Hjem » Stavanger » Mat & drikke »  Et lite stykke Rio i hjertet av Stavanger

Et lite stykke Rio i hjertet av Stavanger

Man trenger ikke reise land og strand for den latinske atmosfæren, når man finner en smakebit av Brasil i gaten i Stavanger.
Etter fem års innsats på restauranten Gladmat følte Rosangela de Souza det var på tide å følge drømmen om å starte egen restaurant. Drømmen ble til virkelighet og hun driver nå Samba & Grill, Stavangers eneste brasilianske restaurant. 16.februar har Rosangela de Souza, som både har tittelen kokk og eier, samt servitør, vært på huset i 1 år.

Fra Rio til Stavanger

Siden hun selv kommer fra Rio de Janeiro i Brasil, har hun nok av inspirasjoner som hun gjerne deler med sine gjester. De får oppleve god tradisjonell brasiliansk mat, og da særlig churrascaria. Dette er grillmat som lages ved å stikke alt kjøttet inn på en metallpinne, og grille det.

Det må ikke sammenlignes med vanlige grillspyd, men man kan klart få assosiasjoner til den type grillspyd vi er vant med på grillfronten.

Retten har sine tradisjonelle aner i Brasil, og når man hører ordet churrascaria vil kanskje noen tenke på de brasilianske gårdsarbeiderne eller cowboyene som de også kaller seg, nærmere bestemt gauchos, som ofte fikk seg et velfortjent måltid etter en lang og slitsom dag med mye tungt arbeid.

– Siden Rio er en ganske stor by, er maten i Rio også preget av andre retter, sier de Souza som legger til at man lett kan nyte et måltid med andre eksotiske tilnærmelser, som for eksempel noe tilsvarende som finnes rundt middelhavslandene.

– Vi bruker også mye pasta og sjømat, og anvender mye kokosmelk og palmeolje i rettene.

Men det er allikevel churrascaria som er den største og mest tradisjonelle smakebiten på huset. Kjøttet kalles picanha på portugisisk og blir tilberedt med marinade og en anelse sjøsalt og hvitløk, og så grillet.

– Alt blir laget fra bunnen av, sier de Souza, brød, marinade og sauser lager jeg selv.

Fornøyde kunder i brasiliansk stemning

– Jeg får veldig god tilbakemelding på hvor god stemning det er her, sier de Souza. Folk er kjempefornøyde med maten og servicen, og lokalene i seg selv. Det kommer mange for å spise her nettopp fordi maten er så god, legger hun til.

Ved å nyte et måltid på Samba & Grill kan man spise i lun og varm atmosfære med brasilianske rytmer og musikk i bakgrunnen.

Lever ikke etter klokka

For Rosangela de Souza spiller det ingen rolle om du ønsker mat til alle døgnets tider. Hun bistår selv etter stengetid.

– Jeg er veldig fleksibel, sier de Souza. Jeg står gjerne og lager mat kl 02.00 på natten hvis noen hadde ytret ønske om det.

For henne er kundene det viktigste. Til henne kommer alt fra unge til godt voksne, og alle skal vartes opp.

- Uansett alder har også alle samme tilbakemelding, nemlig at de er storfornøyde med maten og serveringen.

Kvalitet er nøkkelordet i Samba & Grill, og tilfredsstillelse er et faktum.

Mer enn mat

– Samba & Grill er også et perfekt sted for privatfester, og alt kan arrangeres. Også her er vi fleksible på menyen og åpningstider. Ønsker du lam, får du lam. Vi tilpasser kundenes ønsker og er veldig smidige, sier de Souza.

Samba & Grill kan skilte med både Halloweenfester og typiske brasilianske farmer parties i juni og juli, for å holde tradisjonen tro.

– De tradisjonelle farmerfestene henter virkelig ut den brasilianske følelsen i deg, sier de Souza. – Alt kan arrangeres, sier hun.

Caipirinha

Man kan ikke drive en brasiliansk restaurant uten Caipirinha på menyen, og Rosangela de Souza er intet unntak. Caipirinha er den brasilianske nasjonaldrinken, med cachaca (brasiliansk rom), sukker og lime, og hun bruker ikke noe tilnærmet når hun skal lage drinken.

– Jeg bruker ekte cachaca så det blir en ordentlig caipirinha, meddeler de Souza.

Man kan nemlig nyte den eksotiske drinken på et av høybordene i restauranten, som utgjør en liten bar. Til sammen rommer lokalet omtrent 40 personer.

Hun har tidligere stelt i stand festlig kalas til 40 gjester som ønsket en saftig 3 retters middag. Da innså hun at det kunne bli litt mye å gjøre uten noen gode hjelpere.

– Jeg hadde to til servering, i tillegg til en som hjalp meg på kjøkkenet. Ellers er det til vanlig bare meg på jobb.

Tilbake til hjemlandet

Rosangela de Souza har store planer om å reise tilbake til Brasil for å hente mer inspirasjon.

– Haken ved det er at alt koster, sier de Souza.

Allikevel vil hun til den vakre byen med Cristo Redentor, den storslåtte kristusstatuen, for å få mer informasjon, oppskrifter samt ideer hun kan bruke i restauranten.

Tekst: Linda Lakskjønn
Foto: Samba & Grill