Hjem » Bergen »  Se insektene slik du aldri har sett dem før

Se insektene slik du aldri har sett dem før

Møt insektene slik du aldri har sett dem før, i menneskestørrelse, fotografert med elektronmikroskop.

Forsker Jannicke Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet bruker elektronmikroskopet til å ta bilder i forskningsprosjekter. Nå har hun portrettert insekter. Resultatet er fotoutstillingen «Våre små venner», som vises ute på Festplassen i Bergen denne sommeren.
– Vi håper at det å møte insektene slik som dette, ansikt til ansikt, øye mot øye, vil gjøre at folk blir litt mer glad i dem. For insektene er ikke bare ganske fascinerende å se på når du kommer dem nær. De er også avgjørende for livets gang. For selve livet på jorda, slik vi kjenner det, sier Wiik-Nielsen ved Veterinærinstituttet. 
«Ansikter er viktige for oss mennesker. Vi liker å se hverandres fjes når vi skal bli kjent. Vi ser hverandre inn i øynene for å bygge tillit, for å lære at vi kan stole på hverandre. For øynene er sjelens speil, sier vi. Blikket viser hvem vi er. Vi vil gjerne introdusere deg for noen nye venner. Noen vi er glade i. Insektene. Æsj, sier du kanskje – fluer og veps og sånn? Ja, fluer og veps og sånn. Men også titalls tusen andre små, vidunderlige og viktige skapninger. For fakta er at disse små seksbeinte vesenene som vi deler kloden med, redder livet ditt, litt, hver eneste dag. Vi håper at det å møte insektene slik som dette, ansikt til ansikt, øye mot øye, vil gjøre at også du blir litt mer glad i dem. For insektene er ikke bare ganske fascinerende å se på når du kommer dem nær. De er også avgjørende for livets gang. For selve livet på jorda, slik vi kjenner det.» 
Anne Sverdrup-Thygeson

Fra omgivelsene våre

Insektene, som er portrettert i utstillingen, er hentet fra de nærmeste omgivelsene våre, fra huset, hagen og skogen.
– Ved å fotografere dem med et elektronmikroskop kan jeg vise hvordan de ser ut på ekstremt nært hold. De har utrolig morsomme uttrykk og fascinerende detaljer, sier Wiik-Nielsen.
Anne Sverdrup-Thygeson, professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) har skrevet tekstene til utstillingen. Fotoutstillingen «Våre små venner» vises ute på Festplassen i Bergen 17. juni - 7. juli 2019.

Jannicke Wiik-Nielsen

Jannicke er forsker ved Veterinærinstituttet og har tatt initiativ til denne utstillingen og tatt alle bildene. Hun har sett disse insektene i øynene, gjentatt ganger, gjennom et elektronmikroskop som kan forstørre over hundre tusen ganger. Jannickes prisbelønte bilder benyttes blant annet av National Geographic og vises i flere internasjonale utstillinger.

Anne Sverdrup-Thygeson

Anne er professor i bevaringsbiologi ved Norges miljø- og bio-vitenskapelige universitet (NMBU) og har skrevet tekstene i denne utstillingen. Hun har forsket på insekter i mange år og er en ettertraktet formidler og foredragsholder. Anne har gitt ut boken ‘Insektenes planet’ og i august 2019 kommer barneboken ‘Insektenes hemmeligheter’.

Utstillingen er finansiert av Veterinærinstituttet og produsert i samarbeid med Jo Straube.
 

Følg IN magasinet på Facebook