Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Til bords med singlemalt

Til bords med singlemalt

På tradisjonelle whiskysmakinger servers det ikke mat. I bestefall får du en kjeks. Men det betyr ikke at det ikke er rom for oppdagelsesreiser – tvert om, singlemaltwhisky kommer nemlig ofte best til sin rett kombinert med mat.

Stadig flere restauranter eksperimenterer med whisky til mat, og trenden er også på vei til Norge. Singlemaltwhisky er langt mer enn et stand-alone brennevin. Det ble vist på Holmenkollen restaurant da noen av verdens beste whiskyer ble servert til de lekreste retter.

Whiskyekspert Chris Maile, som også driver Oslo Whisky Festival, guidet de gjestene gjennom den eksklusive kvelden.

Article image

Enkelt

– Selv om det ikke finnes en fasit på hva slags mat man bør servere, får man den beste opplevelsen når maten er så enkel som mulig, forteller Maile.

Og middagen på Holmenkollen viste at whisky til enkel mat ikke nødvendigvis går utover den kulinariske helhetsopplevelsen.

– Mange ulike matretter fra flere forskjellige steder passer godt til maltwhisky, sier Maile.

– Det viktigste er at maten har de samme smakselementene som man finner i whiskyen man drikker til. I og for seg kan man tenke på samme måte som når man matcher vin til mat.
De lette først
På smakingen ble de letteste whiskyene servert først. Deretter de fyldige og runde. For eksempel ble Talisker 10 år servert til varmrøkt sild, og Cragganmore 12 år til kylling og lam. Middagen bygde seg gradvis opp til en grande finale og ble avrundet med Lagavulin 16 år til blant annet sterk blåmuggost, og Dalwhinnie 15 år til crème brûlée og hjemmelaget iskrem.

Underveis påpekte Maile viktigheten av å servere vann til whiskyen.

– Smak på en utynnet whisky før du begynner å spise. Hell så i litt vann. Det baner vei for whiskyens komplekse aromaer, samtidig som den sterke brennevinssmaken dempes. Men pass på så du ikke tynner ut for mye, oppfordrer Maile.

Article image

Whisky og mat:

• Det er bra å bruke fett kjøtt med en del sødme. For eksempel and har begge deler. Sødmen finner man igjen i en del whiskyer, og fettet i kjøttet toner ned de skarpe smakene i whiskyen.

• Tilbehøret er også viktig. For eksempel rødvinssaus kan ha en slags karamellsmaksom man finner igjen i whiskyen. Karamellen toner også ned skarpheten. Bruker man noen dråper sitron vil man merke at man finner igjen de samme aromaene i en del whiskyer.

• Whisky går også godt til ost, men det er viktig at osten er fet på samme måte som med kjøttet. Velg gjerne en skikkelig sterk fransk eller spansk ost, og bruk gjerne en skikkelig klissete og søt chutney som tilbehør. Sødme og fett balanserer whiskyen godt fordi den tar brodden ut av whiskyens skarphet.

• Ikke server mer enn en enhet per rett. Poenget er å matche smaker, ikke å slå knockout på smaksløkene. Maten skal tross alt nytes.

Article image

Meny

Servering nr 1
Drikke: Talisker 10 år gammel singlemalt.
Mat: Bøkling (Varmrøkt røkt sild) med rødbeter og kapers, tartar på gravlaks med sennep og dill, tigerreker i søt chili med sesam.

Servering nr 2
Drikke: Cragganmore 12 år gammel singlemalt.
Mat: Kylling med chili og koriander, lammekarre calypso, potetpuré med rostet hvitløk og parmesan

Servering nr 3
Drikke: Lagavulin 16 år gammel singlemalt.
Mat: Assorterte oster

Servering nr 4
Drikke: Dalwhinnie 15 år gammel singlemalt.
Mat: Crème brûlée med marinerte jordbær og Dalwhinnimarinert rosiniskrem.

Tekst & foto: Kristoffer Gregersen/desken.no