Hjem » Bergen »  De jakter på ditt favorittprodukt

De jakter på ditt favorittprodukt

Grunder Roy Olav Hovlid og Christopher Nordgreen Dahl har startet bedriften 2morrows Favourites (2MF), med mål for øye å gi norske og nordiske forbrukere merverdi gjennom helt unike kvalitetsprodukter og handleopplevelser.

For å nå sine mål går de daglige sparring-runder og staker ut kursen for det de sier skal bli et av de mest spennende selskapene i Norge.
– Det er ikke mye vi foretar oss uten å forankre det med hverandre først, men vi har en del ressurser som vi kan spille på utenom også, sier Roy Olav til IN magasinet. 
Det viktigste er at de har med seg en investor som har gått inn med et langsiktig perspektiv, og som både forstår og har tro på den ambisiøse reisen selskapet har foran seg. 
– Det er vi veldig takknemlig for, sier Roy Olav.

Bakgrunn

Roy Olav er egentlig utdannet fiskehelse-biolog, og har jobbet i ti år i farmasøytisk bransje mot oppdrettsnæringen. Han dreide tidlig kursen inn på en kommersiell retning. Først selger, så salgssjef og deretter syv år som kommersiell direktør i tre ulike internasjonale farmasøytiske selskap, før han i 2010 begynte som Innovasjonsdirektør i Rieber og Søn Norge AS. Christopher har en Master i marketing og har en bred og solid erfaring innen salg, markedsføring og prosjektledelse fra selskaper som bl.a. Bring og Flo, der Christopher var salgssjef. Sistnevnte er selskapet bak det anerkjente bergenske brillemerket Kaibosh.
– Det var i rollen som Innovasjonsdirektør jeg fikk ideen til å skape 2MF. Planene som er lagt er ambisiøse og skal realiseres i flere faser. Vi har en ambisjon om å bygge et stort og unikt selskap i Nordisk målestokk, sier Hovlid. 
– Vi skal skape en hybrid mellom et tradisjonelt industriselskap og et agenturselskap. Vår visjon er å skape et unikt selskap med enorm fleksibilitet og evne til innovasjon, men mer om dette senere, sier Roy Olav.

Første fase i en langsiktig satsing

I den første fasen skal de bygge opp det som best kan beskrives som en department store med ulike avdelinger og unike produkter av høy kvalitet. Produktene skal selges både over nett (www.2mf.no) og gjennom fysiske butikker eid av 2MF. Samtidig innehar selskapet rollen som distributør for Norge og Norden for alle sine agenturer, og vil gjennom distributørrollen inngå samarbeid med både kjeder og uavhengige butikker som er riktig for den enkelte merkevaren. 
– Vi har kommet langt på vår vei med å realisere denne første fasen. I dag har 2MF eksklusivt distributøransvar for 10 ulike merkevarer, og nummer 11 er på vei inn. Lager og distribusjonstjenester er sikret gjennom et strategisk samarbeid for Norden, med det norske selskapet BRING. Nettsiden www.2mf.no er ferdig utviklet i samarbeid med det bergenske selskapet Global IT, og bugner av flotte produkter. Vi har mange spennende planer for videreutvikling av siden, sier Christopher, som påpeker at nettsiden er selve hjertet i 2MF’s langsiktige satsing. 
Selv om mye tid og ressurser har gått med på å bygge infrastruktur i selskapet og få på plass distribusjonsavtaler med ulike europeiske produsenter, er guttene allerede godt i gang med å inngå forhandlersamarbeid med ulike aktører. Sist uke ble det inngått samarbeid om paraplyer og hansker med den kjente bergensdesigneren Kathrine Nørgård, og andre merkevarer er bl.a. å finne hos Retro i Bergen, Wallendahl Magasin, Lerøy Mat, Kvamme Kolonial og Fetevarer, A-Lohne Gullsmed, Unique Design, og Solheim Kjøtt. 
– Vi har så vidt kommet i gang med innsalg mot ulike forhandlere, sier Roy Olav og Christopher. 
– Det har vært svært tidkrevende å få på plass den produktmiksen, samt og bygge den grunnmuren i selskapet som vi har i dag. Men nå går vi inn i en tid hvor vi kan frigjøre mer tid og ressurser til salg, så våre produkter vil ventelig dukke opp hos mange ulike kvalitetsforhandlere i tiden fremover, forteller de to gründerne. 
– Vi er også på leting etter et passende butikklokale i Bergen Sentrum, og har allerede vært i dialog med flere interessenter. Vi planlegger å åpne verdens første 2MF butikk i Bergen i første halvdel av 2017, forteller Christopher. 
– Når denne butikken har blitt lønnsom og velfungerende er planen videre og åpne tilsvarende butikk-konsept i Oslo, København og Stockholm, forteller han videre.

