Hjem » Sandnes »  Vin til sommermat!

Vin til sommermat!

Den norske sommeren gir oss gode muligheter til å prøve det meste innen vin. Vi er begunstiget med et friskt klima som gir oss et stort rom for variasjon. Det er jo like sannsynlig at en sommerhelg er våt og kald som at solen skinner fra skyfri himmel. 

Her er en noen viner som kan passe til alt fra et snobbete rekesmørbrød til sommerens beste sjømat fra grillen.

A.D. Coutelas Origin' Brut
Vinmonopolnr. 5972301. Kr. 339,90 
Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%.
Dette er A.D. Coutelas sin basis Champagne. Knallbra, tørr og relativt rimelig Champagne. Druene er økologisk dyrket. Gjæret på ståltanker med malolaktisk fermentasjon (omgjøring av eplesyre til melkesyre). Fem år andre gangs gjæring på bunnfall før omkorking. Duft: Aroma med fint preg av sitrus, eple, grønne urter, hint av kjeks og noe mineralsk. I munnen: Litt utviklet, preg av sitrus, eple og urter, innslag av smør, kjeks og mineraler, lang balansert deilig avslutning. A.D. Coutelas Origin' Brut passer glimrende som aperitiff og retter av sjømat. Champagne går jo som vi alle vet til alt. En artig sak for oss å vite, er at Angelique og Damien Coutelas gjødsler sine vinmarker med tang fra norske farvann.
Basisutvalget

Marcel Pierre Champagne Brut
Vinmonopolnr. 125301. Kr. 249,90 
Chardonnay 10%, Pinot Noir 60%, Pinot Meunier 30%.
Familien Rapeneau har siden 1900 produsert champagne i Epernay. I dag har de ca. 200 hektar vinmark. Champagnehuset drives av 4. generasjon. Marcel Pierre Champagne Brut er en rimelig og god tørr Champagne. I munnen er den frisk, saftig og eplepreget med små bobler som gir et kremet brus. På nesen har den innslag av sitrus, kjeks og mineraler. Marcel Pierre Brut er perfekt som aperitiff og til retter av lyst kjøtt og sjømat. Et meget godt kjøpt.
Basisutvalget

Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut
Vinmonopolnr. 5540901 Kr. 179,90
Pinot Blanc 33%, Pinot Noir 33%, Chardonnay 33%. 
Crémant betyr direkte oversatt kremet, og refererte opprinnelig til musserende viner laget med mindre trykk, noe som gjør boblene bløtere og munnfølelsen mer kremete. Crémant gir ofte en fantastisk vin for pengene for de som ønsker en stil lik den fra Champagne.
Gustave Lorentz Crémant d'Alsace Brut lages etter méthode traditionnelle (andre gangs gjæring i flaske som en champagne). Gustave Lorentz Crémant er et resultat av tradisjoner og godt håndverk. Vinen er Lys gyllen med aroma av eple, sitrus, kjeks og gjærbakst. På smak er den forfriskende syrlig med mineralske toner, midtpartiet er en forlengelse av duft bildet, balansert og strukturert avslutning. Perfekt som aperitiff og til sjømat, den passer også godt til lyst kjøtt og halvfaste oster.
Bestillingsutvalget

1: A.D. Coutelas Origin Brut, polnummer 5972301, kr 339,90. | 2: Champagne Marcel Pierre, polnummer 125301, kr 249,90. | 3: Gustave Lorentz Crémant, polnummer 5540901, kr 179,90. | 4: Nyetimber Classic Cuvee. polnummer 7345101, kr 409,90. | 5: Tommasi Lugana, polnummer 9151701, kr 169,90.

Nyetimber Classic Cuvee
Vinmonopolnr. 7345101 Kr. 409,90
Chardonnay 50%, Pinot Noir 30%, Pinot Meunier 20%. 
Dette er superfriskt og deilig som en topp champagne. Fokusert og dyp aroma av modent eple, sitrus og blomster, innslag av mineraler og kjeks. Tette bobler, fruktig, topp syre, tørr med lang herlig avslutning. Dette funker som en champagne skal gjøre. Aperitiff, sjømat og lyst kjøtt.
Det er godt mulig at de beste musserende vinene om 10 - 20 år kommer fra Sør-England. Foreløpig sliter de med store årgangs forskjeller på grunn av det kjølige været, men med stadig raskere global oppvarming går vi mot et skifte. Champagne lager fremdeles fantastiske viner og hittil kan vi si at global oppvarming bare har ført til flere år hvor de klarer å lansere sine Vintage Champagner. Så man kan si at oppvarmingen foreløpig har vært et gode, men det viktigste i en Champagne i tillegg til bobler er en bærende syre, og med et stadig varmere klima kan den bli vanskelig å beholde. Men ikke fortvil, Sør-England har det samme jordsmonnet, og nesten det samme klimaet som Champagne hadde for 30 år siden. Så selv om det spøker for Champagne ser det ut til at vi skal få vår dose med fantastiske bobler uansett. Fra England har vi med Nyetimber en knallbra musserende som er verdig alternativ til Champagne. Nyetimber kan som Champagne serveres til alt inklusive som aperitiff. 
Basisutvalget

