Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Høstviner!

Høstviner!

Vi går kjøligere dager i møte. Tiden er inne for å planlegge hyggelige sammenkomster med familie og venner. Mat som varmer, kombinert med god vin er alltid hyggelig. 

Her er noen vinforslag som kan passe både til hverdags og fest utover høsten.

A.D. Coutelas Grand Millesime 2015
Vinmonopolnr. 3569701. Kr 549,- 
Chardonnay 50%, Pinot Noir 50%. 

Grand Millesime 2015 er en elegant og kompleks champagne med duft av hvite frukter, mandler og brioche. Fin tett mousse. Fyldig og konsentrert med god syre, mye frukt og en fast og konsentrert finish. Druene dyrkes økologisk. Tradisjonell vinifikasjon uten lagring på fat. Vinen gjennomgår malolaktisk gjæring (omgjøring av eplesyre til melkesyre) og lagres åtte år på bunnfall (de døde gjærcellene). Dette gir en champagne som er kremet og nyansert med et modent preg av sitrus, eple, fersken og kjeks. A.D. Coutelas Grand Millesime 2015 passer glimrende som aperitiff, til retter av sjømat og lyst kjøtt. Champagne går som kjent til alt. En artig sak for oss å vite, er at Angelique og Damien Coutelas gjødsler sine vinmarker med tang fra norske farvann. Testutvalget.

A Pachas Tempranillo
Vinmonopolnr. 14371301. Kr 135,- 
100 % Tempranillo, alkohol 13%, syre 4gl, sukker<3gl

A Pachas kommer fra høytliggende vinmarker i D.O. Madrid i Spania. Druene kommer fra 30 år gamle vinstokker som vokser i en miks av kalkstein og leire. Plantene får naturlig vann fra områdets tre elver. Den har rubinrød farge og en frisk duft av røde stenfrukter. Dette er en fruktig og balansert vin med godt integrerte tanniner. Flott vin til tapas og en vinner når man skal ha kylling, svin eller lam på grillen. Server A Pachas lett avkjølt mellom 14° og 17° C. Dette er en knallbra budsjettvin å ty til neste gang du blir ranet av strømregningen. Basisutvalget.

Castello di Meleto Chianti Classico 2019
Vinmonopolnr. 1872901. Kr 209,90 
Sangiovese 90%, Alicante Bouschet 5%, Merlot 5%. 

Intens mørk rød farge. Tydelig aroma av kirsebær og blomster. I munnen er den fruktig med et bra kirsebærbitt. Behagelig og integrerte tanniner som balanserer frukt og friskhet godt. Konsentrert, frisk og saftig med en lang avslutning. Etter spontanfermentering i ståltank og en periode med skallmaserasjon, overføres vinen til sementtanker hvor malolaktisk gjæring foregår. Vinen lagres i 54 hl store Slavonske eikefat. En god Chianti Classico som passer perfekt til en pizza med masse parmesan, rødt kjøtt eller høstens småvilt. Bestillingsutvalget.

Store Naa 57/2 Brudeferd
Vinmonopolnr. 12715001. Kr 194,90 
Gravenstein 95%, Solbær2,5%, Rips 2,5%. Alkohol 7%, syre 6,5g/l, sukker 25g/l. 

Eplene blir fermentert for seg, deretter blandet og smakt til med solbær og rips. Eirik som er en av produsentene på Store Naa lagde en Rosé-sider til sin søsters bryllup. Hun giftet seg på gården Store Naa 57/2 (gård 57 bruk 2), dermed fikk sideren navnet Brudeferd. Sideren er medium tørr, men har mye syre fra rips og litt bitterhet fra solbær. Dette gir en god balanse mellom sødme og syre. Bitterheten og sødmen gjør at sideren passer godt sammen med mørk sjokolade. 57/2 Brudeferd er en delikat og fresh roseé-sider med duft og smak av epler og røde bær, med en frisk og lett bitter avslutning. Prøv den derfor også til lyse kjøttretter og som et generelt alternativ til en rosevin. Spesielt anbefalt. Bestillingsutvalget, men tilgjengelig i flere butikker.

Rustaveli Saperavi Qvevri
Vinmonopolnr 13367601. Kr 209,90
100% Saperavi druer. Alkohol 14%, syre 4g/l, sukker <3gl.

