Hjem » Oslo »  Norsk smykkedesign – bærekraftig og kortreist!

Norsk smykkedesign – bærekraftig og kortreist!

Gullsmed Heyerdahl på Paleet er ikke helt som alle andre gullsmedbutikker. Ikke bare finner du et unikt og spennende utvalg smykker her, nå går de også i bresjen for norske smykkedesignere. Ta turen innom Gullsmed Heyerdahl og la deg inspirere til å handle norske smykker!

Det finnes mange fantastiske smykkedesignere i Norge. Problemet er ofte at få har hørt om dem, og at de er vanskelig. Dette har Gullsmed Heyerdahl på Paleet bestemt seg for å gjøre noe med. 
– Vi er opptatt av å fremme norsk håndverk, og alle de flinke gullsmedene vi har her i Norge som ikke kommer skikkelig frem i lyset. Nordmenn er veldig glad i skandinavisk design og dansk design står sterkt også her til lands. Danskene har vært dyktige til å bygge merkevarer. Det har vi ikke vært like flinke til her i Norge. Men sannheten er at norske designere lager like gode produkter som sine danske kolleger, men ikke er like flinke til å tenke kommersielt. Ved siden av å designe egne Heyerdahl smykker, ønsker vi å ta ansvar ved å fremme også andre flinke, norske smykkedesignere, sier gullsmed Thomas Heyerdahl.

Gullsmed Heyerdahl er en av landets ledende gullsmeder og urmakere med to butikker i Oslo, en på CC Vest og en på Paleet. Det er dermed et fantastisk utstillingsvindu de gir til norske smykkedesignere. 
– Vi heier på norsk design og norsk næringsliv, og håper med dette å inspirere nordmenn til å kjøpe flere norske smykker. Det er mange flinke norske designere som folk ikke vet om enda. Derfor har vi tatt inn 9 norske designere i vårt sortiment på Paleet til glede for våre kunder som ønsker noe annet enn det man gjerne ser i andre gullsmedbutikker. Norske smykker gir dessuten ofte mer verdi for pengene, da det er brukt mindre ressurser på transport og merkevarebygging.
Husk at det også er forskjell på Norwegian design og Norwegian made. Produkter kan godt være designet i Norge, men produsert billig i Kina uten kontroll over produksjons-forholdene. Spør derfor gjerne hvor produktene du kjøper er laget.

Et spennende utvalg

Dessverre har ikke norsk produktdesign vært et satsingsområde politisk, noe som ofte har gjort det vanskelig for norske designere å satse. 
– Det vi er flinke på i Norge er olje, gass og fisk og det er dette politikerne tilrettelegger for. Men de siste årene virker det som om politikerne har begynt å forstå at vi må ha noe å gjøre også etter oljealderen, og har begynt å snakke om nyskaping og små gründerbedrifter. Så det er heldigvis noe på gang. Det krever ressurser, kunnskap og kontakter å bygge en merkevare i dag, særlig om man satser internasjonalt. Nordmenn har kanskje ikke vært flinke nok til å tørre i forhold til våre naboland. Skal dette endre seg i fremtiden må Norge tilrettelegge på bedre vis og vi i Heyerdahl ønsker å gjøre vårt. Det finnes utrolig mye kul norsk design. I tillegg bidrar dette til at vi får en mer spennende butikk med et utvalg du ikke finner andre steder. Litt av poenget er jo å inspirere gjennom å vise noe nytt som begeistrer folk. Vi håper å gi kundene noen nye inntrykk og bidra til at flere kjøper kortreist.

Gullsmed Heyerdahl har også et konsept de kaller «månedens designer». 
– Her får unge, lovende smykkedesignere tilbud om en utstillingsplass i butikken slik at de får presentert sine smykker til nye potensielle kunder i en begrenset periode, samtidig som vi får vist frem noe helt nytt og spennende. Foruten salg av sine smykker, er det verdifullt for designeren å få tilbakemeldinger fra et bredt publikum for å finne ut hva folk mener om sine smykker.

