Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Vårens vintips

Vårens vintips

Våren er en årstid med mange muligheter. En herlig tid med forventning om varme late dager, som ofte lar vente på seg. Mens vi venter kan vi kose oss med god mat og drikke.

Fisk og skalldyr fra norske farvann er fremdeles på sitt beste. Lammene som var for små til å slaktes sist høst slaktes og sendes en butikk nær deg, og aspargesen melder sin ankomst. Forbered deg på hyggelige dager, rydd og vask uteplassen, puss grillen så er du klar til årets første utegrilling. Lar været vente på seg så smaker jo grillmat perfekt inne også, og husk – nesten alt kan grilles.

Påskelammet

Det at vi spiser lam i påsken henger igjen fra påskens budskap, at Jesus ble ofret som et uskyldig lam. Norsk lam er en av verdens beste råvarer. Hovedsesongen for lam er høsten. Da er lammekjøttet på sitt aller beste. De lammene som er for små til å slaktes om høsten, blir slaktet før 15. april. Etter denne datoen blir fjorårets lam definert som ung sau. Med sin umiskjennelige smak av frisk natur er norsk lammekjøtt regnet blant verdens beste. Lam er sammen med reinsdyr og annet vilt det mest særegne kjøttet vi har. Det er lammenes liv på utendørsbeite som gir det Norske lammekjøttet kvalitet i toppklasse. Ifølge kjennere er det faktisk slik at smaken varierer på bakgrunn av hvor dyrene har beitet. Og lykkelige dyr som har tuslet stressløst i guds frie natur gir som kjent både mørt og smakfullt kjøtt.

Her er en liten smak av vårens muligheter på Vinmonopolet.

Gustave Lorentz Riesling Réserve 2020

  • Vinmonopolnr. 5823701. Kr. 150,00

100% Riesling. Alkohol 12.5%, syre 7,5 g/l, sukker under 3g/l. Gustave Lorentz sine viner er resultatet av et godt samspill mellom druetyper, jordsmonn og det unike klimaet i Alsace i Frankrike. Vinmarkene er dominert av leire og kalkstein som er perfekt for å produsere denne friske Rieslingen. Gustave Lorentz Riesling Réserve er lys strågul. Mineralsk duft med hint av sitrus. I munnen oppleves den som lett, tørr og delikat med en stram og mineralsk tone som går over i grønne epler og sitrus. Lang flott syrlig avslutning. Dette er perfekt til mange forskjellige retter som fisk og skalldyr fra grillen, lyst kjøtt som kylling og svin med tilbehør eller bare en salat med hvit geitost. Liker du Riesling passer Gustave Lorentz Riesling Reserve meget godt som bare et forfriskende glass vin eller som aperitiff.
Meget godt kjøp. Testutvalget.

Zenato Bardolino

  • Vinmonopolnr. 4413906 . Kr. 469,90

Rubinrød farge. Duft av friske, røde bær, fioler og urter. Frisk smak av røde bær og urter, lette tanniner og god avslutning. Dette er en ungdommelig og lettdrikkelig vin. Bardolino er et lite vinområde ved Gardasjøens østside, helt nord i Italia. Her brukes de samme druetypene som i Valpolicella litt lenger øst, men sol- og vindforholdene gir en ekstra fruktig og leskende vin med lite tanniner. Zenatos Bardolino produseres av utvalgte druer fra vinmarker med lav avkastning. For å bevare friskheten fermenteres vinen på ståltank. Bardolino er smakfull, ukomplisert saftig og lettdrikkelig vin med lavt innhold av tanniner. Vinen passer godt til retter fra grillen, lyst kjøtt og vegetarretter, den er også perfekt til pizza, tomatiserte pastaretter og pannestekt torsk. Bestillingsutvalget.

