Hjem » Sandnes » Mat & drikke »  Grand Marnier Trophy 2008

Grand Marnier Trophy 2008

Når Grand Marnier arrangerte det fjerde Grand Marnier Trophy i Paris manglet det ikke noe. Mat og drikke i alle varianter, og cabaret med 3 retters gourmetmiddag for å toppe det hele. I sentrum av alt var noen av verdens beste bartendere samlet for å kjempe om ære og berømmelse.
Article image

Med Eiffeltårnet utenfor vinduene i toppen av en av Paris høyeste bygninger og pressefolk fra hele Europa samlet, står
27 bartendere i verdensklasse og mikser drinker og klargjør garnityr, med ett mål for øyet. De skal imponere publikum og dommere nok til at de kan stikke av med seieren i den
4. Grand Marnier Trophy. En tittel som henger høyt i bartendermiljøet. Norges deltaker, Ottar Ringen, har komponert en drink som han selv betegner som «klassisk» og uten alt for mye garnityr og dilldall.
Han har over 30 års erfaring som bartender, og jobber til daglig på ærverdige Grand Hotel i Oslo. Ottar har deltatt i flere store bartender konkurranser, men kan fortelle at han alltid er nervøs før en konkurranse.

– Når du står på podiet og vet at du må prestere der og da, og ikke har noen «second chance», kommer nervene. Men det er alltid like gøy. Miljøet blant bartenderne er svært bra, og her har man muligheten til å diskutere fag med noen av verdens beste, sier Ringen.

Og faget bartender er ikke like enkelt som det kan virke for folk flest. Å mikse drinker kan sammenlignes med å være kokk. Man skal forstå sammensetningen av smaker og man skal kjenne til hvordan de forskjellige typene sprit, likører og vin smaker – og hvordan de fungerer sammen med mat, desserter og annet drikke. Dessuten må man kjenne til en masse regler for servering av alkohol. For å gi et lite bilde av hvor omfattende dette yrket er kan det sies at «Butler bartenders guide», en bok som er regnet som «bibelen» for bartendere, inneholder over 3000 forskjellige oppskrifter.

Article image

En fryd for sansene

Under Grand Marnier Trophy var det nok av snadder for både smaksløkene og for øyet. Alt fra de søte, gode sommerlige drinkene – til de syrlige og spisse. Drinker pyntet opp med alt fra skogsbær til små roser laget av appelsinskall, og kreativiteten ville ingen ende ta. En av drinkene ble faktisk servert med et vikingskip av frukt som garnityr. Dommerpanelet som avgjør hvem som vinner til slutt består av representanter fra Grand Marnier, profesjonelle bartender dommere, publikum og presse. Selv var jeg med på å bedømme 4 av de deltakende drinkene. Drinkene bedømmes ut fra kriterier om hvordan den blir mikset i baren, smak og utseende.

Vinneren av årets konkurranse ble Italienske Andréa Francardi med drinken som har fått navnet «Le Grand Especial». Vinnerdrinken inneholder smak av blant annet ananas, blodappelsin og jordbær.

Article image

Høyt nivå

Verden over finnes det godt over 100 000 bartendere som er medlemmer i den internasjonale bartender foreningen (IBA) gjennom sine respektive nasjonale foreninger, og langt over det dobbelte om man tar med alle som ikke er medlemmer. Totalt sett er det 52 medlemsnasjoner. Norsk bartender forening tegner i dag ca 270 medlemmer, og arrangerer årlig rundt 20 konkurranser. Den største norske konkurransen er NM der det konkurreres i 4 forskjellige klasser. Vinneren av hovedklassen får representere Norge i VM for bartendere mens 2. plassen deltar i nordisk mesterskap. Før Grand Marnier Throphy har det vært gjennomført flere norske Grand Marnier konkurranser hvor vinneren av den norske finalen representerte Norge i Paris.
– Det sier seg selv at med så mange deltakere verden over er det en prestasjon bare å komme til finalen i denne konkurransen. Ottar Ringen er en erfaren og dyktig bartender som definitivt representerer Norge på en god måte, forteller leder i norsk bartender forening, Harry Granås.

Article image

Nådde ikke opp

Dessverre for Norge nådde ikke Ottar Ringen helt opp denne gangen. Plasseringen vet vi ikke da det kun er topp 3 som får plassering samt at pressen deler ut premie til sin favoritt. Vinneren, Andréa Francardi, får med seg det gjeve trofeet samt en fullt betalt tur for 2 til USA. 2 plassen gikk til Christian Heiss fra Sveits og 3 plass ble Jéremy Thevenin fra Luxemburg. Pressens pris var det tyskeren Markus Heinze som fikk med seg. Men til tross for at det ikke ble topp plassering denne gangen er Ottar fornøyd.
– Jeg har hatt noen fantastiske dager i Paris, og har tenkt å komme sterkere tilbake når anledningen byr seg. Kanskje blir det i NM som avvikles i Oslo i månedsskiftet februar/mars neste år.

Noen drinker
• Le Grand Especial (vinner)
- 4 cl GRAND MARNIER Cordon rouge
- 8 cl ananas juice
- 1 teskje sitronsaft
- 4,5 cl Blodappelsin juice
- 1 cl Jordbær sirup
- Hell alle ingrediensene i en shaker med is. Shake, sil, og server i et longdrinkglass fylt med is

• Grand Marnier Coffee:
- 4cl Grand Marnier
- 1 ts Brunt Sukker
- Fyll glass med god kaffe
- Hell lettpisket krem i et lag på toppen.

• Grand Mariner Frappé
- 4 cl Grand Marnier
- 3 cl Espresso
- 4 cl Melk
- 1 cl sukkerlake.
- Hell alle ingrediensene i en shaker med is. Shake, sil, og server i longdrink glass  fylt med knust is.

Fakta
Ble Arrangert for 4. gang i Paris i juni 2008
27 nasjoner deltar med en deltaker fra hver nasjon.
Alle drinkene skal oppfylle følgende krav:
- Serveres i et drinkglass med innhold 30 cl
- Skal inneholde minst 3 cl Grand Marnier Cordon Rouge
- Kan inneholde maks 5 ingredienser
- Må inneholde appelsin – enten som ingrediens eller garnityr
Norges deltaker var Ottar Ringen som til daglig jobber på Grand hotell i Oslo


Tekst: Lars-Petter Landmark  Foto: Presse