Hjem » Oslo »  Bærekraftig gullsmed

Bærekraftig gullsmed

Målet til Gullsmed Heyerdahl er å bli den mest bærekraftige gullsmeden i Norge.

Audi A1 Diamond Edition ble kun laget i 57 eksemplarer, og tallet var ikke tilfeldig valgt: Det er nemlig 57 fasetter på en brilliantslipt diamant. Bilen ble laget som et helhetlig konsept med 24 diamanter på girspaken. Prosjektet var et samarbeid mellom Audi-importør Harald A. Møller og Gullsmed Heyerdahl.

– Vi skal være den gullsmeden som tar miljø mest på alvor, sier daglig leder av Gullsmed Heyerdahl, Thomas Heyerdahl. 
– Vi har plukket ut de fire av FNs bærekraftsmål som er mest relevante for oss, og har vi bestemt oss for å jobbe aktivt med disse, sier han.
Det var Thomas Heyerdahl sin far Sten Heyerdahl, som startet Heyerdahl Gullsmed i 1972. Selskapet ble bygget opp på fagkunnskap og et ønske om å tilby noe annerledes. Nå driftes butikkene på Paleet og CC Vest av sønnen og arvtakeren Thomas, som både er gullsmed og diamantekspert. Noe Gullsmed Heyerdahl gjør for å drive grønn business er å bruke resirkulert gull. 80% av gullsmykkene deres er laget av resirkulert gull, noe som betyr at gammelt gull har blitt smeltet om for å gi nytt liv til moderne smykker. Dette gjøres dog først etter at produktene har blitt godt brukt, gjerne i flere generasjoner.
– Det som er så positivt med gull og sølv er at levetiden er veldig lang. Edle metaller kan repareres og redesignes, noe som gjør at produktene ofte går i arv. På denne måten bidrar vi til en sirkulær økonomi, altså en mer bærekraftig og holdbar økonomi, sier Heyerdahl.

Verdens mest eksklusive øretelefoner. Designet av Thomas Heyerdahl / Heyerdahl Jewellery design. «iDiamond ear» er laget av 18 karat massivt gull, og fattet med totalt 204 diamanter på til sammen 1.65 karat.

Kortreist, fair trade og menneskeskapte diamanter

Ringer, halssmykker, løse diamanter, bunadsølv, klokker, ørepynt og tags by Heyerdahl - gullsmeden tilbyr vakre og tidløse produkter. Noe mange av produktene har til felles er at de kommer fra norsk design og produksjon. 
– Vi prioriterer å velge norsk design og produksjon om det er mulig. Mange butikker innenfor retail velger utelukkende å kjøpe billige produkter fra Kina for så å selge de dyrt i Norge. Vi ønsker å unngå dette i størst mulig grad ved å flytte mest mulig produksjon hjem til Norge. En av fordelene med at Heyerdahl Gullsmed ikke er bundet til en kjede, er at de får mer rom til å følge egne verdier, som å støtte norske arbeidsplasser og å unngå å frakte varer rundt halve jorda, som skaper økt CO²-utslipp, sier Thomas.
– Når vi velger underleverandører så tenker vi oss nøye om. Vi må vurdere deres verdier opp mot våre. Bruker leverandøren mye plast og emballasje? Hvor produseres varene deres? Hvordan sendes de til oss? Hvilket materiale er varene laget av? Overholder de FNs menneskerettigheter? Er varene fair trade?
Utvinning av gull og diamanter kan være forbundet med kriminalitet, smugling og ulovlig jordovertakelse. Derfor er det viktig for Heyerdahl Gullsmed å utelukkende kjøpe gull og diamanter fra lovlige kilder som er sertifiserte. Hvis gullet er fair trade, så betyr det at gullet er utvunnet i tråd med FN og Fair Trades strenge sertifiseringskriterier, forteller Heyerdahl.
– Nå selges det i økende grad menneskeskapte diamanter, diamanter som lages i laboratorium. Men er disse diamantene miljøvennlige? Når diamantene er produsert i et laboratorium, så brukes det mye strøm. Kommer denne strømmen fra vind, sol eller vann? Eller olje, kull eller atomkraftverk? Dette er ting vi må vite før vi kan tilby laboratorieskapte diamanter som et alternativ, sier butikkeieren bestemt.
Og målet til Thomas Heyerdahl er ikke noe mindre enn å bli den mest bærekraftige gullsmeden i Norge. 
– Vi skal ta hensyn til miljøet rundt oss, og vi skal kommunisere det til kunden. Kunden skal ville velge oss fordi vi er forsetet på miljøspørsmålet.

Tags by Heyerdahl er som et smykke til dine sneakers og du kan velge blant en rekke ulike styles!

Innovativt diamantdesign

Thomas Heyerdahl er ikke bare en gullsmed, han er også diamantekspert. En spenstig, innovativ diamantekspert som har gjort mange prosjekter sammen med internasjonale merker.
– Jeg gjør innovative ting i en bransje som blir sett på som litt konservativ.
I samarbeid med blant annet Nokia, Apple, Audi og Nike har Thomas Heyerdahl pyntet sneakers, biler og telefoner med diamanter. Faktisk har han laget verdens dyreste iPod med 430 diamanter. Han har vært med på å sprenge grenser og å føre teknologi sammen med tradisjonell gullsmedkunst og design. Hans mange, spennende PR-stunts har tiltrukket seg kunder som ønsker noe spesielt.
– Vi ønsker å tiltrekke oss diamantkunder som setter pris på å kjøpe gode produkter fra noen som kan faget.

Butikk versus netthandel

Selv om Gullsmed Heyerdahl har hatt åtte ulike butikker i Oslo, så har de bare to nå; en på Paleet og en på CC Vest. Med en nettbutikk i grunn, så holder det, sier butikkeieren.
– De fleste kunder kjøper ikke kostbare diamantringer på nett, men de bruker nettbutikken til å orientere seg på hva vi selger og hva de ønsker seg.
Av den grunn er det viktig for Thomas å skape unike opplevelser for kundene sine når de kommer til butikkene hans.
– Vi leter hele tiden etter måter vi som butikk kan skille oss ut fra netthandelen som vokser fort nå om dagen. Vi må gi kunden noe nettbutikken ikke kan gi, vi må skape en unik opplevelse, en trygghet, sier han.
Heldigvis får Thomas fortsatt hjelp av sin far, som grunnla gullsmedbutikken. 
– Faren min er 80 år, men han er fortsatt med i driften og har egne prosjekter han gjennomfører. Vi har mye å lære av han, og vi er glade for at han er med videre, selv etter 50 år i selskapet, smiler Thomas.

FAKTA: Heyerdahl

• Butikker: Paleet, CC-Vest og heyerdahl.no
• Telefon: 22 55 25 25
• E-post: post@heyerdahl.no
• Webside: heyerdahl.no
Facebook.com/heyerdahl.gullsmed
Instagram.com/heyerdahl_gullsmed

Tekst: Jonina Reynisdotir | Foto: Gullsmed Heyerdahl
 

Følg IN magasinet på Facebook