Hjem » Oslo »  Høstmeny hos Værtshuset

Høstmeny hos Værtshuset

Det er få steder som kan matche høststemningen hos Værtshuset Bærums Verk. Her kan du nyte fantastiske retter av høstens råvarer, mens mørket senker seg utenfor vinduene og varmen fra peisen sprer seg i den lune trebygningen!

Høstmenyen hos Værtshuset inneholder en rekke fristende retter, fra kantarellsuppe og grillet kamskjell med jordskokk til piggvar og hummerfrikasse med hvitvinssaus.

Et besøk hos Værtshuset Bærums Verk er en unik opplevelse. Ikke bare serverer kjøkkenet de deiligste retter basert på sesongens beste råvarer, her sitter formelig historien i veggene. Det lille rødmalte tømmerhuset er nemlig Norges eldste spisested. Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641og kan skilte med en helt spesiell atmosfære. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. I hagen bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper og det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer i sommerhalvåret. Bærums Verk ligger bare en kort tur fra Oslo eller Sandvika, men det er nesten som å komme til en annen verden. Med fossen brusende i bakgrunnen kan du oppleve både natur, gamle bygninger, spennende butikker, kunsthåndverk og skulpturer. Og som et naturlig midtpunkt i det hele ligger Værtshuset Bærums Verk og byr på både lunsj og middag. 

Hyggelig vertskap

Værtshuset blir ofte kalt Bærums skjulte perle. En stor del av suksessen kan nok uten tvil tilskrives vertskapet Ulla og Bob Laycock. Ekteparet tok over som vertskap i 2000. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser, og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. Nå som høsten har meldt sin ankomst med kaldere dager og mørke kvelder fyrer de opp i peisen og lar både varmen og peislukten spre seg i det gamle tømmerhuset. Den lune stemningen gjør at man gjerne nyter lange kvelder med god mat og godt selskap, uten å bry seg om været utenfor.

Høstens råvarer

Menyen hos Værtshuset er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Vi serverer ærlig og naturlig mat. Folk vet at hos oss får de ordentlig mat uten for mye fiksfakseri. Det skal dessuten være rikelige porsjoner slik at man blir mett, sier Bob med et smil. 
– Vi endrer menyen etter sesong og hvilke råvarer som er tilgjengelige. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Vi bruker også mye bær og urter fra vår egen hage. Akkurat nå har vi for eksempel lagd masse syltetøy av solbær, stikkelsbær og rips fra hagen. Vi har også bikuber i hagen som har produsert masse honning for oss.
Høstmenyen hos Værtshuset inneholder en rekke fristende retter, fra kantarellsuppe og grillet kamskjell med jordskokk til piggvar og hummerfrikasse med hvitvinssaus. 
– Indrefilet av okse med rødvinssaus er veldig populært, særlig ved store feiringer som brylluper og konfirmasjoner. Vi har jo alt som er godt om høsten på menyen, fra lam og ørret til epler, plommer, kantareller og hylleblomst. Til dessert har vi blant annet sjokoladekake med is av gresskar som smaker utrolig godt, sier Ulla med et smil.
Her ligger med andre ord alt til rette for en fantastisk matopplevelse.
Med rom i ulike størrelser og låven som et eget selskapslokale er Værtshuset også det perfekte stedet å feire livets små og store begivenheter. 
– Vi arrangerer selskaper fra fødsel til grav med alt imellom. Mange kommer tilbake hver gang noe i familien skal feires, noe vi selvfølgelig synes er ekstra hyggelig. I løpet av høsten er det mange konfirmasjoner her. Julen er heller ikke langt unna og allerede i midten av november begynner vi med de første julebordene. De mest populære datoene blir raskt fulle, og det lønner seg å bestille julebord i god tid. Vi håper dessuten å få til en vinsmaking i løpet av høsten og så skal vi ha den tradisjonelle lutefiskaftenen i november som mange gleder seg til lenge i forveien, avslutter Ulla og ønsker alle hjertelig velkommen til Værthuset Bærums Verk!

Fakta Værtshuset Bærums Verk

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook