Hjem » Bergen » Portretter »  – Hater å tape

– Hater å tape

I vår ser du Marthe Sveberg Bjørstad på jakt etter nye talenter på TV2. Jobben beskriver hun som en fest fra ende til annen. Den sprudlende programlederen er privat en dårlig taper, men tar godt vare på de spente deltagerne.

 Lillehammerjenta Marthe Sveberg Bjørstad er kjent for å være «hun blide». Tv-karrieren startet i barnekanalen NRK Super i 2007. To år senere ledet hun Melodi Grand Prix Junior sammen med Kåre Magnus Bergh. Det siste året har hun jobbet med de kjente TV2-programmene Norske Talenter og Skal Vi Danse.

 
IN magasinet møter Marthe på kafeen Kjøkken & Bar. For tiden er hun midt i en hektisk periode med innspilling av en ny sesong med seersuksessen Norske Talenter. Selv om timeplanen allerede er ganske full tar hun seg gjerne tid til en kopp kaffe i rolige omgivelser. 
 
– Hvordan klarer du å slappe av i en så intens periode?
– Det er ganske lett!
Marthe svarer raskt før hun smiler.
– Når jeg kom hjem fra innspilling av audition for noen dager siden sov jeg i 17 timer. Ellers gjør jeg så lite som mulig. Tusler rundt hjemme. Å rydde i klesskapet synes jeg for eksempel er det mest avslappende som finnes, sier hun og ler.
Under innspilling blir det ofte 14 timer med løping frem og tilbake. Hun forteller at hun i noen dager etterpå trenger å være alene. Da trekker hun for gardinene, og døren åpnes ikke for noen.
Article image

Lukten av vår

 Marthe studerte i Oslo i 2003, og ble ikke særlig begeistret for byen. I dag har hovedstaden vært hennes hjemsted i seks år.

– Nå elsker jeg Oslo, og vil aldri flytte herifra.
Sammen med forloveden bor hun på urbane St. Hanshaugen. For en programleder er ingen dager like, men Marthe og kjæresten er nesten alltid tidlig oppe.
– Han er ikke like god til å lage havregrøt så det gjør jeg hver morgen, sier hun og ler igjen.
– Hva er det beste med våren i Oslo?
– At det skjer forandringer! Jeg er veldig glad i lukten av vår.
Selv om hun ikke har noen flytteplaner kunne Marthe tenke seg å reise til New York.
– Jeg er nok gal etter shopping. Kanskje i sommer?
 
Å jobbe med tv beskriver hun som en fest fra ende til annen. Tidligere har hun jobbet tre år som lærer. Det var da hun fant ut at hun var glad i å omgås mennesker. Marthe forteller at hun også har gjort alt fra å koke kaffe til å bære sofa.
– Alle jobbene har utfordret meg så jeg har hatt noe å strekke meg etter. Alt jeg har gjort har vært verdt det, sier hun.
– Du leder et konkurranseprogram – hvordan er ditt konkurranseinstinkt?
– Jeg hater å tape, utbryter Marthe kjapt.
Hun forteller videre at hun har drevet med både fotball, sang og ballett, men at hun har gitt seg etter kort tid. Selv om det bare er i et kortspill med familien blir Marthe fort sint når hun ikke vinner.
Article image

Mange forskjellige talenter

 Marthe leder seerne igjennom fjerde sesong av Norske Talenter sammen med John Brungot. Under de to auditiondagene i Oslo ble Chateau Neuf fullsatt med rundt 3600 ivrige mennesker.

– Det har vært veldig hyggelig å reise rundt! Publikum har vært flinke til å heie på de som er tøffe og stiller opp, sier hun stolt.
Norske Talenter ble tidligere i år tildelt pris for årets familieprogram. Marthe har også blitt kåret til årets tv-navn for innsatsen i Skal Vi Danse. Sammen med Kristian Ødegård ble hun stemt frem av Se og Hørs lesere. Dette er hun stolt av fordi begge programmene er nøye på kvaliteten.
Årets Norske Talenter byr på mye forskjellig. Vi vil få se alt fra mennesker og dyr som gjør rare ting til flammeshow. Mange flinke sangere og dansere har også meldt seg på.
– Noen tidligere deltagere kommer tilbake og har forbedret seg veldig. Det er høy kvalitet på talentene, sier Marthe med et smil. 
Hennes engasjement er tydelig når hun snakker om jobben.
– Blir du nervøs før direktesendinger?
Hun rister på hodet.
– Nei. Jeg er mer obs på at alt blir gjort riktig, så seerne får en god opplevelse.
Article image

Tar vare på deltagerne

 Mange av deltagerne bruker suksessprogrammet til å få eksponering i beste sendetid. Målet deres er å endelig slå igjennom, og for noen er dette siste utvei. Marthe sier at det er de som melder seg på som er viktigst.

– Min jobb er å få deltagerne til å skinne og være så bra som mulig.
Hun har mye empati, og tar derfor godt vare på de som er ekstra nervøse.
– Det er viktig å la folk få lov til å føle det de føler. Er noen triste – Ja, så får vi være lei oss sammen.
Finalen i Norske Talenter avholdes 27. mai i Oslo.
 
Etter at intervjuet er over går Marthe og undertegnede videre med fotografen for å ta noen bilder til saken. Marthe lager grimaser og ler med en svært smittsom latter. Samtidig er hun fokusert på det som skjer. Det er ingen tvil om at hun har gjort dette mange ganger før. Synger litt gjør hun også. For Marthe er både sprudlende og blid – Akkurat sånn som du ser henne på tv.
– På forhånd tusen takk for photoshop’en, roper hun lattermildt til fotografen før hun går videre.

Fakta

Navn: Marthe Sveberg Bjørstad

Født: 30. mai 1978
Stjernetegn: Tvillingene
Høyde: 1,67m
Fra: Lillehammer
Bosted: Oslo
Sivilstatus: Forlovet
Yrke: Programleder
Utdannet: Lærer og journalist
Favoritt farge: Gul, grønn og svart
Favorittmat: Laks og hamburger (Ikke sammen!)
Favorittdrikke: Vann
Favorittprogram: For tiden Norske Talenter
Favorittsted: Hjemme
Favorittbutikk: Mint, Acne og Marlene Birger
Favoritt uttrykk: «I jøsseland»
Drømmeferie: New York
Kjent for: Har ledet MGP Jr. Jobber nå med Skal Vi Danse og Norske Talenter
Aktuell: Programleder for Norske Talenter
 
Tekst: Cathrine Jakobsen | Foto: Stian Broch