Unike produkter

De er på stadig søken etter produkter som de mener forbedrer behovsdekningen til nordiske konsumenter. Grundige undersøkelser blir gjort før en produsent og tilhørende produkter blir ansett som aktuelle i 2MF sitt sortiment. 
– Vi går inn og analyserer ulike markedssegment. Vi ser etter områder der det er lite konkurranse eller produktkategorier hvor det foreligger muligheter til forbedrede løsninger på definerte kundebehov. Når slike muligheter er identifisert begynner vi å lete etter produsenter og produkter som kan oppfylle de kravspesifikasjoner og egenskaper som er nødvendig for å skape et nytt favorittprodukt hos nordiske forbrukere, sier Roy Olav. 
Det er mange faktorer som vektlegges når 2MF leter etter nye favoritter i inn- og utland. Det viktigste er at produktene er av høy kvalitet og at de i sum tilfører noe nytt og bedre sammenlignet med de produktene som allerede er tilgjengelig i det Nordiske markedet, forklarer Roy Olav. 
Når de to gründerne vurderer nye favorittkandidater, vektlegges bl.a. design, hvor nyskapende produktene er, produktenes kvalitet, selskapets evne til videre innovasjon, miljø, visjonene til selskapet, etikkplattform, historien og geografisk lokalisering. I sum må produktene tilføre en ny og bedre løsning til et bestemt behov hos en nordisk målgruppe, sammenlignet med de produktene som er i markedet i dag. 

Earth Commitment

Roy Olav og Christopher har sett seg lei på bruk og kast mentaliteten i dagens samfunn. I takt med et økende antall folk på jordkloden, reduseres andre arter (planter og dyr) i et farlig høyt tempo, samtidig som at viktige økosystem som hav, innsjøer og regnskoger forurenses, overbeskattes og for skogene sin del minker i utstrekning. Dette mener de er en svært alvorlig situasjon hvor verdenssamfunnet i liten grad har evnet å stoppe denne skremmende utviklingen. Men gutta i 2MF tar grep. De ønsker å ta tilbake den tiden da produktene var av så god kvalitet at folk tok seg bryet med å reparere tingene sine hvis de gikk i stykker, istedenfor å kaste dem og kjøpe nye. 
– Paraplyer til under hundrelappen og som ikke tåler en tur over Torgalmenningen på en dag det er litt vind i kastene, hansker som går opp i sømmen, og vesker som mister form og farge etter kort tids bruk er det ikke plass til hos oss, forklarer Christopher og tilføyer:
– To generasjoner tilbake i tid, eide enhver bergenser med respekt for seg selv, en kvalitetsparaply som tålte noen regnskyll og et vindkast eller to, men der vi er nå, er paraplyer i stor grad bare en forbruksvare. Det hersker en ekstrem bruk- og kast mentalitet. Miljøaspektet var noe av det som gjorde at jeg ville bli med på denne spennende reisen med 2MF. For mennesker vil aldri slutte å konsumere, og det tærer på kloden vår, men vi kan være med å påvirke hva- og på hvilken måte man konsumerer. Høy kvalitet og lang levetid på produktene vil kunne bidra til å redusere det ekstreme overforbruket, sier han
2MF har selv besluttet at de skal gi minimum 10 % av overskuddet i selskapet, uansett størrelse, til prosjekter, institusjoner eller mennesker som gjør viktige bidrag for å ivareta jordklodens biologiske mangfold. De har kalt dette verdigrunnlaget for Earth Commitment.

