Hjem » Bergen »  Lykke Kristine Moen: Lykke, lov og rett

Lykke Kristine Moen: Lykke, lov og rett

Skuespiller Lykke Kristine Moen (28) er et kjent ansikt på teaterscenen. I høst inntar bergensskuespilleren fjernsynsskjermen, sammen med resten av ensemblet i TV3-serien «Aber Bergen».

– Det er utrolig kult. Det har vel egentlig ikke vært laget noen tv-serie fra Bergen siden «De syv søstre». Jeg håper vi får like mange seere. «Aber Bergen» er med å skape arbeidsplasser for filmfolk i Bergen, nå som alt, til og med TV2, flytter til Oslo. Det må være noe her og, sier Lykke Kristine Moen til IN magasinet.

Ny advokatserie fra Bergen

Den blide skuespilleren forteller videre at det har tatt omtrent et halvt år å få på plass de ti første episodene, der Lykke spiller advokatfullmektig Unn Frøynes. «Aber Bergen» er, ifølge Lykke, en dramaserie med komiske elementer. Det er ikke slapstickhumor, men komikken ligger i måten skuespillerne 
kommuniserer på. 
Odd Magnus Williamson er komiker, men har samtidig mye alvor i seg. Den miksen synes hun er veldig fin. Karakterene i serien er spesielle, men flerdimensjonale. Alle har ulike lag. Det håper hun vil falle i smak hos folk. 
Tv-serien handler om de ansatte i firmaet og rettssakene de jobber med. Det er mye juridisk terminologi å sette seg inn i for en som ikke har jussen som daglig levebrød. 
– Jeg måtte lære meg mye, for det var så mye jeg ikke skjønte, selv om jeg har litt kjennskap til jus fra før. Min far er partner i et advokatfirma der jeg har hatt sommerjobber som sekretær. Faktisk har jeg også kommet inn på jussen fire ganger. Planen var nemlig å bli advokat, men så kom kunsten i veien, smiler Lykke. 
Nå får hun jo gjøre begge deler, og det synes hun er gøy. Rollekarakteren Unn Frøynes, er nyutdannet jurist, og kommer til Bergen for å jobbe som advokatfullmektig i advokatfirmaet Aber Bergen. Ifølge Lykke er hun en smarting med gode karakterer. Hun kunne velge og vrake i jobber, men hun er bergenser og ville tilbake til Bergen. Hun har enorm rettferdighetssans, og er opptatt av integritet. Det føler hun Aber Bergen har, og velger derfor å jobbe der. Hun går fra å være ordentlig og firkantet, til å bli voksen, når hun erfarer at det kanskje er litt forskjell på teori og praksis. 
– Jeg får virkelig kjørt meg, sier Lykke. 
– Tv-rollen jeg har fått i «Aber Bergen» gjør meg mer synlig. Det kan endre mye. Jeg håper jo dette kan åpne dører for meg, sier hun.
Hun synes rollefiguren Unn er ganske ulik henne selv. 
– Jeg er mye armer og ben, jeg tøyser og ler, og fremstår nok som en ganske selvsikker person. Jeg er trygg i meg selv, men alle de som kjenner meg, vet at jeg blir veldig lett flau. Jeg synes alt er pinlig. Det å bestille mat på restaurant er flaut, ringe skatteetaten, smalltalk, premierefester – jeg dauer av sånt. Unn er mye tøffere enn meg. Jeg synes av og til hun er uhøflig fordi hun er så rett frem og direkte. Men selv om jeg synes alt er flaut så snakker jeg masse og om alt mulig. Unn holder mye mer inne. Så hvis det smeller for henne, så tror jeg at det kan bli farlig, sier Lykke.

