Hjem » Bergen »  Vintage urkraft

Vintage urkraft

Klokketrendene svinger mellom digitale nyvinninger og retroinspirert vintagedesign. Men ifølge urmaker og daglig leder Gerhard Gjertsen er det lite som tyder på at den tradisjonelle ur-produksjonen skal svinne hen.

Den digitale revolusjonen i klokkeindustrien følger teknologiens fremmarsj ellers. Smartklokker med innebygde funksjoner som operativsystem, Bluetooth og Wi-Fi er hot. Entusiastene har mye å velge i blant tekniske finesser, men vintageklokker er fortsatt stort. 

En evighetsmaskin

– Vi selger mer mekaniske ur nå enn noen gang. Det er det gode gamle håndverket og genuin kvalitet folk er ute etter, sier Gjertsen. 
Urmaker J. Gjertsen på Galleriet fører flere sveitsiske høykvalitetsmerker til både dame og herre. Omega, Zenith, Baume & Mercier, Victorinox, Certina og Raymond Veil kan by på mekaniske modeller med kirurgisk presisjon. 
– For klokkesamlere og vintageelskere som har en fascinasjon for urverk og design fra fortiden, er komplikasjoner som kronograf og månefase-funksjon viktig, forteller Gjertsen. 
Han sammenligner med varigheten på kostbare TV-er og mobiler som har en begrenset levetid. 
– Mekaniske urverk kan vare evig, spesielt med godt vedlikehold, fortsetter han.
Urmakeren har jevnlig samlere og entusiaster innom butikken med eldre modeller som skal ha seg en restaurering eller overhaling. – Noen av dem har nesten mer kunnskap om klokker enn oss, ler han.

Rock around the clock

Gjertsen trekker fram Zenith som han mener utmerker seg som det aller mest vintageinspirerte merket. De har blant annet kommet med rocka nyheter som «El Primero Skeleton Tribute to The Rolling Stones».
– Zenith har lansert flere modeller som en hyllest til det legendariske bandet, og med den ikoniske tungen i urskiven, forteller han.

For digitalfrelste

Gjertsen viser også fram et snertent utvalg i smartklokker. Tag Heuers modell Connected som ble lansert like før årets Baselworld-messe i Sveits, er en drøm for klokkenerder. 
For mange digitalelskere handler det om mest mulig innebygde funksjoner. Foruten det sporty og maskuline designet kan Tag Heuer skilte med integrert Android Wear, Intel Inside med funksjoner som Google Fit, 4GB minne og gyroskop for å nevne noe. 
– Klokker er en gadget som så mye annet i teknologiens verden, og det legges mye penger i det. Det er jo kanskje først og fremst en guttegreie, men damene kommer etter, avslutter han.

FAKTA Visste du at ...

• Både Urmaker J. Gjertsen og Gullsmed J. Gjertsen har helt nyoppussede butikker, i hver sin ende av Galleriets 1.etg.
• J. Gjertsen er eneste forhandler av Grand Seiko i Bergen sentrum.
• J. Gjertsen er Protid-forhandler som tilbyr finansieringsløsninger.
• Se mer på urmakergjertsen.no 
• Facebook: www.facebook.com/JGjertsenUrOgGull
• Instagram @gjertsenuroggull 
• Tips: Følg gruppen Klokkeriet på Facebook

Tekst: Camilla Ellefsen | Foto: Camilla Ellefsen & Urmaker J. Gjertsen

Følg IN magasinet på Facebook