Hjem » Hjem & fritid » Dekk julens drømmebord
Dekk julens drømmebord
Skal du ha middagsselskap i julen og trenger noen gode tips om hvordan du dekker bordet?
Fryd hjelper deg med alt fra servise, pynt og veiledning om regler for borddekking.
Fryd hjelper deg med alt fra servise, pynt og veiledning om regler for borddekking.
Det er ekstra stas å kunne dekke et lekkert middagsbord i julen, enten det er til selve julaften eller andre julens dager du vil invitere venner og familie til et hyggelig middagsselskap.
Skap din egen jul
Trenden viser at man skal skape sin egen jul, vise sin identitet som gjenspeiler seg i interiøret og tilbehøret man velger. Julen 2008 hos Fryd er preget av mangfold, med et variert utvalg av dekorartikler enten man ønsker det enkelt, overdådig eller tradisjonelt.
– Du bør alltid bruke en hvit duk som underlag. Duken blir ekstra fin hvis du pynter med «table for two», (løpere som legges tvers over bordet). Helst i en farge som matcher det serviset du skal dekke med.
– Du bør alltid bruke en hvit duk som underlag. Duken blir ekstra fin hvis du pynter med «table for two», (løpere som legges tvers over bordet). Helst i en farge som matcher det serviset du skal dekke med.
Rød, sølv eller gylden
Fryd har dekket et bord med rød tradisjonell jul. Men det er ingen ting i veien for at du kan velge andre farger. Prøv gjerne «gylden jul» med elemter i gull, kobber og brunt eller sølvjul i sølv og hvitt som gir deg en deilig «Winther Wonderlandfølelse».
Dekktallerkner er en smart investering som pynter opp. Du får dem i flere forskjellige farger og de koster rundt 40 kroner per stykk hos Fryd.
Riktig lekkert blir det hvis man pynter bordet med gjenstander som tar opp julen som tema i farger som matcher bordet: engler, telys, trær – eller annet pynt setter prikken over ien.
Dekktallerkner er en smart investering som pynter opp. Du får dem i flere forskjellige farger og de koster rundt 40 kroner per stykk hos Fryd.
Riktig lekkert blir det hvis man pynter bordet med gjenstander som tar opp julen som tema i farger som matcher bordet: engler, telys, trær – eller annet pynt setter prikken over ien.
Hvordan dekke bordet
Det er flere måter å dekke et bord på. Men noen grunnregler går igjen:
Kuverten består av det gjesten trenger for å innta måltidet: glass, bestikk, kuvertasjett og serviett.
Bestikket plasseres utenfra og innover i den rekkefølge det skal brukes. Det vil si at kniv legges på høyre side og gaffel på venstre.
Knivbladet skal vende innover. I de tilfellene det bare brukes skje eller gaffel skal disse legges ved den hånden som griper. Dessertbestikk legges ovenfor tallerkenen med skjeens skaft til høyre, gaffel til venstre. Bestikk kan også ligge på den tallerkenen som de skal brukes til, for eksempel forhåndsdekket med forrett. Man kan også bytte ut bestikket ved bytte av retter.
Til venstre for tallerknen ligger en smør og brød tallerken (kuvertasjetten). På denne ligger ofte servietten. Vanlig tallerken kan være dekket på, men settes ofte på når det er tid for den retten. Når tallerknene er brukt, fjernes de og erstattes av nye til neste rett. Kuvertasjetten fjernes eventuelt før dessert. Det er viktig at alle kuverter står på linje og at det er like stor avstand mellom dem.
Kuverten består av det gjesten trenger for å innta måltidet: glass, bestikk, kuvertasjett og serviett.
Bestikket plasseres utenfra og innover i den rekkefølge det skal brukes. Det vil si at kniv legges på høyre side og gaffel på venstre.
Knivbladet skal vende innover. I de tilfellene det bare brukes skje eller gaffel skal disse legges ved den hånden som griper. Dessertbestikk legges ovenfor tallerkenen med skjeens skaft til høyre, gaffel til venstre. Bestikk kan også ligge på den tallerkenen som de skal brukes til, for eksempel forhåndsdekket med forrett. Man kan også bytte ut bestikket ved bytte av retter.
Til venstre for tallerknen ligger en smør og brød tallerken (kuvertasjetten). På denne ligger ofte servietten. Vanlig tallerken kan være dekket på, men settes ofte på når det er tid for den retten. Når tallerknene er brukt, fjernes de og erstattes av nye til neste rett. Kuvertasjetten fjernes eventuelt før dessert. Det er viktig at alle kuverter står på linje og at det er like stor avstand mellom dem.
Vin, vann og farris
Glass brukes fra høyre mot venstre. Der det brukes forskjellige drikke til de enkelte rettene skal man begynne med det ytterst til høyre. Vann/farrisglass kan stå litt bak til høyre – eller til høyre. Det skal alltid serveres vann med rødvin. Men glass kan også plasseres i en gruppe. Bon apetit.
Tekst & foto: Berith Eva Lamøy