Hjem » Bergen »  Georg Jensen – en mann og et ikon

Georg Jensen – en mann og et ikon

Det danske varemerket Georg Jensen har en egen historisk klang. Dette er skandinavisk design på sitt beste. Unikt, tidløst og av ypperste kvalitet.

Grunnleggeren Georg Jensen ble født i Raadvad, et lite tettsted nord for København i august 1866. At gutten hadde kreative evner hersket det liten tvil om. Allerede som liten brukte han all sin fritid på å lage ting; enten av leire eller andre materialer. 
Og det var leire, eller snarere keramikk, som var Jensens opprinnelige lidenskap. Det var også på grunnlag av denne kunstformen han senere ble antatt ved The Royal Academy of Art i København. Men til tross for en viss suksess klarte Jensen aldri å gjøre keramikken til et levebrød. Det gjorde han imidlertid som sølvsmed – faget som skulle gjøre ham verdenskjent.

Vakkert og bruksvennlig

Våren 1904 åpnet Jensen sitt første verksted i København. Allerede samme høst ble flere av arbeidene hans antatt ved en utstilling på Kunstmuseet i den danske hovedstaden. Suksessen var umiddelbar, og Jensens navn var på alles lepper. 
Påvirket av det magiske landskapet rundt seg hentet Georg Jensen først og fremst inspirasjon fra naturen; blomster og blader, det mystiske skinnet fra månen, sollys og lokal fauna. Han så det eventyrlige i det enkle og designet kunststykker like vakre som de var praktiske. Først smykker, armbånd og hattenåler; siden bestikk og servise. 
Allerede i starten av karrieren hadde Georg Jensen en global visjon. Han viste frem arbeidene sine på internasjonale utstillinger, og traff på den måten nye potensielle kunder. 
Det virkelige internasjonale gjennombruddet kom i 1914. Etter en verdensutstilling samme år ble bollen Nr. 19 A, også kalt Louvre-skålen, innlemmet i den permanente utstillingen ved Louvre.

Teamwork og skaperkraft

Også når det gjaldt den kreative prosessen tenkte Jensen nytt. Samarbeid var nøkkelordet. Han knyttet til seg datidens ledende kunstnere og var aldri redd for å la dem presentere arbeidene sine under eget navn. Det var snarere noe han oppmuntret til. 
Dette skulle vise seg å være en suksessoppskrift av de sjeldne – en formel som kjennetegner varemerket Georg Jensen også i dag. 
Georg Jensen representerer hver eneste ledende designbevegelse fra det 20. århundre. 
Johan Rohde, Jensens første samarbeidspartner, tilførte en minimalistisk touch til Art Nouveau-stilen som preget merket i begynnelsen. Noen år senere skapte Harald Nielsen fantastiske produkter inspirert av Art Deco, mens svenske Grev Sigvard Bernadottes sølvmønstre tilførte en rojal touch. 
Smykker ble det også. Denne verdenen ble ledet an av kvinnelige designere som Astrid Fog, Nanna Ditzel og Vivianna Torun Bülow-Hübe. 
Etter Georg Jensens død i 1935 fortsatte de kunstneriske samarbeidene med uforminsket styrke. Henning Koppel, Arno Malionowski, Arne Jacobsen og Verner Panton har alle utfordret konvensjonene med sine dristige og originale design.

En ny æra

I 2013 fikk Georg Jensen nye eiere. Selskapet er nå en del av Investcorp, med David Chu som kreativ direktør. Under hans ledelse har Georg Jensen lansert flere nye kolleksjoner. Særlig iøynefallende er smykkene, ikke bare laget i sølv, men også i 18 kt gull – hvitt, gult og rosé. Som dekor bruker Chu like gjerne diamanter som andre fargerike stener. 
Inspirasjon finner han i merkets feirede historie, og den danske tradisjonen er derfor godt ivaretatt. Det samme er den dype respekten for materialer og håndverk. Sølv utgjør selvsagt fremdeles Georg Jensens hovedsignatur, men Chus arbeid har tilført merket ytterligere finesse og form. 
Våren 2016 byr på flere nye kolleksjoner. En av dem, Marcia, er en hyllest til Vivianna Torun Bülow-Hübes arbeider og hennes sensuelle estetikk. Like betydningsfull er samlingen Moonlight Grapes. Den er fremstilt i sølv, og som navnet tilsier, inspirert av skjønnheten i en enkel kuleform. Designet har sin opprinnelse i Georg Jensens Art Noveau -periode på starten av 1900-tallet: uttrykket er tidløst, rent og elegant.

Utsøkt kunsthåndverk – i form og kvalitet

Begge kolleksjoner markerer en ny æra innen smykkedesign for den moderne kvinne – uten at dette går på bekostning av Georg Jensens solide arv. Flere av tidligere tiders klassikere er fremdeles i sortimentet; designikoner like aktuelle i dag som da de første gang ble produsert:
Torun armring og Vivianna-bøyleur signert Bülow-Hübe, herreuret Koppel skapt av Henning Koppel og smykkekolleksjonen Fusion laget av Nina Koppel er bare noen av dem. 
Videre finnes porselen, julepynt, vaser, boller, lysestaker og en rekke andre gaveartikler under Living Georg Jensen. 
I tillegg kan vi glede oss over sølvkorpus- samt sølvbestikksortimentet signert ikoner som Johan Rohde, Harald Nielsen, Sigvard Bernadotte, Henning Koppel, Verner Panton og selvsagt Georg Jensen selv. 
Ennå er navnet hans synonymt med kunsthåndverk av utsøkt kvalitet; ennå har han en overlegen plass innen skandinavisk design.

FAKTA: Hvem selger Georg Jensen i Bergen?

• I Bergen finner du et stort utvalg av Georg Jensen hos Theodor Olsen Eftf Juvelér som holder til i Torgallmenningen 15 («Ved den blå steinen»).
• Web: www.theodor-olsen.no
• Tlf: 55 55 14 80
• Epost: butikk@theodor.no

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Georg Jensen

Følg IN magasinet på Facebook