George Clooney-paraplyen

Produkter og produsenter blir oftest funnet basert på grundige analyser av ulike markedssegmenter og kundebehov som ikke er dekket på en god nok måte. Pasotti-paraplyene de har tatt inn, er et godt eksempel på dette. Folk bruker mye penger på flotte antrekk, vesker, sko, hus og hjem, men går oftest rundt med en billig reklameparaply, gjerne med spilene stikkende ut både i øst og vest, enten det er til hverdags eller fest. Pasotti paraplyene til 2MF tåler mye, og er i tillegg utrolig flotte å se på. De sagnomsuste paraplyene er håndlaget i Castellucchio i Nord-Italia, og brukes av kvalitetsbevisste forbrukere, en rekke kjendiser, som blant annet George Clooney og Madonna og stilbevisste bloggere verden over. Med 200 regndager i året er det vel verdt å investere i en skikkelig paraply som får deg til å gå smilende rundt selv i skikkelig Vestlandsvær. 
– Hver eneste Pasotti-paraply er et kunstverk i seg selv, og vi er sterk i troen på at alle vil finne en favorittmodell, en modell som får dem til å glede seg til neste regnskur, sier de to 2MF karene.

– Alle våre produkter har en stolt historie

2MF har kartlagt mer enn 500 aktuelle merkevarer på jakt etter morgendagens favoritter. 
– Vi leter etter produsentene som hele tiden ønsker å ytterligere perfeksjonere produktene sine, enten det er mht. kvalitet, design eller innovasjoner. Vi elsker de familieeide selskapene hvor dagens eiere er aktivt med i den daglige driften, hvor eierne føler de med stolthet kun forvalter og videreutvikler et selskap som senere skal overleveres til neste generasjon. Slike produsenter lager produkter med lidenskap, stolthet og egenart. Merola gloves er en slik produsent, og selskapet er kanskje verdens fremste hanskeprodusent. Dette er produsenten de store motehusene henvender seg til når de skal lage sine aller beste og flotteste kolleksjoner. Hanskene til selskapet har blitt håndlaget i Napoli siden 1885, og de har levert prakteksemplar av hansker til både kongelige og filmstjerner. Selskapet er i dag bl.a. eksklusiv leverandør av kjørehansker til Ferrarikonsernet, og det sier jo litt om kvaliteten, forteller Roy Olav. 
Piquadro er et annet merke hos 2MF. Dette er et ungt selskap som har en spennende internasjonal posisjon. I tilfellet Piquadro var det selskapets store fokus på innovasjon, design og teknologi innen business-, livsstils- og reiseprodukter som gjorde at de kom gjennom nåløyet til de to gründerne.

Starten på noe stort

– Tradisjonell industri i Norge mangler innovasjonskraft. Dette fordi mye kapital er låst i strømlinjeformede og lite fleksible fabrikker og produksjonslinjer, og ansatte med høyere lønninger enn ellers i verden. Bygging av nye produksjonsfasiliteter for å bære frem nye innovasjoner er både tid- og kostnadskrevende. Dette gir i sum et vesentlig fokus på kostnadsbesparelser, samt på å utnytte maksimalt de ressursene hvor kapitalen er bundet. Resultatet er lite fleksibilitet og evne til nyskapning, forklarer Roy Olav. 
Nå ønsker Roy Olav sammen med makker Christopher å bygge et selskap som både er tilpasset og drar nytte av de positive aspektene ved rammebetingelsene som foreligger i Norden. 
– Vårt selskap skal utnytte styrkene i den Nordiske samfunnsmodellen, og ha base i den stolte handelsbyen Bergen, sier Roy Olav, som på nåværende tidspunkt ikke vil gå i mer detalj på hva de fremtidige planene om egen produktutvikling og innovasjon innebærer. 
– Men det er en spennende reise vi er i gang med, avslutter han med et smil 

Tekst: Vibeke Linn Blich | Foto: Chris Norm

Følg IN magasinet på Facebook