Hjem » Stavanger »  Louis Poulsen med ikonisk belysning

Louis Poulsen med ikonisk belysning

Få ting er så viktig som belysning for å skape en god atmosfære i et hjem. Louis Poulsen er belysningseksperten fremfor noen. Blant deres mange designklassikere er du nærmest garantert å finne den lampen som vil passe perfekt i nettopp ditt hjem!

Danske Louis Poulsen er et av verdens eldste belysningsfirmaer og kan skilte med en rekke designklassikere. Ikoniske lamper som PH 5 og PH Artichoke feirer i år 60-årsjubileum og er mer populære enn noensinne. Men Louis Poulsen er ikke et firma som er kjent for å hvile på laurbærene. Det dukker stadig opp spennende nyheter, enten det er gamle klassikere i nye utgaver eller et helt nytt konsept utviklet i samarbeid med kjente arkitekter og designere. I mars ble den populære Panthella Mini lansert i en lekker utgave av krom og det er ikke vanskelig å spå at den vil dukke opp i mange norske hjem i tiden fremover.
Dansk design står sterkt i Norge og vi nordmenn har for lengst trykket Louis Poulsen til våre bryst. For to år siden flyttet de inn i et nytt og lekkert showrom på Lysaker Brygge. Selv om de kun selger til forhandlere så er alle hjertelig velkommen innom showrommet for inspirasjon. Her har de også en egen avdeling rettet mot prosjektmarkedet. 
– Vi bruker showrommet til alt fra kundeaktiviteter og opplærling til lansering av nyheter. Det er åpent for alle mellom 8:00 til 16:00 på hverdager og ellers etter avtale. Her ønsker vi å gi et inntrykk av hvem vi er og hva vi står for, og være en kilde til inspirasjon, forteller adm. dir. Gjermund Tangen og forhandler- og kontraktsansvarlig Pankaj Chawla i Louis Poulsen Norway. 

Økt interesse for belysning

De siste årene har stadig flere av oss fått øynene opp for hvor viktig belysning er. Ikke bare sørger riktig belysning for en lun og hyggelig stemning, vi trenger også ulik belysning etter hva vi holder på med. 
– Det har vært en merkbar økende interesse for belysning de siste ti årene. Tidligere skulle det helst ikke koste så mye og belysning var gjerne det aller siste man tenkte på når man pusset opp. Nå ser vi at det er et tema som kommer opp mye tidligere i prosessen. Det har blitt en helt annen bevissthet rundt belysning og hvor viktig det er for uttrykket i et hjem. Stadig flere ønsker å investere i god belysning og varige løsninger. Vi er jo en del av premium markedet og en lampe fra Louis Poulsen vil alltid ha en verdi. Det har til og med vært enkelte produkter som har steget i verdi gjennom årene. En designlampe fra Louis Poulsen sammen med en fin stol setter dessuten en ekstra spiss på rommet. 

Tre lamper feirer 60-års jubileum

Louis Poulsen har i dag en sterk posisjon på verdensmarkedet og særlig i Nord-Europa og Japan. Det er mange som klarer å skape populære produkter, men det å skape ikoner som er like populære flere tiår etter at de først kom på markedet er ikke så mange forunt. I år feirer hele tre av Louis Poulsens største designikoner 60-årsjubileum. Både PH 5, PH Snowball og PH Artichoke, eller kongle som mange kjenner den som, har kommet i nye farger opp igjennom årene og fått oppdatering etter hvert som teknologien har utviklet seg, men det unike designet er fremdeles det samme. 
– Vi gleder oss til å feire disse tre produktene i år. Det tar tid å gjøre ting så kjent. Det er jo ikke pris vi først og fremst konkurrerer på, så for oss har det vært viktig å synliggjøre hvor viktig produktene er i ditt hjem og hva vi kan bidra med. Mange setter dessuten pris på at alle våre produkter har en historie, enten det er om designeren, hvordan produktet kom frem til markedet eller hva den er tegnet til. PH Artichoke ble for eksempel laget i 1958 av Poul Henningsen til Langelinie Pavillonen i København. Siden da har den blitt regelmessig oppdatert for å møte de siste teknologiske nyvinningene og den er i dag en absolutt designklassiker. 

