Hjem » Bergen »  Vinterbyen Bergen

Vinterbyen Bergen

Bergen er kanskje ikke byen som er mest bortskjemt med et snøhvitt vinterlandskap, men faktum er at det knapt finnes noe mer magisk sted å tilbringe årets mørkeste måneder enn i Bergen.

Utsikt fra Fløyen med nysnø. Foto: Espen Haagensen / Visit Bergen

 

Byen glitrer i lys, man kan shoppe, gå på teater, på tur eller bade – og aldri smaker sjømaten bedre enn nettopp da. I desember er Bergen et fantastiske skue. Trange smug er pyntet med lys og granbar, Bryggen yrer av liv og på Torgalmenningen troner et strålende tre. Bergen kan dessuten skryte av å ha verdens største pepperkakeby. Pepperkakebyen åpnet på Xhibition Kjøpesenter 13. november i år. Hvert år i november står store og små på hodet for å bake sine bidrag til det som er blitt en etter-traktet attraksjon både for vestlendinger og turister. Kreativiteten er nær sagt uten grenser. Her finnes hus og kirker men også slott og oljeplattformer, fjell, daler, snø og lys. Noe bedre sted for å komme i julestemning finnes knapt. Pepperkakebyen skal være åpen til 31. desember 2021.

Bergen Julemarked. Foto: Visit Bergen / Robin Strand

Kulturell førjulsfryd

Grieghallen, Ole Bull Scene, Bergen Nasjonale Opera, Det Vestnorske Teateret og de andre kulturscenene har et bredt utvalg i desember. Julekonserten med bysbarnet Kurt Nilsen er blitt en kjær tradisjon. Kurt Nilsen spiller julekonsert i Bergen også i 2021 med konserter i Grieghallen 18. - 22. desember. Ekstrakonserter er også satt opp på Forum scene 16. - 17. desember. Det blir lys på Fløyen i år også. I år er det 24. året på rad at de flotte adventslysene tennes der – hver søndag frem mot jul. Tar man turen opp kan man få en spektakulær utsikt over den funklende byen og det arrangeres også egne juleverksteder. LUMAGICA lyspark holder til på Bergenhus festning. Her er lysparken lagt opp som en magisk rute der de besøkende passerer over førti unike og svært spektakulære lysinstallasjoner utstillingen er åpen frem til 19. november.
Byens befolkning bør legge turen innom Bergen Julemarked som er åpent 12. november - 22. desember 2021. Årets julemarked er i år i en spesialutgave på Torgallmenningen og Torget fordi Bergen kommune benytter Festplassen til teststasjon i 2021.

Strandgaten pyntet til jul. Foto: Visit Bergen / Robin Strand

Jul er tiden for shopping og mat

Bergen har en helt særegen blanding av små nisjebutikker, familiebedrifter og internasjonale konsept. På Bryggen finnes dessuten et eget Julehus som har åpent hele året. I november og desember er julepynten forbeholdt alle etasjer, og butikken har alt du trenger for å skape en stemningsfull jul.
God mat er heller ingen mangelvare. Snarere tvert imot. De siste årene har Bergen seilt opp som en matdestinasjon av klasse og flere reiser nå til byen med maten som eneste mål. Særlig ettertraktet er sjømaten, og det er nå, når vannet er på sitt kaldeste, at den smaker best. Liker du ikke fisk er heller ikke det noe problem. Pinnekjøttet har sitt opphav på Vestlandet, og de lokale restaurantene vet å tilberede det tradisjonsrike kjøttet på utsøkt vis. Ønsker du isteden å lage maten hjemme, sørger lokale slaktere for råvarer av ypperste kvalitet.

Vinter på Ulriken i Bergen. Foto: Visit Bergen / Robin Strand

Vintereldorado

Desember fyker avgårde, plutselig er festen over og tiden frem mot våren kan kjennes lang. Fortvil ikke. Bergen er et fantastisk sted å være også i januar. Byen er nemlig et eldorado for turinteresserte. Med fjell og vidder bokstavelig talt utenfor stuedøren er mulighetene mange. Man kan gå på bena, men faktisk også på ski. Med et vintervær preget av regn, slaps og sludd er det ikke så mange som forbinder Bergen med langrenn. Faktum er at kombinasjonen av mye nedbør og de mange fjellene fører til ganske så brukbare skiforhold rett utenfor byen. Sludder det på Torgalmenningen snør det gjerne på Fløien eller i områdene på og rundt Gullfjellet.

Verdens største Pepperkakeby finner du i Bergen. Foto: Visit Bergen / Casper Steinsland.

Skøyter, bading og innekos

Fjorden er sjelden eller aldri islagt, men å gå på skøyter finnes det likevel gode muligheter for. Innendørs skøytebaner av høy kvalitet sørger for at både profesjonelle og amatører kan snøre på seg skøytene. «Iskanten skøytebane» ligger sentralt til bare ti minutters kjøring fra sentrum og der kan alle som vil få utfolde seg på isen. Perfekt trening for balanse og muskler, men også en artig vinteraktivitet for hele familien. At fjorden er isfri medfører dessuten en annen udiskutabel fordel. Man kan bade! Noe stadig flere også gjør. Et kaldt bad gjør ikke bare hodet klart, men reduserer også stressnivået i kroppen. Liker du ikke kaldt vann er heller ikke det noe problem. 7. oktober startet sesongen for vinterbading på Nordnes sjøbad. Tirsdager, torsdager og lørdager til og med 21. desember, kan du hoppe i sjøen, kose deg i bassenget som holder 29 grader eller nyte en varm badstu (Se nordnessjobad.no for mer informasjon). Trives du best under tak? Og tenker at Bergen må være et forferdelig sted å være? Tvert om. Det ruskete været er nemlig en ypperlig unnskyldning til at man med verdens beste samvittighet kan kose seg inne. På café, et galleri, restaurant eller hjemme. Du kan dessuten trøste deg med at våren kommer fortere enn du aner. For, våren, den kommer først til Bergen.

Tekst: Siri Gerrard / IN magasinet | Kilde: Visitbergen | Foto: Visitbergen
 

Følg IN magasinet på Facebook