Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Vinetikette

Vinetikette

Nyttår er anledningen der både vinkunnskap, takt og tone blir satt på prøve. Ofte i en salig miks av venner, kjente og ukjente, gjerne ispedd noen man vil gjøre ekstra godt inntrykk på. Da gjelder det å kjenne sin vinetikette, så man unngår sosiale brølere før klokken ringer tolv. Her får du vintips, samt Per Sundnes skikk og bruk for vindrikkere.

Her er noen tips fra Per Sundnes, journalist/programleder, trendekspert og medforfatter av boken «Chic og bruk».

Skal man alltid ha med vin til maten?

«Hva man tar med kommer an på invitasjonen. Fest i dag er ofte spleiselag, og selv om vertskapet stiller med mat, forventes det at man tar med seg drikke selv. Er det ikke spesifisert i innbydelsen – ta med en flaske vin. Skal du på middag, så spør hva du bør ta med, dette avhenger jo også av hva som står på menyen. Jeg liker selv å komponere mat og vin, men mine gjester er stor sett veloppdragne og tar med drikke til etter maten. Men alt avhenger av størrelsen på selskapet. Er man fire til middag er det noe helt annet enn en nyttårsfest for 20-30 mennesker. Da tar man både med vin og sprudlevann til midnatt.»

Anbefaling til nyttårsmiddagen

Hvitt kjøtt, vegetar og fisk: Her anbefales en frisk vin som ikke dominerer maten, for eksempel:Rosemount Diamond Label Chardonnay fra Hunter Valley i Australia (139,-).
Rødt kjøtt: Her må du finne en vin med en viss fylde. En god allrounder til kjøtt er Beringer Founders Estate Zinfandel fra Napa Valley i USA (129,90,-).
Tapas: Her kan du velge og vrake, men en vin som Lindemans Early Harvest Crisp Dry White (99,-) passer til det meste.

Hvor mye vin bør man ta med?

«Dette er alltid vanskelig å beregne, men jo større festen er, jo flere flasker tar jeg med. Jeg beregner drikke til meg selv, pluss en halvflaske ekstra. Har jeg en flaske igjen når jeg drar, lar jeg den - som god skikk er - tilfalle vertskap, og tar den ikke med hjem.»

Skal man alltid ha med en gave til vertskapet?

«Jeg har alltid med vin til vertskapet, og den rører jeg ikke selv. Jeg liker å tenke utradisjonelt og tilpasser vinen i forhold til mottageren. Er de vinkjennere, går jeg gjerne opp i pris, tar med nyheter eller bruker bestillingsutvalget på Vinmonopolet - jeg elsker betjeningen på Vinmonopolet! Tenk hvis alt servicepersonell hadde samme spisskompetanse og yrkesstolthet. For øvrig, gir man blomster, skal disse alltid sendes dagen før et selskap, slik at gjestene ikke må løpe rundt etter vaser og snitte blomster.»

Vintips til vert/vertinnegave:

For uerfarne: Lindemans Bin 45 Cabernet Sauvignon (fåes også på kartong).
For vinglade: Beringer Founders Estate Zinfandel
For kjennerne: Rosemount Show Reserve GSM

Skal vertskapet åpne vinen med en gang?

«En gave sparer man og setter pris på ved en senere anledning. Jeg har en vinkjenner i vennekretsen, og det skal mye til for at jeg spretter en gave i sene nattetimer. Vin som gave skal settes pris på som en god bok, man leser ikke med gjester til stede. Tar man med vin som gave er det ikke til eget konsum, med mindre vertskapet skjenker. Jeg har til min store forbauselse opplevd at gjester har gitt meg vin i gave, for senere åpne og drikke den selv på festen. Dårlig oppdragelse!»