Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Sanselige Sandnes

Sanselige Sandnes

Intime og koselige brosteins gater, små smau, og en kort spasertur unna kjøpesentre, et fantastisk havneområde med kulturhus, naturrike parker og spennende museer. Den lille storbyen Sandnes er en av Norges mest hurtigvoksende byer.

Når man bor i en storby, lurer man kanskje litt på hva man egentlig skal i mindre byer. Vi har jo det vi trenger, tenker vi. Stavanger-jente som jeg er, bestemte jeg meg for en dagstur til Sandnes for å finne ut hva byen kan gi oss. 
«Neste stasjon er Sandnes sentrum». Wow, fremme allerede? Jeg rakk vel akkurat en kort telefonsamtale på de 14 minuttene det tar med tog mellom Stavanger og Sandnes. Herlig å bare lene seg tilbake og se på den flotte sjøutsikten mesteparten av turen byr på. Det er også gode bussforbindelser i regionen, men toget må jeg si kommer fremfor både buss og bil. Fra Bryne tar det tilsvarende minutter, og fra Egersund en liten time. Jeg ankommer byens knutepunkt, Ruten, hvor jeg ser kjøpesenteret Amfi Vågen på den ene siden og de hvite trehusene på den andre. I det gamle parkeringshuset er det bare et stort hull, men godt å vite er det at det hullet nemlig også skal bli et kjøpesenter i 2013. Jeg må bestemme meg for hvor jeg skal begynne min oppdagelsesreise.

En sjarmerende morgen

Det er hverdag, vestlandsværet er grått med hint til noe blått, og en behagelig stillhet hviler over byen. Jeg bestemmer meg for å begynne dagen med å gå i retning langgata, som er en av byens stoltheter. Det ligger i navnet, og er faktisk Norges lengste gågate. Her finner vi smakfulle utstillinger, bokhandlere, nisjèbutikker, galleri, restauranter og koselige kafeer. Apropos mat, jeg vil finne noe å bite i. Ryktene om den utrolige restauranten Charles&De har spredd langt utover byen, og til min store glede ser jeg at de har åpnet et bakeri. Jeg bestemmer meg for å ta turen inn. «God morgen», lyder det fra den smilende betjeningen. Jeg kjenner at nå ble det faktisk en god morgen også. Den smakfulle innredningen i rosa, svart og med spennende bakevarer frisker opp sansene. Det er relativt fullt med folk, men uten at det føles travelt, eller bråkete. Rommet har en god akustikk og en behagelig atmosfære. Jeg setter meg ned med en cappuccino og et gulrotbrød. Tenker jeg helt klart må ha noe søtt etterpå. Fristelsene er rett og slett for mange. Bakerne på Charles&De elsker faget sitt, og hver eneste deig får god tid til å utvikle både smak og konsistens. Akkurat nå består utvalget deres av rugbrød, urtebrød, firkornbrød, gulrotbrød, landbrød, valnøttbrød, muslibrød, gresskarkjernebrød og speltbrød. De har til og med lansert sitt eget lavkarbobrød! I tillegg baker de egne kanelsnurrer, rosin og vaniljesnurrer og et herlig utvalg av himmelske kaker. I helgene byr de på nylaget foccacia med tomat, urter og parmesan. La duce vida, heter det på Italiensk. Ja, her kan man nyte det søte liv. Jeg kommer i snakk med to hyggelige damer på venninnetur. Hun ene sandnesbu, og hun andre fra Randaberg. For dem er Sandnes et naturlig møtested, og også første gang på Charles&De bakeri. 
– Det er intimt, lyst, stilig interiør, og veldig god mat. Mer gourmet enn andre kafeer, og ikke minst veldig hyggelig betjening, smiler Aslaug Sanddanger fra Randaberg. 

Søte Sandnes

Ja, i søte Sandnes finnes det noe for alle. Jeg snakker med lokalkjente og finner ut av noen av byens skatter er prisvinnende barristaer, sjokoladeverksted, oppusset havneområde, en restaurert kino, en imponerende videregående skole, gourmet-restauranter og fantastiske interiørbutikker. Ferden går videre gjennom Langgaten for å sjekke ut shoppingmulighetene. Det som fanger oppmerksomheten min er nisjè-butikkene, her er det et sjeldent utvalg man ikke finner hvor som helst. En rosa stol og den innbydende utstillingen lokker meg inn i VillaRosa. Butikken har et romantisk preg, og det er en trendy stil for luksusbohemen og shabby chic elskeren. Jeans, og fargerike kolleksjoner for damene. Butikken utstråler at det er tid for vår, og de hyggelige butikkdamene er i snakk med flere fornøyde stamkunder. Jeg beveger meg videre innover i butikken og finner interiøravdeling med det meste. Utvalget er stort og man kan blant annet snope seg diverse brukskunst, småmøbler, såpeartikler, smykker, klær, lamper, lysekroner, støvler og vesker. Interiørstilen speiler seg i klærne og er både romantisk og stilfull. Opp i andre etasje er det enda mer utvalg, og jeg har allerede funnet en rekke ting jeg bare må ha. Andre butikker jeg fikk øynene opp for var Antik & Auksjon, hvor det eldre utvalget av gull, sølv og antikk er stort. Berheim Interiør, DFU møbler, Galleri G er en fryd for hjemmet, og Rostrup ost&kaffi var bare et mekka av sjokolade og oster, kaffe og te. De hadde til og med en is som du kun finner et annet sted i Norge. Blåne is-naturligvis, kommer fra kyrne på gården i Sirdalen og tilsatt herlige frukter som også kommer fra området. Virkelig et lokalt produkt. Skulle du derimot være i humør for noe belgisk, fransk, italiensk eller spansk. Ja, da har de naturligvis dette også. Et must for ost og sjokolade elskeren. Skulle du trenge et enda større utvalg av ost, eller kanskje lokalprodusert kjøtt. Da er Håland Kjøtt stedet du skal skrive på listen din med en gang. Jeg må innrømme jeg er svært imponert over utvalget til Sandnes. Jeg besøker også kjøpesentrene Maxi, AMFI Vågen og Bruelandsenteret. Kort sagt har dem alt et kjøpesenter skal ha.

