Hjem » Bergen »  Fra Beethoven og Brahms til skrekkfilmer & West Side Story

Fra Beethoven og Brahms til skrekkfilmer & West Side Story

Bergen Filharmoniske Orkester er et av verdens eldste orkestre og høster anerkjennelse både nasjonalt og internasjonalt. I høst kan symfoniorkesteret friste med et spennende og ikke minst variert program. Med alt fra verker av de store klassiske komponistene til en horror-aften med musikken fra blant annet The Shining og The Omen er det garantert noe for alle!

Bergen Filharmoniske Orkester kan skilte med en lang og ærerik historie. Med røtter som strekker seg helt tilbake til 1765 kunne orkesteret i 2015 feire sitt 250-års jubileum. Orkesteret som tidligere gikk under navnet «Musikselskabet Harmoniens Orkester» er det ene av Norges to nasjonalorkestre og teller i dag 101 musikere under ledelse av sjefsdirigent Edward Gardner. En av våre mest kjente komponister, Edvard Grieg, var nært knyttet til orkesteret og var kunstnerisk leder i årene 1880-82.
Hjemmescenen er Grieghallen, men Bergen Filharmoniske Orkester turnerer jevnlig både i Norge og internasjonalt. Selv om de har høstet stor anerkjennelse i mange år så vitner høstens program om et orkester som slettes ikke hviler på sine laurbær.

Tradisjonelle sommerkonserter på Torgallmenningen

– Tradisjonen tro innleder vi høstens program med to store sommerkonserter på Torgallmenningen. Disse har blitt et viktig innslag i Bergens musikkliv, forteller Bernt Bauge, administrerende direktør ved Bergen Filharmoniske Orkester.
Utendørskonsertene er gratis og trekker hvert år et stort publikum. Den første av de to konsertene har fått navnet «Fra 9 til 60 grader nord - En musikalsk reise» og arrangeres torsdag 16. august, mens det fredag 17. august er duket for «Klassiske Høydepunkter».
– Under den første konserten spiller det bergensbaserte bandet 9 Grader Nord folkemusikk fra Sri Lanka, mens orkesteret bidrar med en lett blanding fra Edvard Grieg til Tshaikovskij. Den andre konserten blir et rent klassisk program hvor sjefsdirigent Edward Gardner leder orkesteret i kjente verk av Grieg, Brahms og Wagner.
Under de klassiske høydepunktene vil du også få høre smakebiter fra programmet orkesteret skal spille under turneen de legger ut på uken etter.
– Årets sommerturné blir den mest spektakulære vi noensinne har vært på. Vi skal spille under BBC Proms i Royal Albert Hall i London, Concertgebouw i Amsterdam, Elbphilharmonie i Hamburg og Chopinfestivalen i Warszawa. Det er en turnérute vi ikke har sett maken til tidligere og som vi virkelig gleder oss til!
Selve høstsesongen åpnes med pomp og prakt i Grieghallen torsdag 6. september. Her kan du både oppleve orkesteret spille Stravinskys Vårofferet under ledelse av sjefsdirigent Gardner og Leif Ove Andsnes som solist i Brittens bravura-konsert. Andsnes vil for øvrig også være med som solist under opptredener i Hamburg og Warszawa.

Feirer Bernstein og Brahms

I år er det 100 år siden USAs store komponist og dirigent Leonard Bernstein ble født, noe som vil bli behørig feiret på scener verden over. Og Grieghallen er selvfølgelig intet unntak. I midten av september blir det «Bernstein i 100» med blant annet hits fra West Side Story, jazzinspirert ballett og musikal-komedie. Feiringen av Bernstein fortsetter senere i høst med oppsetningen av operaen «Candide» med Bergen Nasjonale Opera.
Men for mange vil nok høstens høydepunkt uten tvil være Brahmsfest i slutten av september.
– Dette blir høstens store tyngdepunkt for oss. Johannes Brahms er en av de aller største komponistene og dette blir en festival uten sidestykke med Brahms i fire dager til ende. Det vil bli spilt en klaverkonsert, kammermusikk, en fiolinkonsert og to symfonier før det hele avsluttes med hans tyske rekviem, forteller Bernt entusiastisk.

Skrekkinngytende blod og grøss

Det er nok mange av oss som gjerne forbinder filharmoniske orkestre med de store og kjente klassiske komponistene. Men flere av postene på programmet denne høsten viser at Bergen Filharmoniske Orkester også har andre ting å by på. I november kan de for eksempel invitere alle skrekkfilmentusiaster til to konserter som har fått det passende navnet «The Horror». Her blir det skrekkinngytende musikk fra kjente filmer som The Omen, The Shining, Exorsisten, Hellraiser og TV-serien The Walking Dead. Det blir med andre ord både mord, blod og djevelskap og dette er konserter som passer best for voksne.
Med høstens program kan orkesteret by på konserter for enhver smak. 22. og 23. november spilles Tshaikovskijs sjette symfoni, samtidig som det blir norgespremiere på Rolf Wallins nye fiolinkonsert. Samme kveld kan du også oppleve Dukas musikalske fortelling om Trollmannens Læregutt, som ble gjort kjent for det store publikum gjennom Disneys Fantasia. I slutten av november blir det også en drømmekveld for alle Beethoven-elskere. Da tolker Beethoven-spesialist Ronald Bratigulm Beethovens andre pianokonsert. I tillegg vil orkesteret fremføre Bruckners tredje symfoni under ledelse av dirigent Thomas Dausgaard.

Digitalt konserttilbud

Desember kan være en hektisk måned preget av juleforberedelser og mange aktiviteter. Da er det få ting som er mer effektivt for å senke skuldrene og la julefreden senke seg enn å nyte en vakker konsert. 13. desember spiller orkesteret Gustav Mahlers første symfoni og Poulencs korverk Gloria med Marita Sølberg som solist. For mange er dessuten Bachs Juleoratorium en viktig del av juletradisjonene og like før jul kan du oppleve dette i Grieghallen.
Det er altså mye å glede seg til på programmet til Bergen Filharmoniske Orkester i høst. Selv om konserter uten tvil er aller best live så er det dessverre ikke alltid at det passer å dra på konsert. Men med orkesterets eget digitale konserttilbud,
www.BergenPhiLive.no, er det likevel mulig å få med seg de konsertene du ønsker å høre. Her kan du nemlig strømme de fleste av konsertene live med kvalitetslyd og du kan gå på oppdagelsesferd i deres rikholdige arkiv!

For fullt program og bestilling av billetter besøk www.harmonien.no.

Tekst: Mona Gullstein | Foto: Harmonien
 

Følg IN magasinet på Facebook