Hjem » Bergen »  En ny vår for Strandkaien

En ny vår for Strandkaien

Rett ved Torget ligger en av Bergens «up and coming» handlegater.

– Mange vet ikke om alt som ligger på Strandkaien, og folk sier ofte: Jeg visste ikke at det var så mye stilig her.
Det sier Stian Avedal, som med samboer Hanne Leirvåg driver interiørbutikken HS Interiør på Strandkaien. Han er også en av initiativtakerne til å engasjere butikkeiere til å få opp pulsen i handlegaten. Den uoffisielle foreningen har blant annet startet en Facebook-gruppe; Strandkaien Handlegate. Her kan kunder finne tilbud og nyheter fra butikkene i handlegaten, og informasjon om arrangementer og shopping-dager. 
– Vi er sterke på nisjer, og ingen av butikkene her er tilknyttet noen store kjeder, sier Avedal, og understreker:
– Vi vil at det skal være like naturlig for bergenserne å ta turen ned til Strandkaien som det er å være på Torgallmenningen og i Strandgaten.
For det er litt av alt på kaien, også.

Kunst og unikt design

En som satser på nisje på Strandkaien er Rita Grøtte, som eier og driver kunstbutikken Unique Design. Butikken har eksistert i snart 30 år, men det var først for seks år siden at Grøtte pakket sakene og flyttet fra Arken til nye, to-etasjers lokaler på Strandkaien. Det angrer hun ikke på. 
– Selv om omsetningen har gått litt ned, så har trivselen økt med tusen prosent, understreker hun med et smil.
I sitt sortiment har Grøtte kunst og håndverk fra norske og lokale kunstnere. Personlig har hun en forkjærlighet for bilder og skulpturer, men sier at det er stor variasjon i stil og utvalg i butikken. Det bærer både hyller og vegger preg av, med et fargerikt utvalg av smykker, malerier, kopper, skulpturer og klesplagg fra norske designere.

Interiør og det helt spesielle

Like ved fergeleiet på Strandkaien, ligger interiørbutikken Kamelone. Butikken deler lokaler med frisørsalongen Frisøren Min. Kamelones Nina Kristiansen og Cecilia Østby fra frisørsalongen er glade i sine nye lokaler, og trives godt på kaien. Kristiansen forteller at Kamelone, som har eksistert i 10 år, er et livsstilskonsept. I sortimentet finnes både klær og interiør fra norske og utenlandske designere, og det fins en tilhørende nettbutikk.
– Vi har en del svart hvitt, for det er veldig meg, men også en del elementer og farger fra naturen, sier hun med et smil. 
I Kamelones sortiment finnes blant annet Gervasoni, Gubi, HK Living, Ay Illuminate, sykkelutstyr fra Brooks og klær fra Hope.
– Det er bare å komme inn, for det er et skattekammer, oppfordrer Kristiansen.

For de som vil bli ny

Også for dem som ønsker en fornyelse, kan Strandkaien være svaret. Utenom Frisøren Min finnes også Head Frisørsalong. I Strandkaien 16 ligger dessuten Hair é vi. På plass i salongen er daglig leder og eier av salongen, Irene Lavik Christiansen, og kollega og frisør Monica Angermund. De gleder seg over en ny sesong i butikken, og spesielt for å lansere nyheten om ansiktsvoksing med Lycon, som er stripsfri voksing. Lavik Christiansen, som overtok salongen for 13 år siden, trives med både sentrumsplasseringen og travle dager.
– Det er helt fantastisk å jobbe her. Vi har masse faste kunder, og det går veldig bra for oss, sier hun blidt.

Lokalprodusert mat og delikatesser

Med Bondens Marked som et årlig arrangement i byen, og med nærhet til fjord og fjell, er det ikke rart at bergenserne har et godt forhold til kortreist mat og kvalitetsvarer. Blant dem som tror på gode råvarer og lokalprodusenter er Kvamme Kolonial og Fetevare. Utsalget har røtter fra 1899, året da Mons Kvamme fra Alversund startet opp forretningen i Torggården like ved Fisketorget. Daglig leder Einar Lauvås har drevet butikken siden 1990. Han syns det er kjekt men utfordrende å drive butikk i sentrum.
– Det er jo mindre folk i byen nå, og det blir vanskeligere å komme seg hit. Så det er kjekt men hele tiden utfordringer, sier Lauvås.
Derfor må butikksjefen stadig tenke nytt og ligge et steg foran hva gjelder mattrender – og å tilby noe for enhver smak. I sortimentet finnes mat fra alt fra Fyllingsdalen til Australia, ifølge Lauvås. Rundt juletider er pinnekjøttet den store favoritten, både blant stamkunder og nye kunder. Dessuten er bergenserne glad i ost og spekekjøtt. En nyhet denne våren er dessuten vaktelegg, og Kvamme kan friste med geitost fra Undredal, hjemmelaget fenalår og hvalbiff. Side om side med Kvamme finner du dessuten Strandkaien Fisk, en fiskebutikk med et stort og spennende utvalg. Personalet har lang erfaring innen bransjen, og de har et unikt utvalg av hjemmelagde produkter, fisk, sild, skalldyr, plukkfisk, fiskesuppe og gravlaks.

Dette finner du på Strandkaien!

Frisør
Frisøren Min 
Hair é vi
• Head Frisørsalong

Klær, sko og tilbehør
Zander Boutique
Oleana
Gullsmed Opheim
Statement
Sigurd Eriksens Eftf

Kunst og interiør
Hs Interiør
Unique Design
Kamelone

Mat og kolonialvarer
Rema 1000
Strandkaien fisk
Kvamme Kolonial og Fetevare
Chiangmai Thai Retaurant

Tekst & foto: Emilie Gundersen

Følg IN magasinet på Facebook