Hjem » Stavanger »  Erfaring og fagkunnskap hos Gullsmed Christophersen

Erfaring og fagkunnskap hos Gullsmed Christophersen

Erfaring og fagkunnskap går hånd i hånd hos tradisjonsrike Christophersen i Sandnes. Gullsmedforretningen ble etablert i 1914, og femte generasjon er allerede i lære i butikkens andre etasje.

Karsten Bjørnsen viser frem den nye og eksklusive serien «EC1914» som vil bli å finne i 25 – 30 utvalgte butikker i Norge.
Karsten Bjørnsen viser frem den nye og eksklusive serien «EC1914» som vil bli å finne i 25 – 30 utvalgte butikker i Norge.

– Det var min oldefar på morssiden som etablerte Christophersen, forteller Karsten Bjørnsen som driver de to butikkene i Langgata og på MAXI-senteret. I en årrekke drev Christophersen Norges største gullvarefabrikk med en produksjon som på det meste krevde mellom 80 og 90 ansatte. 
– Denne avdelingen ble imidlertid solgt for noen år tilbake, men det produseres fortsatt smykker på Forus, forteller Bjørnsen, og vi samarbeider godt med NC Christophersen.

Mathias Bjørnsen er snart ferdig med læretiden.
Mathias Bjørnsen er snart ferdig med læretiden.

God kvalitet og rådgivning

Butikken i Langgata er stor og innbydende med et bredt varesortiment. Christophersen er en frittstående gullsmed som satser stort på norsk design og norske leverandører. Alle gifteringer og svært mange andre gullvarer kommer fra produsenten på Forus. 
– Vi er opptatt av god kvalitet og rådgivning, sier Bjørnsen. 
– Når kundene kjøper dyre gullvarer skal de få fagkunnskap på kjøpet. 
Han er selv takstmann og erfarte at mange ryddet i skuffer og skap under pandemien. Fortsatt kjøper butikken daglig gull fra kunder som har funnet frem smykker de ikke bruker. Gullprisen er svært høy akkurat nå, og kundene ønsker enten å selge eller få laget noe nytt av gammelt gull. 
– Dette er en vinn-vinn-situasjon, sier Bjørnsen, gjenbruk er også aktuelt i vår bransje. Det gullet som kunden selger til oss, smelter vi om for å bruke i eget verksted.

Gullsmed Mariann Wereide Hansen trives  godt i det lille verkstedet over butikken.
Gullsmed Mariann Wereide Hansen trives godt i det lille verkstedet over butikken.

Verksted

For i etasjen over sitter gullsmed Mariann Wereide Hansen sammen med lærling Mathias Bjørnsen. Bak håndlagde arbeidsbord, i sin tid bygget til fabrikken, og som oser av tradisjonelt håndverk, er de travelt opptatt med reparasjoner, gravering og omarbeidelse av gull på oppdrag fra kunder. Mariann har 40 års erfaring i faget og liker aller best å lage nye smykker og ringer etter kundens ønsker. 
– Da lager jeg skisser og diskuterer forskjellige løsninger sammen med kunden. Men mye tid går selvsagt med til reparasjoner og vi har travle dager. 
Mathias er snart ferdig med læretiden og må en tur innom militæret før han er tilbake bak det ærverdige arbeidsbordet. Han begynte så smått i arbeidsuka på ungdomsskolen og det tok ikke lang tid før han skjønte at han ville bli i bransjen.

Gullsmed Christophersen er stolt over å selge sitt eget sølv til Rogalandsbunaden og sølvet selges kun fra egne butikker.
Gullsmed Christophersen er stolt over å selge sitt eget sølv til Rogalandsbunaden og sølvet selges kun fra egne butikker.

Eget bunadsølv

Christophersen er stolt over å selge sitt eget sølv til Rogalandsbunaden og sølvet selges kun fra egne butikker, dermed kan Bjørnsen tilby kundene et noe billigere alternativ uten fordyrende mellomledd. Sølvet, som produseres i to forskjellige utgaver, har vært i produksjon i over 70 år og settes sammen på verkstedet. Butikken selger også sølvbestikk, og har i tillegg en egen avdeling for gaver i forbindelse med barnedåp.

Sølv følger moten

Også gullsmedbransjen er preget av trender, men i større grad gjelder dette sølv enn gull. Sølv kan tillate seg å følge moten, for hør bare på prisforskjellen: Mens ett kilo sølv koster 6000 kroner, er dagens pris på 24 karat gull 570 kroner per gram. 
– Da jeg gikk inn i bransjen for 30 år siden, var gullprisen cirka 60 kr for et gram, forteller Bjørnsen.
Akkurat nå er sølvsmykker besatt med fargede steiner populært, men kikker vi litt i montrene hos Christophersen ser vi at trenden med forgylt sølv fortsatt preger store deler av utstillingen. I perioder har oksydert sølv vært populært, og da Norge arrangerte OL på Lillehammer var vikingmønstre sterkt inne i bildet. Slik kan designere og produsenter av sølvsmykker tillate seg å snu seg rundt når trendene skifter. Men selv om mye design foregår i Norge blir det for dyrt å produsere sølvvarer her hjemme, så mye av dette foregår i utlandet.
Gullvarer forandrer seg i et litt mer forsiktig tempo. Generelt er gult gull i vinden akkurat nå, i motsetning til hvitt gull som i perioder har vært populært.
Christophersen har et variert varesortiment i flere prisklasser, men er akkurat nå stolt over å presentere den nye og eksklusive serien «EC1914» i samarbeid med skuespiller Pia Tjelta og NC Christophersen. – Smykkene skal selges i 25 – 30 utvalgte butikker i Norge og det planlegges en egen «brand-store» i Oslo, forteller Bjørnsen.

Fakta Gullsmed Christophersen

Med 100 års fartstid er Gullsmed Christophersen en sjelden aktør både i gullsmedbransjen og varehandel generelt. Viktigste to årsaker til dette er full fokus på høy faglig kvalitet og topp kundeservice. Dette grunnlaget har gjort Gullsmed Christophersen til en institusjon i bransjen i hele Norge.

Butikker

Tekst & foto: Anne-Trine Benjaminsen
 

Følg IN magasinet på Facebook