Hjem » Stavanger » Mat & drikke » En smak av Russland

En smak av Russland

Norges eneste russiske restaurant ligger i Stavanger. Vi møtte innehaver Freddy Paulsen for en prat om russisk matkultur.
Pushkin 1
Russland har forlengst åpnet portene sine for verden, og ettertrykkelig bevist at det enorme landet har mer å by på enn grå kommunisme. Nå har også matkulturen til den gamle stormakten nådd Stavanger. Freddy åpnet Pushkin i Løkkeveien 20 i august 2006, og restauranten, som er oppkalt etter den store russiske dikteren, kan tilby en spennende meny utelukkende bestående av russiske klassikere. Freddy snakker selv flytende russisk, og har gjennom sine reiser i landet lært matkulturen å kjenne. Dette avspeiles i menyen, og om du har kjennskap til Russland vil du ikke bli skuffet. Klassikere som ”Oliver”, den tradisjonelle salaten med stekt kjøtt og majones, ”Pelmeni”, pastaboller med rømme og urter, og selvfølgelig ”Biff Stroganoff”, oksekjøtt med potetmos og urter – er å finne på menyen.

Inn i Russland

Også interiøret gir deg en følelse av å være langt øst i Europa. Smijernsbeslag. Kupler. I salen henger propagandaplakater fra gamle Sovjetunionen sammen med grafiske trykk og mønstre, alt typisk for Russland. Blonde menn og kvinner med isblått blikk, som med sterke armer hever det røde flagget over folkemassene.
– Sovjetunionen er jo en viktig del av moderne russisk historie, jeg følte derfor det var riktig å også bruke ikoner og plakater fra denne epoken i restauranten. Det gir en følelse, men det er mye mer ved Russland enn hva propagandaplakatene peker mot, smiler Freddy.
Han forteller at det en gang i tiden lå et skjenkested som het ”Rød Bar” i bygningen, under opprydning i kjelleren kom det frem grafiske trykk, tegninger og malerier fra denne perioden i byggets historie. Noe av dette pryder nå igjen veggene. Det meste er likevel importert fra Russland. Freddy er opptatt av å skape en autentisk atmosfære i restauranten, og vil tilby noe som er annerledes. Dette gjenspeiles i det åpne lokalet og de lange bordsettingene, kjappe servitriser kan sette sammen et langbord på et øyeblikk. Freddy forteller at russere liker å sitte tett sammen når de går ut for å spise, kanskje ulikt nordmenn – som gjerne gjemmer seg vekk i et hjørne.
– Man kan vel si at vi har prøvd å skape en løssluppen stil, sett med norske øyne. Russere kan gjerne ta seg en dans mens de venter på neste rett. Man sier at franskmenn kan bruke lang tid på en middag – russere kan bruke mye lengre tid, ler Freddy. Pushkin har plass til å danse i salen ved baren, og baren er åpen til 0100 i helgene.
Pushkin 5

Vodka

I en russisk restaurant kommer man ikke utenom vodka. Pushkin har en velfylt bar, med hele atten forskjellige typer vodka å velge mellom. Ingen av dem kan kjøpes på vinmonopolet. Pushkin har også avtaler med grossister som sikrer dem tilgang på rødvin fra Georgia, vin man heller ikke finner langs hyllene på vinmonopolet. Dette setter en ekstra spiss på matopplevelsen, en opplevelse som sikret Pushkin nykommerprisen under Gladmatfestivalen i 2006. Til neste års festival forbereder Freddy en overraskelse, uten at han vil si for mye. Det er bare å glede seg! 

Tekst: Andreas Bjørklund  Foto: Tone Staven