Frilanser med base i Bergen

Hun har jobbet i Bergen siden hun var ferdig utdannet, og vil gjerne fortsette med det. 
– Jeg føler meg veldig heldig som har fått være i Bergen så lenge og fått gjort så mye forskjellig. Bergen er tross alt Norges nest største by, og det burde vrimle av gale kunstnere her. Det gjør forresten det, ler hun. 
Men det er ikke til å stikke under en stol at miljøet og frilansbransjen er større i Oslo. Da er det og større konkurranse der. 
– Jeg jobber frilans, men passer egentlig fryktelig dårlig til det, for jeg er glad i å tenke fremover. Og ha kontroll på ting. Mitt største ønske er å bli fast ansatt på DNS, innrømmer hun. 
Når IN magasinet snakker med henne, sjonglerer hun tre jobber samtidig: Innspilling av «Aber Bergen», Stordrevyen og barneteateret «Vilde Vite» og «Halemysteriet».
– Det går fint for meg å hoppe fra den ene rollen til den andre. Det er kontrastene og de ulike utfordringene som gjør det gøy. Og selv om det er mye å tenke på innimellom, er jeg flink til å skru meg selv av og på. Det er en klar fordel i mitt yrke, medgir hun.

Teater eller film?

– Det er stor forskjell fra scene til film, men jeg fikk det tydeligvis til, siden jeg fikk rollen. Jeg liker begge deler. Film er gøy, men det er mye venting. Når man filmer fra ulike vinker, får man gjøre scenene på så mange forskjellige måter. Det er en lek som er veldig spennende. Men jeg husker at jeg følte meg veldig malplassert under prøvefilmingen. Jeg er mye armer og bein generelt. Da jeg skulle prøvefilme, fikk jeg hele tiden beskjed om å ta det ned. Jeg følte jo at tar jeg uttrykket mitt mer ned nå, så kan jeg like gjerne ta Botox i trynet. Det var en læreprosess for meg å ta det ned, innrømmer hun. 
Det er kreativiteten og nysgjerrigheten som er drivkraften, når skuespilleren skal finne ut av en rolle. Hvorfor gjør eller tenker dette mennesket sånn? Hvorfor skjer dette? Hva er underteksten? For Lykke, er det beste med skuespilleryrket, muligheten til å leke, være kreativ og stille spørsmål. 
– Vi slutter aldri å leke. Jeg elsker at man kan forske i en person, uten at det blir spørring og graving. Siden personen er fiktiv, er det ingen som blir plaget av det. Det er så mange hverdager, og jobben du har skal du ha så lenge, så da må du ha noe du synes er kjekt, sier foreldrene mine. Jeg er ikke en som kjeder meg lett, men jeg er altfor kreativ til mitt eget beste. Ingen dager er lik. Og få lov å være kreativ, det høres så pompøst ut å si at det er et kall. Jeg tror heller det er det at mine kreative greier må få utløp et sted. Jeg skriver mye også. Jeg har lenge hatt en filmide, som handler om eventyrfigurer på mentalinstitusjon. Jeg har jo vunnet priser for det, så jeg burde kanskje gjøre noe med det snart.

Grønn drøm

Når det gjelder teater, ser Lykke alt fra barneteater til Jon Fosse. Med bakgrunn fra Bårdarakademiet er hun svak for musikaler, og griner bare hun hører åpningstonen på «Les miserables». Hun har spilt i mye forskjellig, men drømmerollen den tror hun aldri hun får.
– Drømmerollen er hun kule, grønne heksen (Elfeba) i Trollmannen fra Oz, og hvorfor hun ble slem. Men jeg tror ikke den kommer til Norge. Og hvis den gjør det, kommer den sikkert til Folketeateret, og da er det sikkert en eller annen kjendis som får hovedrollen, sier Lykke, kledelig beskjedent. 
– Men du er jo kjendis, bemerker vi! 
– Å nei, det var teit sagt av meg. Nå må jeg visst begynne å passe munnen min, kniser Lykke.

FAKTA: Lykke Kristine Moen

Alder: 28
Bosted: Ny leilighet ved Svartediket
Sivilstatus: Samboer
Aktuell: Spiller advokatfullmektig Unn Frøynes i TV3-serien «Aber Bergen».

Tekst: Vibeke Linn Blich | Foto: Vibeke Linn Blich & Jan Henning Aase v/Studio1fotografene

Følg IN magasinet på Facebook