Fra vin til belysning

Louis Poulsen er et av verdens eldste belysningsfirmaer med røtter som strekker seg helt tilbake til 1874, altså før Thomas Alva Edison oppfant glødepæren. På den tid het firmaet Københavns direkte vinimportkompani og drev som navnet tilsier med import av vin. 
– Det var først på 1920-tallet at arkitekten Poul Henningsen banket på døren. Han hadde tegnet en lampe, men daværende direktør var egentlig ikke noe videre interessert i belysning. Til slutt fikk han likevel sjansen til å lage en lampe til verdensutstillingen i Paris. Den endte opp med gullmedalje og ble starten på vår reise innenfor belysning. Og det er takket være Poul Henningsen at vi er i lysbransjen i dag.
Poul Henningsen var kreativ og revolusjonerte lysbransjen. Da han startet på 1920-tallet bestod belysning av en enkel glødepære uten noe form for avskjerming. Henningsen utviklet et treskjermsprinsipp som får lyset til å spre seg behagelig rundt i rommet og man slipper å bli blendet av lyspæren. Armaturet gav likevel godt med lys og med munnblåst glass i skjermen hadde også lampen en estetisk funksjon. Suksessen ved verdensutstillingen gav Louis Poulsen og Poul Henningsen en god start. De to forble gode samarbeidspartnere livet ut og Poul Henningsen er mannen bak en rekke av Louis Poulsens mest kjente lamper. 
Og i år er det altså 60 år siden en av verdens mest kjente og populære lamper så dagens lys. I 1958 ferdigstilte Poul Henningsen den berømte PH 5 pendelen som på mange måter ble høydepunktet i hans lange karriere. Den var en naturlig videreføring av treskjermslampene det hele hadde startet med og PH 5 har blitt et ikon for dansk design. Jubileet vil selvfølgelig bli behørig feiret med lansering av PH 5 pendelen i livlige, nye farger. De fem ulike fargetonene på lampens fem skjermer skaper dessuten en dynamisk graderingseffekt som forsterker pendelens visuelle uttrykk og gjør den til et naturlig blikkfang over spisebordet.

Ny Panthella Mini i krom!

Etter Poul Henningsen har Louis Poulsen samarbeidet med noen av Danmarks største arkitekter og designere, som Arne Jacobsen, Vilhelm Lauritzen og Verner Panton. Verner Panton var kjent som en fargerik arkitekt og designer og i 1971 utviklet han den kuppelformede lampen Panthella for Louis Poulsen. Panthella ble raskt et ikon og i 2016 ble Panthella Mini lansert i alle regnbuens farger. Allerede på 70-tallet ønsket Panton å lage Panthella i en metallversjon. På det tidspunktet var ikke dette teknologisk mulig, men i mars ble endelig hans opprinnelige visjon lansert i form av Panthella Mini i lekker krom.
– Det er viktig for oss å videreføre det firmaet har bygget opp gjennom disse årene. Vi ønsker å ta pulsen på og videreføre interessen for belysning og design. Louis Poulsen er kanskje aller mest kjent for design, men vi er minst like stolte over lyskvaliteten. Det er viktig for oss at lampene fra Louis Poulsen dekker det lysbehovet man har, enten det er å bidra med funksjonslys, stemningslys eller begge deler. Med forhandlere over hele landet, fra Farsund i sør til Alta i nord, har vi gode forutsetninger for å hjelpe kundene å velge riktig. Alle våre forhandlere er godt skolerte til å gi råd om våre produkter, avslutter Gjermund og Pankaj. 

Louis Poulsen i Stavanger

I Stavanger finner du Louis Poulsen sine produkter hos Møbelgalleriet, som er en av Norges mest spennende møbelforretninger. De har en klar skandinavisk profil og tilbyr møbler og belysning fra ledende produsenter – tegnet av internasjonalt anerkjente arkitekter og designere. Ta turen innom for å se nærmere på nyhetene fra Louis Poulsen.

FAKTA: Møbelgalleriet
Adresse: Løkkeveien 99, 4008 Stavanger
Telefon: 51 51 02 90
E-post: post@moebelgalleriet.no
Web: www.moebelgalleriet.no
Facebook: Møbelgalleriet Stavanger
Instagram: www.instagram.com/moebelgalleriet

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Louis Poulsen & Mona Gullstein

Følg IN magasinet på Facebook