Hjem » Stavanger » Mat & drikke »  Grillkongen

Grillkongen

Grillkongen Craig Whitson er født i USA, men flyttet til Stavanger som musiker i 1980. Craig har tidligere skrevet flere bøker om mat og grilling.

Norge er blitt en nasjon av ivrige grillere som vil noe mer med maten sin. I følge Craig så starter grillsesongen 1. januar og varer året ut. Siden vi nå er inne i den travleste delen av grillsesongen vil vi fortelle deg om Craigs 10 viktigste lover om grilling.

1. Ha det kjekt. Det er ingen grilltabbe stor nok til at den skal ødelegge gleden ved å grille. Slapp av, ikke vær redd for å bomme en gang i blant, og kos deg med grillingen.

2. Bli godt kjent med grillen. Ta den med deg ut på kino eller restaurant. Gjør det som må til for å lære deg alt du kan om grillen din. Da blir utfordringer som å ha kontroll over varmen ikke noe problem å takle i det hele tatt.

3. Når du skal lage mer enn et par stykker grillet laks eller hamburgere, er det lurt å ha en god plan. De beste planene bør kanskje skrives ned, sjekkes og dobbeltsjekkes. Da unngår du mange potensielle fallgruver.

4. Hold grillen og arbeidsplassen ren. På samme måten som kjøkkenet, bilen og din egen kropp skal passes på, så skal også grillen pleies.

5. Grillsesongen begynner 1. januar og varer ut året. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær, og sol og varme er ikke nødvendige ingredienser for vellykket grilling.

6. Lær deg bruken av den kalde sonen, og ikke minst de tre forskjellige grillmetodene*. Ellers kan du bare ha det så godt.
* De 3 grillmetodene: 1 Direkte grilling, 2 Indirekte grilling og 3 Kombinasjon av direkte og indirekte grilling.

7. Ha grillen stående på et flatt underlag, langt nok vekk fra hus og trær, et sted med god lufting.

8. Sukker er en viktig ingrediens i grillsammenheng. Det brukes ofte i grillsauser og marinader. Men sukker, og «søtlige» råvarer som tomater og enkelte typer frukt, kan lett bli brent. Den beste måten å unngå brent mat er å følge godt med.

9. Unngå den vanvittige fristelsen det er å åpne lokket på grillen. Det er ikke, og kommer aldri til å være, en kiste med gull eller en splitter ny bil under lokket. Hver gang grillen åpnes fyker varmen ut, og steketiden forlenges. Lokket skal være igjen unntatt de få gangene man må sjekke maten under grillingen.

10. Det er ingenting som heter for stor grill, eller for mange griller. «Å nei, ikke når det regner», eller at mat smaker bedre laget på et kjøkken.

Grillingens 10 viktigste lover er hentet fra Craig Whitson sin nye bok «INGEN RØYK UTEN GRILL»