Kortreist og bærekraftig

Det er mange fordeler ved å kjøpe norske smykker. Ikke bare fremmer man norsk design, man bidrar også til lokalsamfunnet. – Jeg er opptatt av at folk må bli flinkere til å bruke pengene sine lokalt, slik at de bidrar til norske lønninger og den norske velferdsmodellen. Det er viktig at vi alle bidrar til å opprettholde norsk næringsliv. Folk må bli bedre til å tenke kortreist. Hvorfor skal man kjøpe smykker som er fraktet halve jorda rundt, når man kan få smykker laget av dyktige gullsmeder i sitt eget «nabolag». Kortreiste varer gir mindre CO2-utslipp. Når du kjøper smykker i edle metaller som gull eller sølv, bidrar du dessuten til en bærekraftig handel. Det blir stadig mindre gull og sølv i verden, så 60% av smykkene vi selger i butikken er allerede resirkulert. Det meste av smykkene vi bruker av gull og sølv er derfor allerede er gjenvunnet, forteller Heyerdahl. 
– Smykker i edle materialer kan dessuten repareres eller bygges om, mens bijouterismykker må kastes. Kjøper man god kvalitet vil smykkene vare lengre, ofte hele livet gjennom, og kanskje i flere generasjoner.
Hos Gullsmed Heyerdahl er de opptatt av bærekraft, og merker at stadig flere kunder blir spør om hvem som har laget smykkene, hvor de kommer fra, og hvilke stener som er brukt. 
– Dette er noe vi lenge har vært opptatt av her hos oss, og vi kjøper kun lovlige diamanter sertifisert i henhold til Kimberley-traktaten. Dette er et system FN har laget, slik at diamanthandelen påser å oppfylle visse menneskelige og miljømessige krav.

Tysk smykkemerke med Fairtrade sertifisering

På Paleet finner du også et smykkemerke hvor det kun benyttes Fairtrade gull fra en spesiell gruve i Argentina. Det er det tyske smykkemerket Noën som har oppnådd å få Fairtrade-stempelet. Noën ble startet av ekteparet Claudia og Malte Schindler og helt siden starten har de hatt et fokus på etikk. Det var først i 2015 at det ble mulig å få tak i sertifisert Fairtrade gull i Tyskland. Før dette pleide ekteparet å reise selv til gullgruvene i Sør-Amerika for å kjøpe økologisk gull som var bærekraftig produsert. Da det endelig ble mulig for tyske smykkemerker å bli sertifisert som Fairtrade var Noën blant de aller første. Kriteriene for å få Fairtrade-stempelet er strenge og alt fra arbeidsforhold til miljøhensyn granskes nøye. 
– Noën er et lite firma i Tyskland og ekteparet som driver det lager kul og innovativ design, sier Thomas Heyerdahl. 
– Tidligere kalte de det økologisk gull, men til slutt fikk de Fairtrade-stempelet. Det er veldig spennende og ikke minst gøy at de viser at det går an å bruke gull kun utvunnet med vann.
I tillegg er mange av diamantene Noën bruker resirkulerte. Dette er også noe Gullsmed Heyerdahl selv har gjort lenge. De er nemlig et kjent navn innen redesign av smykker. Har du gamle smykker liggende i smykkeskrinet som du ikke lenger bruker, kan de hjelpe deg med å bygge de om til et nytt og moderne smykke. Mange har kanskje arvet smykker med stor affeksjonsverdi og slik får man med seg gullet og stenene videre. 
– Vi ønsker at folk skal være bevisste på at de kjøper ekte smykker. Da har man muligheten til å resirkulere smykker og metaller istedenfor å kjøpe nytt. Vi ser også at det er en trend i dag at folk kjøper litt bedre kvalitet som varer litt lengre. Jeg tror det vil komme flere krav til produsenter i fremtiden om å synliggjøre hva man gjør. Men skal man få fortgang i dette må også forbrukerne bli flinkere til å etterspørre for produktets levetid. Vi er jo litt heldige i vår bransje siden vi allerede selger ting som egentlig er bærekraftige. Norsk design har også en bra status i så måte, vi er kjent for ren natur og fornybar kraft. Dette må vi bli flinkere til å formidle, avslutter Thomas Heyerdahl og ønsker alle velkommen til Gullsmed Heyerdahl på Paleet for å la seg inspirere av norsk bærekraftig design!

Norske merker hos Heyerdahl:

• Heyerdahl Classic
• Heyerdahl Diamonds
• Heyerdahl Pearls 
• Rikke Harsheim
• Van Bergen
• Vido
• Bakka
• Huldresølv
• Ulrikke Vogt
• Skjerven
• Mani Kamini
• Kathrine Lindman
• Per&Pia

FAKTA: Heyerdahl

Butikker: Paleet, CC-Vest og heyerdahl.no
Telefon: 22 55 25 25
E-post: post@heyerdahl.no
Webside: www.heyerdahl.no
Facebook: www.facebook.com/heyerdahl.gullsmed
Instagram: www.instagram.com/heyerdahl_gullsmed

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Heyerdahl
 

Følg IN magasinet på Facebook