San Crispino Rosato, Syrah Merlot & Catarratto Inzolia

  • Vinmonopolnr. 11898802, 7852802 og 8207902. Kr. 82,90

San Crispino er en serie på tre viner som både er økologiske og solgt i miljøsmart emballasje på 50cl. Stadig flere viser økt interesse for slike produkter, det er en produktgruppe som er i klar vekst. Dagens forbrukere er opptatt av hva et produkt inneholder og hvor det kommer fra. Vinmonopolet har derfor de siste årene hatt en markant økning i salget av økologisk vin, i tillegg satses det nå stort på miljøsmart emballasje. San Crispino serien består av tre viner - en hvit, en rose og en rødvin. Vinene er relativt tørre, friske og perfekt som turfølge. Hvis man har med en av hver har man dekket tre dagers middager i felt. Når vinen er fortært kan man med god samvittighet kaste emballasjen på bålet, selv korken er uten et gram med plast. Vinene er tilgjengelig på de fleste vinmonopol. Bestillingsutvalget Rose. 
Basisutvalget Hvit og Rød.

Mionetto Treviso Prosecco Brut

  • Vinmonopolnr. 1279801 Kr. 139,90

Glera 100%. Alkohol 11%, syre 6g/l, sukker 11g/l. Francesco Mionetto grunnla vinhuset Mionetto i 1887. Hans kjærlighet til det bølgende landskapet med utmerkede forutsetninger for dyrking av druer fikk ham til å starte sin egen vinbedrift. Fortsatt er familien Mionetto medeiere i bedriften. Familien Mionetto har utviklet vinhuset til å bli et av de største og mest fremgangsrike Prosecco-produsentene på det internasjonale markedet. Prosecco-regionen har et temperert klima, godt beskyttet av Alpene i nord og vinder fra Adriaterhavet i øst. På slutten av sommeren er det ofte store temperaturforskjeller mellom natt og dag, som bidrar til at druene får en høy aromatisk konsentrasjon under modningsprosessen. Mange sammenligner Champagne, Spansk Cava og Prosecco. De mener en hel masse om hva som er best. Det er jo helt greit, men det blir som å sette to eplesorter opp mot hverandre. Produktene er tilsynelatende like, men druene og produksjonsmetoden som brukes er ofte ikke like, i tillegg vokser de på forskjellige steder. Champagne er ment å være dyrt og den skal ha høy kvalitet, Spansk Cava ønsker på mange måter å være en champagne, mens Prosecco kun ønsker å fornøye. På bakgrunn av dette velger jeg å se på Prosecco som et enkeltstående produkt som kan gi meg stor glede. Det er en musserende vin som lages nord i Italia, rett øst for Verona, ganske tett opp i de Italienske alper. Den er som regel rimelig, og på det beste frisk, fruktig og leskende. Det finnes etter hvert flere metoder for å lage sin Prosecco, og ja- den kan lages som champagne, men de fleste bruker tankmetoden under andregangsgjæringen (som er der bobler dannes). Det geniale er at dette gjør Prosecco til en veldig frisk, fruktig og lettdrikkelig vin som er langt billigere enn champagne. Jeg anbefaler på det varmeste et glass eller to som aperitiff mens vi venter på sommervarmen. Basisutvalget.

Periquita Reserva 2019

  • Vinmonopolnr. 5578701 Kr. 139,90.
    BIB Vinmonopolnr. 5578706 kr. 429,90.

José Maria da Fonsecas som er en av Portugals største produsenter av kvalitetsvin, har jobbet steinhardt med kvalitet og utvikling gjennom generasjoner. Det siste som har skjedd er at Periquita Reserva har blitt FAIR`N GREEN. Portugal er i siget. Innen vinproduksjon leverer Portugal på alle de knaggene vi knytter opp mot kvalitet. For 10 år siden var det sært å være opptatt av om vinen vår var dyrket økologisk eller biodynamisk. Bærekraft var et ord som aldri ble nevnt når vi snakket om vinproduksjon. Hallo liksom - «det som er viktig i en vin er kvaliteten på smaken», det var som regel svaret fra alle jeg holdt vinforedrag for pre Covid. Nå har heldigvis vinden snudd. Vinprodusentene har lenge vært opptatt av å lage en så sund vin som mulig, og nå har vi konsumenter kommet etter. En sund vin betyr at hele kjeden er sund, vinmarken, produksjonsutstyret, produksjonsstedet, lagerfasiliteter og sist, men ikke minst er transporten til markedene viktig for å få så lite fotavtrykket som mulig. 
Periquita Reserva en allsidig kraftpakke av en vin.
54% Castelâo Frances, 28% Touriga Nacional, 18% Touriga Franca. Druene hentes i sandholdig jord på José Maria da Fonsecas eiendom i Península de Setúbal syd for Lisboa. Vinen har fått 8 måneder på nye og gamle eikefat (franske og amerikanske). Mørk blårød farge med innslag av mørke bær, plommer, urter og sjokolade på nesen. Fyldig og sjenerøs, godt krydret, fruktig og ganske mye vin, urter, balansert opp mot en dæsj kakao. Bløte tanniner og lang ganske strukturert ettersmak. Dette er drikk nå eller de nærmeste tre fire årene, men jeg blir ikke overrasket om den fremdeles lever om 10 år. Bruksområde, lam, rødt kjøtt, mat fra grillen og hvorfor ikke prøve den til en tomatisert bacalao. Mye vin for pengene, spesielt for de som liker en rik stil på sine røde viner.
Basis kategori 4 .

