljøvennlige. Men det man kanskje ikke tenker over er at disse har lang reisevei fra Kina. 
– Jeg synes det er rart at så mange vil bruke bambusfjøler fra andre siden av kloden når vi har skogen full av ask og bjørk her. Vi lager mye skjærefjøler i heltre på bestilling, for eksempel er trancheringsfjølene våre veldig populære.

Snekkerbua selger trau, turkopper og tretallerkener. Gutta på Tur brukte disse i sine programmer og de er fremdeles like ettertraktet. Her finner du også morsomme barneleker i tre og ikke minst skikkelig barneverktøy. På alle de trehvite produktene kan du dessuten få gravert inn navn og en hilsen. En populær gave er barnekniver med navn inngravert. Og nettopp gavetips er det mange av her, fra elgskinnsprodukter til naturtro spikkede fugler. 
– Vi er også kjente for å ha et bredt utvalg kurver i alle varianter og størrelser. I tillegg har vi egen rosemaler som maler på bestilling, avslutter Gry og ønsker alle velkommen til Snekkerbua!

FAKTA: Snekkerbua

• Adresse: Verksgata 3
• Telefonnummer: 67 13 84 84
• Facebook: www.facebook.com/Verksgata3
• Åpningstider: Man-ons 10–17, tor 10–18, fre 10–17, lør 10–16 & søn 12–16

Tekst & foto: Mona Gullstein
 

Følg IN magasinet på Facebook