Kulturglede og hjerterom

Byen huser Blink festivalen, Kremmermarked i slutten av april, og er byen hvor Nordsjørittet avsluttes. Byen er kjent for sin gode service og hjerterom, og kan omtales som sykkelbyen. Det er flotte sykkelløyper og ikke minst arrangementer. Spinn Sykkelshop er stedet å gå for alle syklende. Vågen vgs er en av de beste skolene innen teater og media, og ungdommer kommer tilreisende fra alle retninger. Det er ofte konserter med kjente artister som Vamp og Thomas Dybdahl, og spennende kunstnere har utstillinger i byen. I det renoverte havneområde og andre steder i byen kommer det nybygg og eldre bygg renoveres til leiligheter. Det er virkelig en by for de unge. Matutvalget er internasjonalt og kulturlivet myldrer. Selv på en vanlig ukedag kan man oppleve mye i Sandnes. Du har Sandnes Kulturhus, Vitensenteret, SF Kino, og KINOKINO- senter for kunst og film. Sistnevnte er en av mine favoritter, nettopp fordi det både er et møtesenter og huser flere aktiviteter. I dag er det restaurerte kinobygget både galleri, filmklubb, kafé og diverse kulturarrangementer holdes her. For øyeblikket har de utstillingen GAME ON 2.0, Den ultimate utforskning av historien, kulturen og fremtiden til dataspill. Frem til juni forvandler KINOKINO gallerirommet og den gamle kinosalen til en dynamisk og interaktiv sone, der vi ser nærmere på dataspill fra designprosess til ferdig spill. Utstillingen har flere seksjoner med ulike aspekter av spillkultur og teknologi. Besøkende vil kunne lære om eldre spill, samt få demonstrert 3D-teknologi og det helt nyeste innen den virtuelle verden. Absolutt noe for både store og små. Foruten dette har KINOKINO filmklubb annenhver onsdag, som på kort tid har blitt en av Norges største filmklubber. Du kan lese mer på deres nettsider hva som skjer på huset. Vel verdt å nevne er kafeen Cafe Mocca. Her lages det nydelig kaffe og sjokolade, og det ekstra spennende konseptet er at de har startet opp kurs slik at du kan lære å lage deilig sjokoladekonfekt. Kursene går fra nybegynner, til avansert. For både hobbykokker, og profesjonelle. De har også egne kurs som er kjekke for både teambuilding og vennegjenger.

Velvære og Oliven

Velvære er viktig for kropp og sjel. Hva med en massasje eller ansiktsbehandling? Eller kanskje nytt undertøy? Clinique Helene og Clinique Marine har alt du trenger for fornyet skjønnhet. Apropos velvære, hvem vil vel ikke bli «made in heaven»? Dette er navnet på en av byens mest innovative og dyktigste frisørsalonger. Jeg har generelt sett vanskelig for å finne frisørsalonger som virkelig kan faget sitt, men her er det ingen tvil. De ser ikke bare håret ditt, men hele deg. I tillegg til frisør er de utdannet make-up artister og stylister. Kom inn for en klipp, eller en forandring i himmelen. Om du skal i et finere selskap, på ferie, gifte deg, eller bare ønsker en bedre utgave av deg selv. Du kan få fargeanalyse, stilkonsultasjon, personlig shopper og selvsagt full make-up og alt som kan gjøres med håret. Damene brenner virkelig for faget sitt, og jeg føler meg i trygge hender. Foruten de store forandringene mener jeg det er ekstremt viktig med alt fra kvalitetsrike råvarer og hudpleie. Hos L´Occitane og Oliviers finner du alt du trenger fra topp til tå, med dufter som sender deg til en annen sfære. Oliviers byr på mer Olivenoljer enn jeg har sett i Spanias butikker, i tillegg til pasta og diverse matprodukter. Interessert i matlaging? Jeg har i hvert fall notert ned olivenkveld med venninne. Der blir vi servert musserende, tapas og gitt foredrag i bruken av olivenolje til velvære og matlaging. 
Da gjenstår det bare å ønske deg god tur til Sandnes, byen som tar imot deg med hjerterom og åpne armer.

Tekst & foto: Helene Stenhaug