Hjem » Stavanger »  Ekte luksus

Ekte luksus

Da jeg som voksen hadde mitt første møte med London, var det med nesten ærefrykt at jeg entret dørene til Selfridges. High end fashion var da helt nytt for meg. Årsaken var enkel. Her i Norge hadde vi ikke noe lignende. Nå har vi heldigvis det.

Høyer, for eksempel, har med årene vokst seg til å bli en av motenorges råeste butikker. I Stavangers Luxuryavdeling presenteres merker man ellers forbinder med, ja, nettopp Selfridges i London. Ett av disse er Herve Leger. Kreasjonene signert dette franske motehuset står høyt på ønskelisten til enhver fashionista. Særlig kjent er den såkalte «bandasjekjolen», laget i materialer som perfekt former seg etter kvinnens kropp. Signaturen er de bandasjelignende stripene. Kjolene er utvilsomt sexy, men har likevel et ytterst sofistikert uttrykk. De er stilrene, og vil være like aktuelle sesong etter sesong. 

Sko, vesker og utsøkt design

Sexy er en betegnelse som i høyeste grad også beskriver skoene til Jimmy Choo. De er ikke bare noe man har på bena, de er et statement. Choo er opprinnelig fra Malaysia og ble født inn i en familie av skomakere. 
Det var faren som ga ham innføring i yrket, og Choo var bare elleve år gammel da han laget sitt første par sko. Siden ventet studier i London, som han finansierte ved å jobbe som renholder på en skofabrikk. Etter endt utdannelse åpnet han i 1986 butikk og verksted i Hackney, og det tok ikke lang tid før Choos makeløse design ble den store snakkisen i Londons moteverden. I 1988 figurerte skoene hans i et åtte siders oppslag i britiske Vouge. Prinsesse Diana ble hans høye beskytter, og mannens image fikk ytterligere boost. Resten er historie. I dag er Jimmy Choo selve definisjonen på et par high end sko. Den samme beskrivelsen passer på veskene hans, også de blant Høyers fantastiske sortiment.
Jimmy Choo er imidlertid ikke den eneste som vet å friste kvinner med lekre sko. Det gjør også franske Chloé. Chloé har en lang historie, men det var tidligere sjefsdesigner Stella McCartney som tilførte merket den friske og litt edgy stilen mange i dag forbinder det med. Blant de som sverger til Chloé finner vi noen av verdens mest kjente It-jenter. Sienna Miller, Emma Stone, Clémence Poésy og Alexa Chung er rett som det er sett iført både klær, vesker og sko signert Chloé.

Motehuset Valentino, opprinnelig grunnlagt av italieneren Valentino Clemente Lodovico Garvani, trenger neppe videre introduksjon. 
Siden Valentino slo igjennom som designer på 1960-tallet har han kledd opp noen av verdens mest berømte kvinner. Fra Grace av Monaco og Audrey Hepburn til vår egen Kronprinsesse Mette Marit. Det er bare ytterst få som har muligheten til å investere i en kjole fra dette sagnomsuste og luksuriøse motehuset. Heldigvis har de også en egen linje med sko og vesker, produkter som gir flere av oss muligheten til å oppleve en touch av den luksus og ekstravaganse som Valentino representerer.

Mens Chloé og Valentino symboliserer tradisjonsrik europeisk fashion, gjør Proenza Shouler det motsatte. Sistnevnte er blant moteverdenens mer moderne yndlinger, og har sin opprinnelse i USA. Det New York-baserte merket ble grunnlagt av designerne Jack McCollough og Lazari Hernandez i 2002. Duoen møttes da de begge studerte ved Parson’s School of Design og deres første kolleksjon var også hovedoppgaven deres. Den fikk navnet Prouenza Schouler, oppkalt etter skapernes to mødre.
Merket er kjent for raffinerte men enkle stil, inspirert av moderne kunst og ungdomskultur så vel som tradisjonsrik skredderkunst. Den første veskekolleksjonen ble presentert i 2008. Den inkluderte modellen PS1, en klassisk skulderveske som legemliggjør den følelsen av bruksvennlig luksus som siden er blitt Proenza Schoulers signatur. Merket selges bare i de mest eksklusive motemagasinene i verden. Blant dem er Høyer Luxury. Butikken har dermed befestet sin status som Stavangers eneste – og beste – når det kommer til high end mote.

Tekst: Siri Gerrard | Foto: Hanne Lise Sirnes & Julie Hammer
 

Følg IN magasinet på Facebook