Hjem » Stavanger »  Mørkere tider, lysere boligmarked

Mørkere tider, lysere boligmarked

Stavanger ble vekstvinner blant de store byene i august, med en prisvekst på 2,2 prosent. Mens mange peker på at det var oppsiktsvekkende, fortalte daglig leder i PrivatMegleren Haferkamp & Partnere, Stine Haferkamp, at oppgangen hadde ligget i kortene.

– Forbedring, vi ser tydelig at markedet er i endring.
Den erfarne megleren vet hva hun snakker om. I en årrekke har hun vært blant byens mest omsettende eiendomsmeglere. 
– Stadig flere boliger selges rundt prisantydning, samtidig faller omsetningstiden.
Hun legger til at det ikke er fritt frem for den som jakter prisrekorder. Det er fortsatt mange boliger i markedet, noe som påvirker områder og boligtyper. 
– Markedet er prissensitivt og kjøpere kan i enkelte områder fortsatt være kresen. Det vi registrerer er bedre besøk på de fleste visninger og høyere budvilje.

Optimismen vender tilbake

Det har vært krevende å være megler i Rogaland de siste årene. Men nå øyner hun lys i tunnelen.
– Boligmarkedet er tett knyttet til utviklingen i arbeidsmarkedet. I første omgang betyr et bedre arbeidsmarked økt tilflytting. Samtidig bringer dette et skift i psykologien i boligmarkedet. Interessentene er langt mer positive nå enn på samme tid i fjor.
Haferkamp føler seg trygg på at nedturen er over for denne gang.

Familieboliger i vinden

Et bedre marked til tross, enkelte boligeiere har en enklere vei til «solgt bolig» enn andre.
– Eneboliger, rekkehus og tomannsboliger skiller seg ut. Disse boligtypene selges raskest og i økende grad rundt prisantydningen.
Haferkamp peker på konkurransesituasjonen i markedet for å forklare hvorfor det er slik.
– For leiligheter er det fortsatt mye å velge i, både brukt og nytt. De selges, men det krever mer. Legger jeg ut en enebolig i et attraktivt område, er jeg ganske sikker på at den selges etter en visning eller to.

Renteprat

På spørsmål om hvordan året ender, peker Haferkamp på at høsten i boligmarkedet stort sett er lik. 
– Det kommer til å være stabilt både prismessig og med tanke på omsetningshastighet. Det er rett og slett høst.
Et annet sikkert høsttegn er økonomenes spådommer knyttet til boligmarkedet.
– Selv om alle kan hente opp statistikk som viser hvordan markedet normalt beveger seg, vil det alltid være noen som ønsker å fortelle en annen historie.
Hun tror renteheving blir hovedingrediens i høstens boligprisspekulasjoner.
– Det, til tross for at det historisk sett ikke finnes tydelig sammenheng mellom renteoppgang og boligprisfall.

Lønnsomt boligsalg

Det er ikke utelukkende markedet som avgjør om en boligselger får solgt eller ikke. Haferkamp mener den som skal selge denne høsten må tilpasse boligsalget til markedet.
– Det er fortsatt mange boliger for salg. Skal din bolig skille seg ut må du være villig til å bruke tid på boligsalget. Du må velge riktig megler, deretter må du presentere boligen fra sin beste side.
Når boligen er klar for markedet er siste steg å sørge for at den som er villig til å betale mest, får med seg at den nå ligger for salg. Her er det kun én ting som gjelder.
– Riktig markedsføring. Det å kutte markedsføring for å spare penger, er som å stoppe klokken for å spare tid. Det fungerer rett og slett ikke.

Kortere salgstid, høyere pris

I august tok det i snitt 96 dager å få solgt en bolig i Stavanger. Det betyr at den som skal selge bolig, må være beredt på å smøre seg med tålmodighet. Det trenger ikke være slik.
– Salgstid varierer mellom ulike boligtyper og leiligheter er fremdeles det som tar lengst tid å få solgt.
Megleren mener likevel at det ikke trenger å ta 3 måneder å få solgt bolig i Stavanger.
– Dette handler om gode valg og riktig strategi.
Haferkamp forteller at boliger de overtar fra andre meglere gjerne får en oppgradert presentasjon, i tillegg til at man tar i bruk teknologi i jakten på rett kjøper. 
– Målinger viser at vår algoritmebaserte annonseløsning KLiKK, sørger for at våre boligselgere får solgt sin bolig rundt 30 % raskere.

Lysere tider

Haferkamp tror ikke på store endringer i år, men forventer prisoppgang i 2019.
– Akkurat nå gjenvinner vi balansen i markedet. Det vil føre til at omsetningstiden etter hvert går ned, trolig allerede i løpet av første kvartal 2019.
Med lavere omsetningshastighet følger gjerne en mer markert prisvekst – og på lenger sikt er Haferkamp svært positiv til boligmarkedet i regionen.
– På samme måte som det har tatt tid for utbyggere å trykke inn bremsen når det gjelder produksjonen av nye boliger, vil det trolig ta tid å sette i gang nye prosjekter når markedet først viser klare tegn til bedring. Sånn sett tror jeg vi går lysere tider i møte, både på kort og lang sikt.