Le Fornaci Lugana DOC 2020
Vinmonopolnr. 9151701. Kr. 169,90
100% Turbiana druer. Alkohol 12.5%, syre 5,1 g/l, sukker 4gl.
Heldigvis skjer det oftere og oftere at vi redder spennende viner og vinområder fra utryddelse! Fornaci Lugana har blitt en hjertesak for Vinhuset Tommasi. Det er produsert hvite viner av druen av Turbiana i DOC Lugana siden 1500 tallet. Lugana DOC ligger i sørenden av Gardasjøen og brer seg over regionene Lombardia og Veneto. Det er visstnok genetisk bevist at Turbiana-druen stammer fra Verdicchio-druen, eller er det visa versa. Hos Tommasi snakker de nå kun om Turbiana-druens kvalitet de har derfor utvidet vinmarksarealet vesentlig. Det er bratte fjellsider både på øst- og vestsiden av Gardasjøen, men i sørenden finner vi DOC Lugana og Tommasi sin vinmark «Le Fornaci» som gir oss denne superfriske deilige vinen. Den er Lys gul med klar grønn kant. Florale aromaer med et behagelig tropisk hint. På smak er den syrlig leskende med sitrus og en tøtsj med grapefrukt i inngangen langt elegant midtparti med god balanse og en frisk og mineralsk avslutning. Passer godt som aperitiff eller til sjømat, lette retter av hvit fisk og lyst kjøtt som gjerne kan ha vært innom grillen. Le Fornaci Lugana er et meget hyggelig tilskudd fra Tommasi. 
Bestillingsutvalget

Tommasi Bardolino 2020
Vinmonopolnr. 12158606. Kr. 429,90 
Corvina, Rondinella og Molinara er først og fremst kjent som druesortene bak de berømte og kraftfulle Veneto-vinene Ripasso og Amarone della Valpolicella. Nå har interessen rundt de tre druene fått en ny oppblomstring i vinområdet Bardolino, sørøst for den berømte Gardasjøen. I området Bardolino har vinen gjerne litt mindre alkohol, kraften er erstattet med eleganse, og det er den friske, slanke og livlige frukten som dominerer. Syrlige røde kirsebær, jordbær, bringebær og et hint av urter er typiske aromaer i dette området. Dette er en vinstil som egner seg godt til sommerlig mat som grønnsaker eller hvit fisk fra grillen, selvfølgelig også perfekt til pastaretter med tomatsaus og friske urter.
Bestillingsutvalget

The Black Shiraz, Berton Vineyards 2020
Vinmonopolnr. 1697201. Kr. 139,90 
100% Shiraz. Alkohol 14.5%, syre, 6,8 g/l, sukker <3gl.
The Black Shiraz er et fyldig eksempel på australsk Shiraz med en dyp rød farge og duft. Den smaker av bjørnebær og plomme med en tøtsj av brent mokka og krydret eik. Tanninene er modne og fyldige, og bidrar sammen med god syre til en flott struktur og lengde på vinen. Passer perfekt til en saftig biff fra grillen og ovnsbakt kjøtt av lam, storfe og svin. Ypperlig til mørk sjokolade og vellagrede oster! Black Shiraz kan selvfølgelig også nytes alene. En perfekt vin til alle som elsker mye smak og kraft i sin røde vin.
Basisutvalget

1: Tommasi Bardolino, polnummer 12158606, kr 429,90. | 2: The Black Shiraz, polnummer 1697201, kr 139,90. | 3: Domaine du Bois de la Neuve, polnummer 2251201, kr 149,90. | 4: Donnafugata Bell'Assai, polnummer 10462101, kr 229,90.

Domaine du Bois de la Neuve 2021
Vinmonopolnr. 2251201. Kr. 149,90
70% Grenache, 20% Syrah, 10% Rolle. Alkohol 12%, syre 5g/l, sukker 3gl.
Grenache gir vinen fylde og intensitet. Syrah gir tannin og hint av mørke bær og den grønne druen rolle bidrar med flott syre og sitrussmak. Lys rosa farge, en klassisk Provence-vin, med duft av jordbær, bringebær og rips. En ung frisk og saftig vin, med hint av sitrus, røde bær, blomst og grønne urter på smak som passer perfekt til grønnsaker fra grillen, fisk og lyst kjøtt.
Basisutvalget

Donnafugata Bell'Assai Frappato di Vittoria 2020
Vinmonopolnr. 10462101. Kr. 219,90 
Klar, middels dyp rubinrød farge. Delikat - noe parfymert duft av roser, bringebær, og markjordbær. Aromatisk med svalt preg av røde bær og urter. Balansert med myke tanniner. Bell'Assai ble laget for første gang i 2016 og kommer fra Donnafugatas nye vinmarker i Vittoria Sør-Vest på Sicilia. Her er jordsmonnet kalkholdig. Klimaet har store temperatursvingninger mellom natt og dag, og er derfor ypperlig for dyrking av den helt unike druetypen Frappato. Frappato gir viner som er delikate, leskende, aromatiske og saftige med lite tanniner og lys farge. Passer godt til lyst kjøtt, hvit fisk, pizza og pasta. Eller perfekt alene.

God sommer!
Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

Følg IN magasinet på Facebook