- Vin til julemat
- Gullvinner, designer og matelsker - møt Margaret Aase
- På innsiden av verdens vakreste bil
- Lek deg i parken på SNØ i høst!
- Gründeren bak Heart of Lule
- Omfavn Sommeren Med Stil
- Ikke størst, men best!
- Et senter med god handels- og samholds opplevelse
- Perfekte Sommerviner!
- Våren er endelig her!
Juleroser fra Herborg Kråkevik hos Galleri Semmingsen
De er stort sett å finne på antikvariater. De påkostede, nydelige litterære jule-heftene som hadde sin storhetstid for et århundre siden. Flere av datidens kjente forfattere og kunstnere bidro, ja, enkelte hadde sågar sin debut i disse bladene.
Da Herborg Kråkevik for fem år siden fikk ideen om å revitalisere «Juleroser» ante hun knapt hvilken suksess det skulle bli.
– Håpet var at vi skulle få gitt ut et par utgaver, i alle fall. Magasinet var, og er, dyrt å produsere, men vi kunne ikke ta noen snarveier når det kom til kvalitet. Da ville selve grunnlaget ryke, forteller hun.
Herborg hadde ingen grunn til å være bekymret. Bladet ble utsolgt i løpet av et par uker, og i likhet med de antikvariske utgavene er det første nummeret allerede blitt et samlerobjekt.
Til venstre har du forsiden på årets utgave av Juleroser. Til høyre collage fra den dansk-ukrainske collagekunstneren Sergej Sviatchenko. |
Tekster til ettertanke
Nå nærmer det seg igjen jul, og den folkekjære artisten, skuespilleren og redaktøren Herborg Kråkevik har travle dager.
– Hverdagen går kanskje ikke spesielt godt opp akkurat nå, men jeg har det jo kjekt, forteller hun.
Arbeidet med årets utgave av «Juleroser» er klart, og den 26. november er det lansering på Litteraturhuset. Den 7. desember blir det en ny liten «happening» i forbindelse med åpningen av juleutstillingen hos Galleri Semmingsen.
– Jeg er kjempestolt over årets hefte. Stjerna er årets julesymbol og har inspirert flere av bidragsyterne. Siri Hustvedt er for første gang oversatt til nynorsk, og har skrevet en tekst om sine juleritualer. Om barndommens jul og hvordan hun opplever den nå. Som en kommentar til den har Finn Skårderud skrevet saken «Juletrøst». Julen er jo nødvendigvis ikke en lykkelig tid for alle og det kan skyldes så mye. Ritualer og tradisjoner er jo i utgangspunktet fine ting, men er de ikke fylt med mening kan de isteden oppleves som triste eller tvangsfylte, fortsetter Herborg.
To av våre fremste romanforfattere, Maja Lunde og Tore Kvæven, har skrevet hver sin novelle spesielt til heftet. Årets musikalske innslag, sangen «Gled deg», er resultatet av et samarbeid mellom Lars Saabye Christensen og Mathias Eick. Det mangler med andre ord ikke på gode og meningsfylte bidrag.
– Vi bruker mye tid på å sette sammen heftet og få tak i de bidragsyterne vi ønsker oss, men heldigvis har det ikke manglet på dyktige folk som har ønsket å bidra. Jeg tror mange synes det er kjekt å få ta del i en slik tradisjon.
Peter Skovgaard U.T. Olje på lerret. |
To kunstelskere finner hverandre
«Juleroser» er imidlertid mer enn bare gode tekster, det fremmer også kunst. Fra avdøde storheter som Kjell Aukrust, til langt ferskere navn.
– Samtidskunst er viktig for oss. Ambisjonen vår er å få de beste samtidskunstnerne med, og til det trenger vi noen ganger hjelp fra private gallerier. En av mine favoritter er Galleri Semmingsen på Tjuvholmen. Eieren Astrid Hilde har et inderlig forhold til kunst, og der er vi ganske like. Selv om hun arbeider full tid med billedkunst og jeg nok har mest peiling på litteratur har vi en form for gjensidig nysgjerrighet. Derfor ble jeg både stolt og glad da den dansk-ukrainske collagekunstneren Sergej Sviatchenko, som er med i årets «Juleroser», også fikk stille ut bildene sine under Galleri Semmingsen sin juleutstilling.
– Vi er skjønt enige om at kvalitet krever tid. Kunsten jeg selger byttes sjelden ut av dem som kjøper den, og det samme gjelder «Juleroser». Begge deler er noe man beholder. Det handler om et tett forhold til tidløshet og tradisjon, og det er noe både Herborg og jeg har felles, fortsetter Astrid Hilde.
Til venstre: Sergej Sviatchenkom Juleroser collager 2019. Til høyre: Christopher Rådlund «Stetind» Olje på lerret. |
Stemningsfull utstilling
Astrid Hilde som feirer 20- års jubileum som gallerist i år, kjenner også til de originale juleheftene fra forrige århundre.
– De var utrolig vakre og jeg synes Herborg har revitalisert dem på en fantastisk måte. Magasinet får godt frem det samspillet som faktisk hersker mellom de ulike kunstartene; musikk, litteratur og billedkunst.
Juleutstillingen hos Galleri Semmingsen åpner 7. desember, og da vil både Astrid Hilde, Herborg og flere av kunstnerne være tilstede. «Juleroser» vil også være å få kjøpt i galleriet under juleutstillingen.
– Magasinet har noe trygt og tradisjonelt over seg, drømmende og vakkert, og mot det sirlige følte jeg det ville være riktig å kompensere utstillingen med noe mer maskulint – om man kan kalle et kunstuttrykk det? Dere kan vente dere et spennende møte mellom Skovgaard ekspressive malerier, den høytidsstemte og melankolske naturbildene til Christopher Rådlund sammen med mer surrealistiske og litterære Sergei Sviatchenko. Det vil bli innholdsrike møter, avslutter Semmingsen.
Tekst: Siri Gerrard | Foto: Agnete Brun