- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
- Stort utvalg av både varer og ferskvare
- Vårstemning med historisk sus
- Våren har inntatt Coop Mega i Meglergården
- Velkommen til Byporten Mall of Oslo
- Høstmeny hos Værtshuset
- Årets lammesesong er her!
- Kongen Marina: Herlig mat i vakre og avslappende omgivelser
- Høstviner!
Nyskapende & delikat sushi

Nodee holder til sentralt plassert i Middelthunsgaten på Majorstuen, bare et lite steinkast unna Frognerparken og Colosseum kino. Etter åtte år har restauranten opparbeidet seg et svært godt rykte blant hovedstadens matinteresserte, og er et populært møtested både for lunsj og middag hvor det tidløse og stilfulle interiøret lager en stemningsfull ramme rundt måltidet. Nodee er kjent for sitt spennende fusion kjøkken som tilbyr både nyskapende sushi og smakfulle retter fra det asiatiske kjøkken. Restauranten har også en stor uteservering som gir anledning til hyggelige kvelder utendørs.
Etter hvert som nordmenn har fått øynene opp for sushi, har det dukket opp en rekke serveringssteder med dette på menyen i Oslo. Men det er store forskjeller både i smak, kvalitet og opplevelse, og vil du virkelig nyte det ypperste fra den japanske mattradisjonen anbefales det å ta turen innom Nodee!
I deres innbydende sushibar kan du nyte synet av noen av byens dyktigste sushikokker som tryller frem de mest smakfulle retter. Her benyttes kun de beste råvarene, noe som tydelig gjenspeiles i smaken.
– Den som spiser sushi ofte vil merke forskjellen. Det er stor forskjell etter hvilke råvarer som brukes, og hos oss er alle råvarene ferske noe som har stor betydning for smaken, sier kjøkkensjef og sushikokk Pat Siu Chi Keung.
Lang erfaring
Pat har over 30 års erfaring som sushikokk, og har tidligere jobbet i Hong Kongs bedre sushirestauranter. Han jobbet dessuten på den første sushibaren som ble etablert i Oslo, og har vært hos Nodee helt siden starten for åtte år siden. Sushien du får servert på Nodee er gjerne både nyskapende og innovativ, og Pat forteller at han henter mye inspirasjon fra reiser til blant annet Japan.
– Jeg får mange ideer på reiser, selv om det ikke er alle som kan brukes. Det krever litt erfaring å lære hva som lar seg overføre fra Østen til Norge. De faste gjestene her vet at jeg reiser fra tid til annen. Det å lage sushi er ikke bare en jobb hvor man står og tilbereder en stek, man trenger hele tiden nye ideer og inspirasjon.
Nodee har et stort team av dyktige folk i sushibaren, og det tar lang tid å bli en god sushikokk.
– Selv om det kan se enkelt ut på overflaten, så tar det tid både å lære hvordan man skjærer og utvikle følelsen om hvilken fisk som vil bli et godt produkt noe som er viktig når man jobber med rå matvarer. Det tar minst tre år før man virkelig får utviklet den følelsen. Noe av det viktigste når man jobber med sushi er dessuten hygiene og gode rutiner, og man skal verken ha parfyme, smykker og helst ikke røyke.

Dagens spesialiteter
Under et besøk i sushibaren på Nodee bør man absolutt benytte anledningen til å be om kokkens anbefalinger og spørre hva som er av fersk fisk denne dagen. Ofte hender det at de har fått inn en spesiell type fisk akkurat den dagen, og da har man muligheten til å få en hyggelig smaksopplevelse som ikke står på menyen. Noe av det som skiller Nodee fra andre sushisteder, er blant annet bruken av ferske råvarer.
– Vi er alltid på jakt etter fersk fisk av høy kvalitet. Mange restauranter bruker for eksempel fryste kamskjell, her på Nodee bruker vi kun ferske. I tillegg har vi et veldig variert utvalg av råvarer, med alt fra laks og havabbor til kråkeboller og trøffel på sushien.
Og selv om laks fremdeles er den mest populære fisken her til lands, opplever de at stadig flere spør etter andre spesialiteter som knivskjell, kongekrabbe og kråkeboller. – Vi har også mange gjester som kommer og spør etter franske østers som er perfekt sammen med hvitvin eller champagne, forteller Pat.
– Sesongen har selvfølgelig også mye å si for hvilke råvarer vi har tilgang på. Blant annet er sesongen for vill laks veldig kort. Vi serverer også islandske reker som er utrolig smakfulle, og siden det er så kort reisetid fra Island til Norge er vi så heldige at vi får den beste kvaliteten.
Signaturretter
Her har du også muligheten til å smake på flere spennende og unike signaturretter.
– Vi er så heldige her på Nodee at vi har en veldig kreativ kokk som lager signaturretter, noe som vi ser at også gjestene setter stor pris på. Og vi er stolte over å ha vært den første restauranten som serverte gåselever til maki, noe som har blitt veldig populært.
Drar man til Tokyo vil man ofte oppleve at makien serveres med råvarer som vi kanskje ikke forbinder med sushi. Dette er en tradisjon som blir videreført på Nodee, og en annen av signaturrettene du finner her er maki med eksklusiv wagyu biff som er fra samme rase kyr som kobe biff. I tillegg har krydret maki blitt stadig mer populært også her til lands.
– Alle råvarer fra havet kan brukes til sushi, og i tillegg setter ting som wagyu biff, trøfler og andebryst en ekstra spiss på maten. Maki med tynne skiver av andebryst er en virkelig delikatesse, men det er viktig at man kun bruker andebryst av høy kvalitet. Det må dessuten være litt varmt når det serveres, så timingen er viktig.

Egen soyasaus
På Nodee kan de også friste med sin egen soyasaus.
– Vi har opplevd at gjestene kommer spesielt for soyasausen vår, og som kjøkkensjef er det noe jeg insisterer på at vi skal lage selv, sier Pat.
– Det er basert på en gammel oppskrift fra en kjøkkensjef jeg jobbet for før jeg kom til Norge. Soyasausen man kjøper ferdig inneholder ofte for mye salt, og verken salt eller sodium er bra sammen med sashimi. Vi bruker dessuten kun ekte japansk sushi ris som vi importerer selv, og det at så mange av våre gjester kommer tilbake tror jeg er en kombinasjon av det store utvalget av fersk fisk, den japanske risen og vår egen soyasaus.
Til sushi drikker man gjerne tradisjonelt øl eller sake, men herrene på Nodee kan også anbefale både riesling og burgunder.
Tekst & foto: Mona Gullstein