Store Naa 57/2 Brudeferd

  • Vinmonopolnr. 12715001. Kr. 194,90

Gravenstein 95%, Solbær2,5%, Rips 2,5%. Alkohol 7%, syre 6,5g/l, sukker 25g/l. Eplene blir fermentert for seg, deretter blandet og smakt til med solbær og rips. En Rose-sider ble produsert til søstera til Eirik en av produsentene sitt bryllup – et skikkelig Hardangerbryllup. Hun giftet seg på gården Store Naa 57/2 (gård 57 bruk 2), dermed fikk sideren navnet Brudeferd. Sideren er medium tørr, men har mye syre fra rips og litt bitterhet fra solbær. Dette gir en god balanse mellom sødme og syre. Bitterheten og sødmen gjør at sideren passer godt sammen med mørk sjokolade. Dette er en delikat og fresh rose-sider med duft og smak av epler og røde bær, med en frisk og lett bitter avslutning. Prøv den derfor også til lyse kjøttretter og som et generelt alternativ til en rosevin. Spesielt anbefalt. Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i flere butikker.

Ultimate Provence

  • Vinmonopolnr. 10130301. Kr. 235,00

Cinsault 35%, Grenache 45%, Syrah 15%. Alkohol 13%, syre 4,8 g/l, sukker 2 g/l. Innhøsting skjer om natten for å beholde friskhet, druene presses umiddelbart. Tradisjonell vinifikasjon på temperaturkontrollerte ståltanker og fire måneder på bunnfall som gir kraft til vinen. En deilig fresh typisk Provence Rosé med frisk duft av markjordbær og bringebær. Lette florale toner og noe hvit pepper. Rund og fyldig med god struktur og frisk lang mineralsk avslutning. Dette er en godt laget Rosé som passer perfekt som aperitiff og til middelhavsmat som fisk, skalldyr og kylling fra grillen servert med grillede grønnsaker og salat. Anbefales på det varmeste til vårens første grillaften.
Bestillingsutvalget, men tilgjengelig på flere Vinmonopol.

Patrice Moreux Corty Intro Sancerre 2021

  • Vinmonopolnr. 14188301 Kr. 219,90 

Sauvignon Blanc 100%. Alkohol 14%, syre 6,7g/l, sukker 1g/l. Frankrike, Loire. Patrice Moreux lager unike viner med druer fra vinmarker med det beste og mest kalkholdige jordsmonnet i området. Familien har laget vin gjennom 14 generasjoner og er kjent for å produsere vin med eksepsjonell konsentrasjon og balanse. Noe som kan være en stor utfordring i det marginale klimaet Loire har å by på. Moreux eier også fem hektar av den berømte vinmarken Les Monts Damnés i Sancerre. Patrice Moreux sin Sancerre har en frisk duft av eple, stikkelsbær, sitrus og noe mineralsk. På smak er den saftig og frisk med smak av eple, sitrus og stikkelsbær og et rikt midtparti etterfulgt av en lang flott frisk mineralsk og strukturert ettersmak. Dette er en herlig aperitiff og et perfekt følge til fisk og skalldyr. Eller hva med å servere den til vårens første aspargesanretning. Anbefales! Bestillingsutvalget

Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

Følg IN magasinet på Facebook