Hjem » Oslo »  Close To My Heart

Close To My Heart

Vi har alle hørt historiene og sett bildene. Tekstilarbeidere i Kambodsja begravd i ruiner sammen med klærne de sydde. Barnearbeidere på garverier i India med åpne sår på kroppen. Sydamer i Kina med 15 timers arbeidsdager og luselønn. Vestlige forbrukeres umettelige behov for billige klær til nær sagt til enhver pris har gjort dette mulig.

Tekstilindustrien og de store kjedene har visst om disse forholdene hele tiden, men de har gjort lite eller ingenting med saken mens pengene har rent inn. Men noe har skjedd, i Norge og resten av verden har vi økt fokus på sammenhengen mellom eget forbruk, og hvordan menneskene som lager klærne faktisk har det.

Etisk handel

Siv Katralen er en av de fremste eksponentene for etisk handel med klær her i landet. På forbilledlig vis har hun klart å skape en verdikjede som sikrer både arbeidernes rettigheter samtidig som klærne tilfredsstiller kresne kunders krav til kvalitet og design. Siv har gått gradene i klesindustrien. Hun begynte som visningsmodell i tenårene, jobbet hos legendariske «Mehren» i Grensen, avanserte til butikksjef og i 1996 startet hun for seg selv, mens hun hele tiden gikk svanger med en drøm om å lage sitt egen merke.

Sikter høyt

Siv er en kvinne som sikter høyt, også i bokstavelig forstand. I 2011 brakte hennes interesse for toppturer henne til Nepal der hun ble hodestups forelsket i både landet og folket. Via sin Sherpa Shailendra ble hun introdusert for en liten familiedrevet fabrikk, der hun begynte å produsere sine etter hvert svært populære skjerf. Disse cashmere skjerfene, produsert hos en liten familiedrevet bedrift i Kathmandu er nå kjent som Mie og Mie Grand. I dag har disse skjerfene fått status som en moderne klassiker, og henger rundt halsen til tusenvis av norske kvinner. Fra den beskjedne starten i 2011, har Close To My Heart vokst til å bli et veletablert klesmerke i Norge. Merket selges i noen av de beste klesforretningene i landet og nå også fra egen butikk i Skovveien.

Hyppige fabrikkbesøk

Siv besøker fabrikkene jevnlig og møter både eierne og arbeiderne. Siv er muligens en av de få vestlige klesprodusenter som vet navnet på mange av arbeiderne som syr klærne hun selger. 
– Det er alltid like hyggelig å komme på besøk, gå gjennom produksjonen og slå av en prat med de ansatte. Både eierne og de ansatte har blitt gode venner av meg, forteller hun til IN magasinet.
– Det gir oss en god følelse å vite at vi genererer hundrevis av arbeidsplasser hvert år, og at våre fabrikker respekterer og setter pris på arbeiderne. Det faktum at de kvinnelige arbeiderne blir godt behandlet er viktig for oss. Nepal er et strengt patriarkalsk og kvinnene er en utsatt gruppe.

Arbeiderne som lager klærene til Close To My Heart.

Produserer også i andre land

I tråd med merkets vekst og utvidete sortiment foregår nå cirka halvparten av produksjonen utenfor Nepal.
– Nepaleserne har en enestående håndverkstradisjon når det gjelder strikk av høy kvalitet, så mye som mulig av strikkeplaggene vil alltid bli produsert der.
I dag foregår den øvrige produksjonen på fabrikker i Tyrkia, Kina og India. Også her har Siv tett kontakt med produsentene og besøker dem jevnlig for å være sikker på at produksjonen lever opp til Close To My Heart standard.
– Vi velger alltid kvaliteter på øverste hylle, sier Siv.

Et fantastisk team

I dag har Close To My Heart 8 ansatte, fordelt på salg, markedsføring, web, lager, design, økonomi og butikken på Frogner.
– Dette kunne jeg aldri ha oppnådd på egenhånd, forteller Siv. 
– Hele gjengen har stått på dag og natt for at vi har kommet så langt som vi har i dag. Alle i teamet har et fantastisk stå på vilje, og en urokkelig tro på det vi driver med! Spesielt i disse dager er dette uvurderlige egenskaper. Vi er en gruppe kvinner som jobber sammen her, ganske ulike på mange måter, men jeg tror at ulikheten gjør oss sterkere i den forstand at vi komplementerer hverandre. Mange av våre beste kolleksjoner har blitt til i friksjonen mellom sterke viljer!

Slik farges skjerfene til Close To My Heart i Nepal.

Butikk på Frogner

At Siv ikke er spesielt redd for utfordringer er hennes siste satsning et eksempel på. I Skovveien på Frogner, i en by herjet av Corona og butikkdød har hun åpnet en Brand Store.
– Spennende, og utrolig gøy å få vise frem alt, selv i disse urolige korona tider.
Inspirasjonen til Close To My Heart finner hun både i dagliglivet her hjemme i Norge og i Nepal.
– Valg av farge står veldig sentralt i kolleksjonene våre. Nepaleserne er kjent for at de bruker mye sterke farger og vi ønsker at våre klær skal gjenspeile dette. Våre plagg skal være av god kvalitet, de skal ha et spennende design og de skal være laget for å vare lenge. Våre idealer har vi oppsummert i vårt mantra #madewell, som fanger essensen i hva vi ønsker å være.
Navnet Close To My Heart er unnfanget av Sivs kjærlighet for sin datter Mia, og selvfølgelig hennes kjærlighet for Nepal og det nepalske folk.
- Vårt DNA = Nepal. Close To My Heart.

FAKTA: Close To My Heart

• Close To My Heart er et norsk ready-to-wear brand designet i Norge, med hjertet i Nepal. De lager moderne klassikere med fokus på godt håndverk og kvalitetsmaterialer. Du finner deres Brand Store på Frogner i Oslo.
• Adresse Brand Store: Skovveien 8
• Åpningstider: Man-Lør: 10-17 (Tor:10-18)
• Intstagram Brand Store: @closetomyheart_oslo
• Web: closetomyheart.no
• Facebook: @closetomyheart.4knits
• Instagram: @closetomyheartby4knits

Tekst: Stein Olav Kåsa | Foto: Close To My Heart
 

Følg IN magasinet på Facebook