I Georgia har det blitt produsert vin i flere tusen år. Mange vil påstå at dette er vinens vugge. Rustaveli Saperavi Qvevri er produsert i Kakheti som kanskje er den viktigste vinregionen i Georgia. Georgia har tradisjon for å bruke Qvevri, som er store, eggformede terrakotta-leirpotter laget spesielt til gjæring og modning av vin. Dette er en fokusert, fast og saftig vin med preg av fullmodne mørke bær, urter, solbær og bjørnebær. Lang konsentrert avslutning. Et veldig bra valg til høstens lam og storvilt. Meget godt kjøp. Bestillingsutvalget.

Tommasi Bardolino 2021
Vinmonopolnr. 12158606. Kr 429,90 
60% Corvina, 30% Rondinella, 10% Molinara. Alkohol 14.5%, sukker <3gl.

Corvina, Rondinella og Molinara er først og fremst kjent som druesortene bak de berømte og kraftfulle Veneto-vinene Ripasso og Amarone della Valpolicella. Nå har interessen rundt de tre druene fått en ny oppblomstring i vinområdet Bardolino, sørøst for den berømte Gardasjøen. I området Bardolino har vinen gjerne litt mindre alkohol, kraften er erstattet med eleganse, og det er den friske, slanke og livlige frukten som dominerer. Syrlige røde kirsebær, jordbær, bringebær og et hint av urter er typiske aromaer i dette området. Dette er en vinstil som egner seg spesielt godt til grønnsaker eller hvit fisk fra grillen, Bardolino er selvfølgelig også perfekt til pastaretter med tomatsaus og friske urter. Testutvalget.

Würtzberg Saar Riesling 2021
Vinmonopolnr. 13877001. Kr 149,90 
100% Riesling. Alkohol 12%, syre, 6g/l, sukker, 5,9gl.

Tørr riesling med god skifermineralitet, eple og sitrusaromaer. Forfriskende deilig mineralsk Saar-Riesling som drikker godt nå, men godt tåler 3-4 år i vinskapet. Spontanfermentert med naturlig gjær og lang modning. Ingen filtrering av vinen. Dette er en vin som er lett å like med eller uten mat. perfekt som aperitiff, til fisk, sjømat og kylling. Vegansk. Meget godt kjøp. Basisutvalget.

La Crena Barbera d’Asti 2019
Vinmonopolnr. 1907001. Kr 499,90
100% Barbera. Alkohol 15%, syre 5g/l, sukker 3gl.

Vietti sin La Crena Barbera d’Asti har en mørk rubinrød farge. Aromaer av moreller, bringebær, krydder, tørkede røde bær og vanilje. Den er intens og velsmakende med flott struktur, deilig frukt og lang strukturert ettersmak. Vinmarken La Crena ligger i Asti ca. 30 km nord for Alba i Piemonte, her plantet Vietti Barberadruer allerede i 1932. Vinen modnes 16 måneder på̊ franske og slovenske eikefat av ulik størrelse og alder. Vinen er ufiltrert. Vietti var også en av de første som startet med å vinifisere enkeltparseller og vinmarker separat, og de første til å lage enkeltvinmarks Barolo. En perfekt høstvin til lam, rødt kjøtt og vilt. Godt kjøp. Bestillingsutvalget.

Amaranta Montepulciano d’Abruzzo 2018
Vinmonopolnr. 1743301. Kr 245,- 
100% Montepulciano. Alkohol 14%, syre 5g/l, sukker 6gl. 

Rubinrød farge. En intens vedvarende aroma, duft av kirsebær, hint av tørkede blomster, krydder og lakris. Elegant, silkemyk, nesten kremete smak. Kompakt med velbalansert tanninstruktur. Kompleks og elegant, velbalansert med lang ettersmak. 
Tenuta Ulisse er et ungt og innovativt vinhus i Abruzzo, Italia som ble grunnlagt i 2006. I dag er de selve symbolet på den renessansen vindyrking i Abruzzene gjennomgår. Brødrene Antonio og Luigi Ulisse’s mål er at et glass vin fra Tenuta Ulisse skal være en unik opplevelse. Amaranta Montepulciano passer perfekt til lam, storfe og høstens vilt. Godt kjøp. Bestillingsutvalget.

God høst!
Frank Røstgård
Frank@altomvin.no

Følg IN magasinet på Facebook