Hjem » Bergen »  Grieg minutt for minutt

Grieg minutt for minutt

De siste årene har NRK hatt stor suksess med sakte-TV. I år er endelig turen kommet til musikkens verden og hva er vel mer passende enn at sendingen blir viet en av våre aller største komponister, Edvard Grieg?

15. og 16. juni fremføres alle Griegs verk i Grieghallen, Store Studio og på Troldhaugen. Den over 30 timer lange musikkopplevelsen er et samarbeid mellom Bergen Filharmoniske Orkester, NRK og KODE og vil garantert bli en opplevelse det er verdt å få med seg, enten live eller på TV-skjermen!
Edvard Grieg er en av Norges største komponister og 15. juni er det 175 år siden han ble født. I samarbeid med NRK og KODE har Bergen Filharmoniske Orkester planlagt en storslagen feiring som ligger an til å bli både årets konsertbegivenhet og årets TV-begivenhet. Etter at startskuddet går fredag ettermiddag vil alle Griegs verker bli fremført kronologisk i løpet av en 30 timer lang konsert og TV sending. Hovedscenene for konsertene vil være Grieghallen, Troldhaugen og Store Studio og det hele vises direkte på NRK2.
– Ideen ble først unnfanget av noen musikere som satt sammen på en kafé i Oslo. Senere ble vi i Harmonien, KODE og NRK enige om at dette var en så god idé at den burde vi prøve å få gjennomført. Da var det allerede mindre enn et år igjen til 175 års jubileet og vi syntes nok alle at tidsperspektivet var lovlig kort. Vi så at dette ville bli hinsides alle prosjekter vi tidligere har gjort og de fleste vil nok kalle det galskap. Og kanskje må man være litt gal for å sette i gang med å organisere en 30 timers konsert, men det er nå sånn vi er laget, smiler Bernt Bauge, administrerende direktør ved Bergen Filharmoniske Orkester.
– I løpet av høsten så vi at vi hadde de organisatoriske og finansielle brikkene på plass for å få dette til. Prosjektet ble først lansert i januar og nå har vi jobbet hele våren med å få alle artister på plass. Det er heldigvis mye erfaring og entusiasme både hos oss og våre samarbeidspartnere som har gjort alt dette praktisk mulig. Og jeg tror og håper at musikkopplevelsen vil stå i samsvar med forventningene!

Opplev Peer Gynt om natten

De fleste av verkene for orkester vil spilles av Bergens Filharmoniske Orkester og Bergen Filharmoniske Ungdomsorkester i Grieghallen, i tillegg vil noen fremføres av Kringkastingsorkesteret i Store Studio. Flere kor og solister medvirker også. Mesteparten av sangene, pianomusikken og kammermusikken vil kunne nytes i Griegs eget hjem, Troldhaugen. Konsertene spilles hele natten gjennom og alt ligger til rette for en minnerik sommernatt med nattkonserter i Grieghallen og døgnåpent på Troldhaugen. Blant annet vil det bli en oppsetning av Peer Gynt i Grieghallen midt på natten, som det absolutt er verdt å få med seg.
– Her i Grieghallen starter vi med a-mollkonserten kl 22 fredag kveld med orkesteret under ledelse av sjefsdirigent Edward Gardner og Håvard Gimse på piano. Til sammen er over 600 musikere involvert og vi har fått med svært mange av de aller fremste av etablerte sangere og instrumentalister i Norge. I tillegg samarbeider vi med Norges Musikkhøyskole og Griegakademiet slik at flere av studentene deres får muligheten til å presentere seg under sendingen. Jeg vil tippe at det øves iherdig rundt om i mange av landets kriker og kroker akkurat nå.

En opplevelse for livet

Konsertene på Troldhaugen er gratis, mens det er lagt ut rimelige billetter til konsertene i Grieghallen. Du velger selv om du ønsker å kjøpe full billettpakke som gir deg adgang til hele konsertprogrammet eller om du kjøper billetter til deler av konsertserien. I foajeen i Grieghallen vil TV-sendingen bli vist på storskjerm slik at det også er mulig å følge denne. Det blir selvfølgelig muligheter for å kjøpe både mat og drikke, og Peer Gynt salen vil bli omgjort til et stille rom for de som ønsker å ta med seg en sovepose og sove noen timer.
– Jeg vil oppfordre alle bergensere til å møte opp og lage fest slik at det blir flott og vakker TV fra Bergen. Det blir mange fine TV-bilder fra Bergen og Vestlandet, men det er viktig at det er publikum i salen. Dette er en verdensbegivenhet som jeg kan garantere aldri vil bli gjentatt. Det er ingenting som slår levende musikk og man kan veksle mellom konsertene her i Grieghallen og ta turen opp til Troldhaugen. For mange vil nok dette være en fin inngangsport til Griegs musikk, samtidig som de som allerede kjenner musikken hans godt vil få muligheten til å høre flere av verkene som sjelden fremføres. Det hele avsluttes med Edvard Griegs siste opus, Salmene, rundt gravstedet på Troldhaugen sent lørdag kveld og det blir helt sikkert en rørende og bevegende avslutning, avslutter Bernt og ønsker alle hjertelig velkommen til verdens største og lengste Grieg-konsert!
 
For fullt program og billettbestillinger se www.griegminuttforminutt.no eller www.harmonien.no.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Harmonien
 

Følg IN magasinet på Facebook