Hjem » Asker&Bærum »  Bærums skjulte perle

Bærums skjulte perle

Værtshuset Bærums Verk er ikke helt som alle andre spisesteder. Her kan du nyte deilige retter basert på det ypperste av råvarer, i omgivelser du ikke finner maken til. I sommerhalvåret åpenbarer det seg dessuten en skjult perle i hagen, med det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer!

Etter lange vintermåneder oppleves uteserveringen hos Værtshuset Bærums Verk nærmest som en drøm. Her kan du sitte i skyggen under de store trærne omgitt av bugnende blomsterkrukker og humler som suser forbi på vei til bikubene sine mens du nyter en bedre lunsj eller middag. Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og er Norges eldste spisested. I det lille rødmalte tømmerhuset på bredden til elven Lomma sitter historien fremdeles i tømmerveggene. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. Bak hovedhuset ligger låven som er det perfekte stedet for små og store feiringer, og ikke minst hagen med den fantastiske uteserveringen. 
– Det er en deilig følelse når snøen begynner å forsvinne og vi kan begynne forberedelsene til sommeren. Rett etter påske byttet vi til sommermenyen og begynte å gjøre i stand uteområdet. Det er utrolig flott å sitte ute her når solen skinner. Det er verken støy eller trafikk, og mange av gjestene våre beskriver det som en hemmelig perle. Vi har åpent hele sommeren og har blant annet mange bryllup og konfirmasjoner. Vi får ofte høre fra gjestene at de synes det er ekstra hyggelig når de sitter i hagen og så kommer en flott bil kjørende med et lykkelig brudepar, forteller Bob Laycock.

Berømte rugbrød

Siden 2000 er det Bob og kona Ulla som har vært vertskap ved Værtshuset. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser. 
Også St. Hansfeiringen ved Værtshuset har etter hvert blitt berømt og ikke minst populær. I fjor var det mange innom for grilling, musikk og dans i hagen og suksessen gjentas også i sommer. Sitter du i hagen er det dessuten mulig å bestille retter som du kan grille på en egen grillstein, noe som gjør måltidet til en morsom og sosial opplevelse. Menyen på Værtshuset kan friste med en rekke deilige retter. Menyen er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Vi endrer menyen i takt med råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Vi har dessuten egen urtehage og en birøkter plasserer ut bikuber i hagen som vi får honning fra. Til sommeren er det mye lettere retter, som sjøkreps, laks, kalv og ishavsrøye. Det er også mye asparges, jordbær og andre friske bær, avslutter Bob og ønsker alle hjertelig velkommen til et fantastisk måltid på Norges eldste spisested!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk

• Adresse: Vertshusveien 10, 1353 Bærums Verk
• Telefonnummer: 67 80 02 00
• Web: www.vaertshusetbaerum.no
• Facebook: www.facebook.com/vaerthusetbaerum.no
• Instagram: www.instagram.com/vaertshusetbaerum

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook