Hjem » Bergen »  Dansk design i en hanseatisk by

Dansk design i en hanseatisk by

Mellom den ærverdige Håkonshallen og Bergens ikoniske brygge ligger en butikk. Fasaden vitner ikke om at det skjuler seg noe spesielt på innsiden, i alt ser den ganske enkel ut – men, straks du tar tak i dørhåndtaket og trer over dørterskelen kommer du inn i enhver kjøkkenelskers drøm!

Den 20. mars går jeg inn i Svane Bergen. Her blir jeg møtt av Marit Anne Nesse, daglig leder, som er sprekkeferdig med godord om butikken hun elsker, som snart er 5 år gammel. Under intervjuet går hun rundt i butikken for å vise meg de ulike møblene de tilbyr og demonstrere møblenes unike egenskaper. Svane er en innredningsleverandør, og møblene kan tilpasses alle rom fra kontor og soverom til bad, kjøkken og stue. – Vi har et stort produktspekter og mange muligheter, forteller Marit. 
– Men det er klart vi har mest møbler til kjøkken. Der er vi spesialister!

Dansk design

Produktene designes, utvikles og produseres i Danmark. Nyheter utvikles hvert år av et eget designteam med arkitekten Rolf Birk i spissen. Når jeg spør hvordan produktene utvikles smiler Marit. 
– Det er en veldig hemmelighetsfull prosess, selv vi i butikken får ikke vite noe! 
Men hun kan fortelle at estetikk og kunden står i fokus. Et kjøkken skal være praktisk og funksjonelt, og samtidig pent. Det er tross alt en stor investering, derfor må produktet være utført riktig, mener Marit.

Kunden i hovedfokus

Kunden er i fokus i butikken. Når man bestiller kjøkken hos Svane tilpasses produktet kundens stil, smak og bruksbehov. Svane skal yte «det lille ekstra», og kan mikse og matche sine farger og materialer, og gjøre en vri slik at sluttproduktet tilpasses kunden. Dette lar dem også levere kjøkken i alle prisklasser.
– Det er en veldig visuell prosess også, sier Marit, som forteller videre at det blant annet tegnes fotorealistiske tegninger til kunden. Disse skal være så likt sluttresultatet som mulig, og gi et tydelig inntrykk av hvordan kjøkkenet vil bli. Svane er en fullservice-bedrift, som følger kunden fra A-Å. De har mulighet til å totalrenovere om kunden ønsker det, og de leverer og monterer kjøkkenet for sine kunder. Svane bruker egne montører kan Marit fortelle, men om prosjektet er stort leier de inn håndverkere ved behov. Renoveringskonseptet kan trygt legges i Svanes hender, mener Marit: 
– Vi er fagfolk, forteller hun, og legger til at de er kjente for å levere kvalitet. Med seg i bagasjen har de også solid kompetanse i sitt håndverk, utviklet gjennom mange års erfaring.

Trendsetter

Svane er en foregangsbedrift, og har blitt en trendsetter i sin bransje. Ifølge Marit handler dette om produktene og den kreative prosessen: 
– Vi har fagspesialister som gjør mer enn å «produsere», de skaper noe nytt! Kjøkkenmodellen S12 er et av produktene som har blitt en klassiker. Svane beskriver serien som et møbel for kjøkkenet, heller enn et kjøkkenskap. Antagelig er det derfor serien er bestselgende! Svane kan også vitne om at kunder kommer tilbake, fornøyde med jobben og utseendet på sitt kjøkken. Ofte ønsker de å bruke Svane igjen.
Stilrent design med rene linjer har i alle fall truffet midt i de nordiske hjerter, og særlig den nye kjøkkenserien «RAW» har tatt av. RAW er et motstykke til det lyse og hvite, sier Marit. 
– Folk søker noe mer personlig med farge og varme. Serien har matte flater og er produsert i mørkbeiset eik.
Nytt av året i denne serien er også et skap for vinelskere: Hideaway Sommelier® som har dører som kan skjule skapet helt, eller som selv kan skjules! I serien introduseres også nye farger for metalloverflater, blant annet presenteres børstet messing som et godt alternativ til stål.
Kjærligheten til faget stråler ut av Marit, som begeistret forteller om gode samarbeidspartnere og underleverandører av blant annet hvitevare, nye farger og materialer i den nye kjøkkenserien. Etter intervjuet kan jeg ikke annet enn å gå ut fra butikken med et utrolig godt inntrykk av bedriften, samt et ønske om å renovere mitt eget kjøkken hjemme.

FAKTA: Svane Kjøkkenet Bergen

Slottsgaten 3, 5003 Bergen (på Bryggen)
• Tlf: 69 87 82 63
• Epost: post@svanebergen.no
• Instagram: www.instagram.com/svanekokkenet
• Åpningstider: man-ons 10-17, tors 10-19, fre 10-16 & lør 10-14

Tekst & foto: Ida Elisabeth Veldman

Følg IN magasinet på Facebook