Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Historisk vin i boks

Historisk vin i boks

Da den spanske vinprodusenten Torres bestemte seg for å tappe vin på flaske mente ekspertene at det kom til å ruinere selskapet. De tok feil. Nå 100 år senere står Torres klar med bestselgeren Coronas på papp.
Article image

I dag er familieselskapet Torres en av Spanias mest betydningsfulle vinprodusenter og eksporterer vin på flaske til over 120 land. Bare i Norge selger Torres over 500 000 liter i året.

Article image

Ny innpakning

Store volum til tross. Man kan ikke kimse av pappvin-sugne nordmenn. Om lag 55 prosent av alt vinsalg på Vinmonopolet er nå vin på såkalt bag-in-box, og andelen øker for hvert år.

Det var likevel få som trodde at den kvalitetsbevisste vinlegenden Miguel Torres skulle gå med på å tappe familiesølvet Coronas på papp. Vin i papp-embalasje holder seg nemlig dårligere enn vin på flaske. Torres selv forklarer at han ventet til innpakningen var god nok. Det ble den først etter at hans eget familieselskap  forsket frem en ny type Bag-in-box med to lag som beskytter mot oksidasjon istedenfor ett.

Article image

100 år med Coronas

Uansett innpakning, selve vinen er tross alt det viktigste. Noe av det beste man kan si om vin er at den har lang smak. Og ikke minst at man husker de gode øyeblikkene man drakk den. Det har utvilsomt vært mange Coronas-øyeblikk siden starten i 1907.

Fem generasjoner Torres har laget Coronas som har byttet både etikett, flaske og vinstil flere ganger, men den lages fortsatt på den spanske Tempranillo-druen.

Article image

Historisk vin

Og blant alle Torres-merker er Coronas det eldste. Den ble lansert i tiden man ofte kaller ”la belle epoque”, en fruktbar tid i Europa fra slutten av 1800-tallet frem til første verdenskrig. Dette var en tid for store fremskritt både innen kunst og teknologi. Coronas ble til samme år som Ravel komponerte sin spanske rapsodi og Debussy sin Iberia. Spania var symbolet på det som var populært og moderne.

Også navnet Coronas (”kroner” på norsk) er historisk. Det sies at vinguden Dionysus var den første som først brukte krone. Nå har den blitt langt mer folkelig.

Pappvinen er foreløpig bestillingsvare, men mange pol har tatt den inn. Den finnes selvsagt fortsatt også på vanlig flaske, halvflaske og magnum.

Smak og behag:

Coronas 2006 BiB
300 cl
Pris Vinmonopolet:  359,90
Druer: Tempranillo, Cabernet Sauvignon
Vinmonopolnummer: 59852
Land/Distrikt: Spania/Catalonia
Alkohol:  13.5 prosent
Vurdering: Mørk kirsebærrød. Elegant aroma med preg av mørke bær, solbær, plomme og litt krydder.
Passer til: Rødt kjøtt, vilkjøtt, spekemat, paella, risretter.