Hjem » Stavanger »  Solodrømmer

Solodrømmer

Entertainer og artist Jan Rune Holdhus har engasjert seg bredt og spredd vidstrakt glede i regionens underholdningsbransje i en årrekke. Nå drømmer han videre.

Modell, skuespiller, musiker og frilansartist. Erfaringen er bred og betegnelsene mange på multikunstneren Jan Rune Holdhus. Karrieren startet da han som 12 åring var solist i Ragnar Bjerkreims barnemusikal «Jeg fant jeg fant» i Stavanger konserthus. Holdhus har også bakgrunn fra Rogaland Teaters Barne- og ungdomsteater og bestemte seg tidlig for å bli sanger og låtskriver. 
– Jeg begynte å skrive mine egne sanger da jeg gikk på dramalinja på Lundehaugen. Fotballen ble aldri det helt store for meg. Det ble litt mange selvmål, sier han.
Det er imidlertid som artist at han har spilt best på hjemmebane. Holdhus utallige sceneopptredener i distriktet har etablert et begeistret publikum både i regionens næringsliv og på byens mange revy- og konsertscener. Han har også vært medvirkende som skuespiller på Rogaland teater i «Firmafesten» og «Misantropen».

Tilfeldig humorist

Tilfeldigvis er det som humorist at han har blitt mest kjent. Humoreventyret begynte med at Holdhus fikk tilbud om et spontant stand-up oppdrag på Folken: 
– Christoffer Schelderup som holdt på å starte opp Stand Up Stavanger, ringte meg en kveld og spurte om jeg kunne komme å si noe morsomt. For det var jo ingen andre som var morsomme. Jeg har heller aldri sett på meg selv som særlig morsom, sier han. 
Holdhus entret humorscenen med historien om «Mormor og de 8 hasjvaflene». En egentlig nokså traumatisk historie fra hans eget liv som skulle bli en hit fra scenen: 
– Det hele ballet på seg og universet vokste seg stadig større. Det endte blant annet med at mormor pratet som Darth Vader, sier han. 
Holdhus engasjerte seg i standupmiljøet og ble etterhvert med i etableringen av Stand Up Stavanger. Siden den gang har han fått tusenvis av publikummere til å skrattle med sine sceneopptredener. Det har også blitt mange morsomme oppdrag for næringslivet i regionen og resten av landet. Kombinasjonen oljeby og standup ga artisten mulighet til å leve av å stå på scenen. Med sine skreddersydde fremførelser har han blitt en populær artist for mang et julebord samt utallige firmafester. Selv kunne han gjerne sett for seg å også være med på mer stuntaktige opplegg i hverdagen: 
– For eksempel å innta et kontorfellesskap helt uventet. Det hadde vært gøy, sier han.

Forberedt improvisator

Holdhus stiller alltid godt forberedt til oppdrag. Han setter seg grundig inn i hvilket publikum han skal møte. Som humorist må en imidlertid alltid være klar for det uventede og artisten har etterhvert også blitt en erfaren improvisator. 
– Jeg kjenner på stemningen hos publikum når jeg inntar scenen og tilpasser meg denne, det er et lagspill, sier han. 
Det viktige er at ethvert publikum får en god opplevelse. Drivkraften er å formidle. Å gi og å dele. Det å gjøre noen andre glade av det som gjør ham selv glad. 
– Hvis jeg kan bidra til å gjøre omgivelsene bare en nanomillimeter bedre, så er det ingenting som er bedre enn det, sier han. 
Selv er han inspirert av sitt eget humør. Spesielt når han er sur. Men han er også inspirert av folk han møter og de små øyeblikkene i hverdagen: 
– Jeg er inspirert av det som får meg til å stoppe opp å tenke. De øyeblikkene som livner den lille «eureka» knappen i hjernen. De som får deg til å skape noe ut av ingenting, sier han. 
Å møte folk gjennom kunsten og det kreative generelt er noe av det fineste han vet. Spesielt det å skape noe sammen med andre. Gjerne også på fritida. Holdhus engasjerer seg ofte langt utover betalte oppdrag blir av mange sett på som en idealist med imponerende mange jern i ilden.

Hjemme best

Etter å ha deltatt i programmet Den Norske Humor på NRK i 2009, hvor han blant 1700 deltakere kom på en 4. Plass, ble Jan Rune kjent for et nasjonalt publikum. Siden den gang har han stått på scener over hele Norge og blant annet varmet opp for landets største humorister på «Latter» i Oslo. Han trives forøvrig godt hjemme: 
– Jeg kunne egentlig bodd hvor som helst, men Stavanger har gitt meg mulighet til å leve av dette, sier han. 
Med nedgangstidene i oljebransjen opplever Holdhus imidlertid, som så mange andre i underholdningsbransjen, at antall oppdrag har blitt færre. Han er likevel optimist. En karriere i showbusiness har aldri vært noen spøk og han har vært gjennom tøffe tak tidligere: 
– Det jeg er mest stolt av er faktisk at jeg har holdt ut, sier han
Som den sindige og ordentlige personen han er privat, har han sørget for å ha flere ben å stå på: 
– Jeg har holdt en del kurs/seminarer som Coach i karakterbygging og illustrerer for tiden også tegninger til en barnebok, sier han.

Eget show

I løpet av sin 17 år lange karriere har Holdhus vært med på mye og begeistret mange. Han har forøvrig ennå ikke gjort et soloshow: 
– Det er noe jeg må gjøre og da skal det skje på mine egne premisser, sier han. 
Han vet ennå ikke når det skjer, men røper at det vil være basert på hans eget artistliv.
– Når jeg lager mitt eget show skal det ha tittelen Household – The Musical, sier han og ler. 
Holdhus har etterhvert god erfaring med å sette opp forestillinger og kan blant annet vise til oppsetningen 2008 «Evangeliet fra kulturbyåret» samt en rekke revy og dragshows med den Stavangerbaserte showgruppen Stay Ups. Han gir dragerfaringen mye av æren for at han har etablert seg som performer. 
– Det var Drag som lærte meg å tørre å stå på scenen uten å være redd for noe, sier han.

Musikalsk autist

Når alt kommer til alt er det imidlertid musikken som betyr mest for Holdhus. Det var der det hele startet. Det var musikken som var og fortsatt er drømmen. 
– Drømmen er å stå på scenen i en stor konsertsal hvor folk har kommet for å høre meg synge, sier han. 
Holdhus slapp sitt første album i 2013 og sitt andre i 2015 under navnet J. R Harlekin. Et Stavangerbasert popband. Å skape musikk er viktig for ham, men han er selvkritisk:
– Jeg ser ikke på meg selv bare som en musiker, men som en musikalsk autist, sier han.
Holdhus er fokusert og målrettet. Ambisjonene er fremdeles mange og innholdsrike. Etter alle disse årene i humorbransjen er det fremdeles mye som må ut: 
– Jeg har nok litt mye energi for bare ett legeme og en legning, sier han. 
Stavangerpublikummet har utvilsomt ennå mye å glede seg til. Med en slik driv og kjærlighet for det kreative er det liten tvil om at vi bare har sett begynnelsen av hvilke kunststykker Holdhus kan levere. 

Tekst: Ingunn Myklevoll Sjøen

Følg IN magasinet på Facebook