Hjem » Kultur & underholdning » Feiring i ekte juleånd

Feiring i ekte juleånd

Hver jul samles flere hundre frivillige for å lage julefeiring for dem som har det vanskeligst. I år feirer Alternativ Jul 40 år med lys, varme, mat, underholdning og vennskap.
alternativ jul_MG_5569

En gang på sekstitallet snakket noen ungdommer om at jula var blitt for kommersiell, og bestemte seg for å revolusjonere den. De gikk i demonstrasjonstog for å få slutt på fråtsingen. Målet var at folk skulle kutte ut dyre gaver, ribbe og akevitt.

– Det gikk selvfølgelig ikke, smiler Henning Holstad som var en av de entusiastiske ungdommene. I dag er han leder av foreningen Alternativ jul og representerer Fremskrittspartiet i bystyret. Han er også leder av Bystyrets Helse- og Sosialkomite.

Jul for bostedsløse

– I vår frustrasjon over den kommersielle julen og hangen til idealisme, bestemte vi oss i stedet for å arrangere jul for dem som faller utenfor den tradisjonelle familiejulen. Noe som skulle vise seg å bli et langt mer vellykket prosjekt.

– Den gangen var det mange flere bostedsløse i Oslo enn i dag. Hundrevis av mennesker bodde på kaia, i containere og under broene. Mange av dem var krigsseilere som var blitt torpedert under andre verdenskrig, og som slet med store psykiske problemer, forteller ildsjelen.

Den julen fortalte Holstad faren sin at han ikke kom hjem til jul, og siden har han ikke feiret julaften sammen med familien på 40 år.

Første gang Alternativ Jul ble arrangert var i Jakobs kirke. Ungdommene fikk låne kirkerommet for anledningen, og samlet frivillige som bidro med det de kunne. Bordet ble dekket med julemat sponset av næringslivet.

Holstad beskriver den første feiringen som «et vellykket kaos».
Menighetsrådet derimot var ikke like begeistret og takket nei til å låne bort kirken påfølgende år.

Alle får komme

– Vi har ingen religiøs ånd over arrangementet og vår policy har hele tiden vært at alle får komme – uansett hvem det er og hvilken tilstand de er i. Dermed blir det naturlig nok også noen gjester som er ruspåvirket.
Men alle er utrolig flinke til å passe på hverandre, og det er sjelden det blir noe bråk, forsikrer Holstad.

alternativ jul_MG_5589

Verdens lengste julefeiring

Idealistene fikk imidlertid låne lokaler på KFUM (Kristelig Forening for Unge Menn) hvor Alternativ Jul ble feiret i 35 år. Etter hvert ble det så trangt om plassen at de måtte finne større lokaler.
Frp-mannen henvendte seg til Oslo Kongressenter, som eies av LO, og ba om å få bruke deres lokaler i Folkets Hus til formålet.

– Noen synes kanskje det var litt rart. Men Alternativ Jul har ingen politisk agenda og svaret vi fikk var positivt. De sa at hvis ikke Folkets Hus skal kunne brukes til dette formålet, så var det jo ikke noe folkets hus.

Siden 2005 har Kongress-salen i Folkets Hus blitt fylt opp av mellom 600 og 700 gjester til verdens lengste julefeiring som starter julaften klokken 15. 00 og varer til 3. juledag. Dørene er åpne døgnet rundt, og matservering pågår hele tiden.

Mange ensomme

– Selv om boligsituasjonen i Oslo har blitt bedre de senere årene, er det noen mennesker som på grunn av rus og psykiatri bor periodevis ute på gata, forteller Holstad. Men de fleste som kommer er mennesker som er ensomme.
– En ting er å være ensom 24. november, men når kalenderen viser 24. desember er det mange som har det tungt.

Donasjoner fra private og næringslivet gjør det mulig å servere god mat og drikke. Alle som jobber med Alternativ Jul, både administrativt, drift og vertskap er frivillige som stiller opp gratis. De lager i stand en skikkelig julefeiring med gang rundt juletreet, utdeling av gaver – og gjestene får høre Juleevangeliet. Mange artister har bidratt til arrangementet opp gjennom årene. Jan Teigen, Kari Diesen og Arnardo har stilt opp tidligere år.
– I år som Alternativ Jul feirer 40-årsjubileum kommer vi nok til å slå på stortromma, lover Holstad.

Gir omsorg

Rachel Bø er en av hundrevis frivillige som har stilt opp på arrangementet flere år på rad. Dette året blir ikke noe unntak.

– Jeg synes det er fantastisk å få være med på Alternativ Jul. Det er et utrolig bra samspill hvor alle bidrar med det de kan. Feiringen er preget av en god atmosfære og alle snakker med hverandre – uansett hvem de er, sier Rachel.
Hun driver firmaet Mobilspa, som tilbyr medisinske og forebyggende behandlinger for både kropp og sjel – personlig der du befinner deg. Mobilspa kommer altså hjem til deg, og skaper luksuriøs velvære hjemme i din egen stue. Og i år har hun planer om å ta med sitt spa konsept til arrangementet.
– Jeg fikk ideen da jeg var med i fjor. Jeg tenkte at mange sikkert ville sette pris på litt ekstra omsorg og pleie i julen, derfor vil jeg tilby enkel fotpleie og hudpleie til dem som ønsker det.

Lederen for Alternativ Jul mener ideen er god og sier at alle som har noe å bidra med er velkommen til å ta kontakt.
– Vi trenger frivillige til alt mulig, både før, under og etter feiringen. Å jobbe med dette gir et nytt perspektiv på livet. Man forstår virkelig hvor bra man har det, avslutter Henning Holstad, leder for Alternativ Jul.

Tekst: Berith Eva Lamøy  Foto: Stian Broch Nielsen