Hjem » Bergen »  Made in Italy

Made in Italy

Mote er kultur, sies det. Her i Norden har vi riktignok hengt litt etter, men spør en hvilken som helst italiener og vedkommende vil raskt bekrefte påstanden. For dem er design og skredderfag sidestilt med både malerkunst og arkitektur.

Det var nettopp skredderkunst som i sin tid dannet grunnpilaren i det anerkjente italienske motehuset Lardini. Historien begynte på 1970-tallet, da18 år gamle Luigi Lardini bestemte seg for at det var på tide å sette en livslang drøm ut i live. Han ville skape klær for menn. Ordentlige og håndsydde klær!
Hans 21 år gamle bror Andrea og søsteren Lorena på 19 så umiddelbart potensialet i lillebrorens initiativ, og med faren på laget åpnet den unge trioen sitt eget skredderverksted.

Umiddelbar suksess

Det tok ikke lang tid før flere av Italias ledende moteskapere ble oppmerksomme på Lardinifamiliens forretning, og snart strømmet oppdragene på. I løpet av få år sydde Lardini dresser og jakker for både Byblos, GFT, Les Copains, Valentino og Versace. 
I takt med selskapets økende suksess inntok søsknene mer definerte roller. Luigis ansvar var stil og utforming. Andrea, som var utdannet computeringeniør, hadde oppsyn med den tekniske biten mens Lorena tok seg av økonomi og administrasjon. Kvalitetskontrollen overlot de til yngstesøsteren Annarita, som da var blitt gammel nok til å entre familiebedriften. 
De neste årene opplevde Lardini en nesten formidabel suksess. Likevel ønsket søskenflokken flere utfordringer. Nå ville de lage en linje som bar familiens navn.

En egen linje

Den første kolleksjonen ble presentert i 1993. I dag, noen tiår senere, er Lardini en av de fremste representantene for kvalitetsstempelet «Made in Italy». Alt arbeid, fra innledende skisser til ferdig produkt, blir gjort i byen Filottrano. Det var der eventyret startet; det er der det vil fortsette. 
Den første kolleksjonen Lardini laget under eget navn var forbeholdt menn. De siste årene har imidlertid også kvinner kunnet glede seg over motehusets utsøkte design. 
Lardini Women kjennetegnes av de samme kvalitetene som preger alt hva merket ellers representerer. Tradisjonsrikt håndverk og innovative produksjonsteknikker sikrer så vel passform som et luksuriøst snitt. Stoffene er myke og behagelige, kvaliteten super. Klærne er utvilsomt vakre, men likevel ytterst bruksvennlige.

Sommer 2016

Årets sommerkolleksjon er en av de beste så langt. Den er variert, og byr på en rekke ulike styles. «Sun and stripes» fremkaller følelsen av strand, hav og sol. Gule og hvite striper mikses sammen med maritime linjer på utsøkt vis. For mer formelle anledninger finnes plagg inspirert av klassisk herresøm. En slags «boyfriendstyle», preget av maskuline stoffer og mønstre. Til fest- og kveldsbruk er tema «sommernatt». Hvitt møter sort, kontraster som fremhever det enkle og rene i skreddersydde former. 
De ulike plaggene kan med fordel mikses om hverandre. Det skaper ikke bare et stilsikkert uttrykk, men vitner også om fantasi og personlighet. Hvilken alder man har spiller ingen rolle. Lardini Woman passer kvinner i alle aldre. 
Klærne finner du hos Scabal.

FAKTA: Scabal

Du finner Lardini hos Scabal. Scabal er en samling av butikker lokalisert i forskjellige deler av Bergen. De tilbyr varer for både dame og herre fra mange kjente motehus verden over. I 2013 fikk de ett siste medlem i rekken av totalt fire butikker, under navnet Scabal Heritage. Denne butikken fokuserer i hovedsak på den italienske trendmoten som bare øker i popularitet for hvert år som går. De resterende tre butikkene består av én damebutikk og to andre herrebutikker. Dette er Scabal butikkene i Bergen: SCABAL LAGUNEN – HERRE, SCABAL KLØVERHUSET – DAME, SCABAL KLØVERHUSET – HERRE og SCABAL HERITAGE – HERRE
Facebook: www.facebook.com/scabal.bergen
Instagram: www.instagram.com/scabal_bergen

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Lardini

Følg IN magasinet på Facebook