Hjem » Kultur & underholdning » Stolte Maud af Aalesund

Stolte Maud af Aalesund

Mange av de gamle fiskeskutene har forfalt etter iherdig bruk. Flere har endt sine dager som ved. Men noen har heldigvis tatt vare på det som var.
aksla
M/S Maud af Aalesund er opprinnelig en fiskekutter fra 1917. Hun er 53 fot lang, og har drevet med fiske langs Sunnmørskysten. Hun har hatt base i Volda, Giske og Ålesund - sist som reketråler. Nå er hun restaurert og ført tilbake til utgangspunktet, og rigget med flotte seil.

Da Maud jobbet på havet

Rekefiske kan være tøft. Det er jo ikke alltid sommer ute på sjøen. Å jobbe blant snøkledde øyer og frostrøyk, til soloppgang og skrålende måker, er en heller kald fornøyelse. Vi kan tenke oss hvordan det var: Fiskekutteren dunker av gårde på flatt hav, på jakt etter en av havets virkelige delikatesser: deilige, saftige reker. Fiskerne står gjerne opp ved tretiden. 53 fot store Maud af Aalesund tøffer mot feltet, det er fortsatt mørkt ute. Men solskiven er på vei opp bak horisonten, og tegner langsomt konturene av landskapet. Før Maud kommer seg dit trålen skal senkes, ligger holmer og skjær badet i vinterlig rosa lys. Trålen skal 240 meter ned i det iskalde vannet. Den plumper ut i akterenden, og Maud trekker den etter seg. Det kan gå mange timer før det blir noen fangst. I mellomtiden sitter fiskerne i byssa på Maud, og styrker seg med beksvart kaffe og nystekt fisk. For selv om det er reker de skal ta, følger det alltid mye fisk med i trålen. Trålen skal opp, og fangsten kommer for dagen. Reker er merkelig nok fargeløse før de blir kokt, og blir røde. Båtdekket på Maud blir fylt av damp. Reken skal kokes. I kulda blir det voldsomt mye hvit røyk av dampen som blåser fram og tilbake over dekk.

Fra fiskebåt til turbåt

I dag blir vakre Maud af Aalesund brukt til andre formål enn yrkesfiske. Hun er blitt behørig restaurert og satt tilbake til opprinnelig tilstand, og firmaet Maud Aktiv bruker henne til spennende turer for publikum, langs kysten av Sunnmøre. Hun kan leies av både firmaer og privatpersoner, til seiling og sightseeing. Det kan arrangeres kurs, seminar og møter ombord, med fristende langbord på dekk. De kan også skreddersy en tur etter dine spesielle ønsker! En populær utflukt er den 15 minutter lange turen til Kjeholmen. Maud glir elegant langs Valderhaugfjorden og ut til holmen, som ligger ved skipsleia like nord for Ålesund. Naturen langs Sunnmørskysten byr på en rekke opplevelser. Skuta seiler deg dit du vil - til en fraflyttet fjellgård, hvis du har lyst til det. Eller kanskje du bare vil sitte på dekk og beundre Sunnmørsalpene på trygg avstand? Skuta kan også være utgangpunkt for skitur eller vandretur i det fantastiske fjellandskapet.
IMG_1115

Eventyr til sjøs

I januar, februar og mars drar Maud på torskefiske med eksperter. Og du kan få være med! Spennende å oppleve torskefisket i fjordene rundt Ålesund og i havneområdet. I stunder med havblikk er det herlig med en tur med mat og drikke på dekket. Fisketur kan man få være med på hele året.

Bor det en Nemo i deg?

Fra båten er det mulig å være med på akvariesafari, og å oppleve dyreliv og fauna under vann! Maud tar deg med på tokt inn Storfjorden, eller til nærmeste havområde. Det brukes forskjellige redskaper til å ta fisk du sjelden ser. Torsk og makrell må stille i bakerste rekke, til fordel for finnete slektninger med mer originalt utseede. Sunnmørskysten er en skjønnhetsopplevelse av de sjeldne. Fjordlandskapet om vinteren er et helt unikt syn.
MOLJA I BAKGRUNN

Hotell i gammel fiskebu

Hotell Brosundet befinner seg i en av de mange sjøbuene. Buene ble brukt til fiskehandel, og var en viktig del av handelsvirksomheten i Ålesund. Brosundet var en travel ferdselsåre. Etter bybrannen i 1904 ble sjøbuene reist helt nede ved vannet, for å unngå at de ble ødelagt. Under mønet på buene sitter ennå stålbjelkene der man festet taljer til lossing og lasting av båter. Bua med hotellet er fra 1906. Det ble oppført av fiskegrossist Peder Devold, som brukte den til mottak og preparering av fisk. Etter hans tid ble den overtatt av T. Berset, en annen fiskegrosserer. Huset blir fremdeles kalt “Berset-bua” på folkemunne. I dag er fasaden på huset fredet, med vinduskarmer, dører og innvendig maling, bjelker, baktrapp og loft, samt den koselige gamle butikken. Hotellet er restaurert med nennsom hånd. Skjeve gulv er en del av opplevelsen! I et av rommene er det en høydeforskjell på hele 12 cm på gulvet. Overnatter du her inne, får du et sertifikat etterpå som minne! Sitter du og koser deg i frokostsalen, kan du se utover Brosundet. Vakkert som det er, er det avbildet på nesten alle postkortene i byen. Enda bedre enn kake til kaffen! Tekst: Grace Brynn Foto: Maud Aktiv