Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Julens gyldne dråper

Julens gyldne dråper

– I do love this stuff! Under innspillingen av sin TV-serie om det skandinaviske kjøkken ble kokken Keith Floyd introdusert for regionens «nasjonaldrikk» – akevitt. Det ble mange drammer. Det samme gjør det for feststemte nordmenn, idet vi går inn i disse deilige dråpenes høysesong. Men hvilken akevitt smaker best til hva?

Jo kraftigere mat, jo sterkere drikke.

– Akevitt er en populær drikk hele året, men det er likevel en merkbar økning i salget nå før jul, forteller akevitt-kjenner Halvor Heuch hos Arcus.
Det finnes mer enn femti typer å velge mellom. Undertegnede er trofast tilhenger av gammel Opland, og synes den passer til alt. Sammen med en kald pils etter en skitur, som ankerdram og ikke minst til all slags julemat.

– Jeg vet kanskje hvorfor? Du er nok ikke egentlig så glad i karve! sprudler Heuch. Gammel Opland er nemlig en ganske mild akevitt.
Heuch forteller at det slett ikke er noe i veien for å holde seg til én akevitt. Svært mange er godt fornøyd med det. Men om man setter seg litt forsiktig inn hvilke type som passer best til henholdsvis fisk og kjøtt, kan man stå overfor en helt ny opplevelse.
Det viser seg at min favoritt egentlig egner seg best sammen med lutefisk. Og er du en av dem som faktisk liker fisken anbefaler Heuch Norsk Lutefiskaquavit, som er litt lavere i alkoholprosent. Pøser du på med tilbehør, bør du velge en litt kraftigere variant.

– For å velge den riktige akevitten er det en enkel regel man kan følge. Jo kraftigere mat, jo kraftigere drikke, forteller en entusiastisk Heuch. Og legger til at det kan være lurt å servere flere ulike typer akevitt til ett enkelt måltid. Særlig hvis dette omfavner alt fra sild og rakfisk til ribbe og skinke.
Heuch forteller at det nok er Løiten linie som fremdeles er folkets favoritt. De siste årene sammen med juleakevitt, som blir stadig mer populær.

– Denne er krydret litt ekstra godt, og egner seg ypperlig sammen med for eksempel ribbe og surkål. Krydderiene bidrar dessuten til å roe magen etter et tungt måltid. Men glem nå ikke at godt øl også hører med. Det finnes utrolig mange spennende øltyper, forteller han videre, og slår samtidig et slag for lokale bryggerier over det ganske land.

Tekst: Siri Gerrard