Hjem » Kultur & underholdning » Dans er terapi
Dans er terapi
Lukk øynene og glem alt som er trist og leit. Det er tid for svingende hofter og lekende trinn. Ingrid Beate Thompson og Jan-Eric Fransson er i gang med sesongens dansefeber i Ålesund.
Siste dans i showet Rythm er danset, og publikum har forlatt salen etter stående applaus og ivrig plystring.
Danseparet Ingrid Beate Thompson og Jan-Eric Fransson har skiftet ut glitrende kostymer med vanlige klær. I salen pakker scenefolket ned tingene sine for kvelden.
IN magasinet møter blondinen med det store smilet og hennes svenske dansepartner - som i øyeblikket holder mobiltelefonen inntil øret. Begge er kjente ansikter fra en av høstens største tv-suksesser «Skal vi danse» på tv2.
Det har vært en spektakulær lørdagskveld på Christiania Teater i Oslo med fargerike dansenummer basert på rytmene fra standard og latinamerikanske danser. Vals og jive, tango og cha-cha-cha var blant trinnene i de spennende dansenumrene. Både melankolske og muntre, dramatiske og eksotiske. Alt satt sammen til en gnistrende kavalkade av dansere på høyt nivå, samt et knippe kjendisdansere. Nå gjenstår en siste forestilling påfølgende dag, før paret setter kursen hjem til Ålesund.
Det skal bli godt å komme hjem, sier Ingrid Beate mens hun dumper ned på et av publikumssetene i salen. Dansepartner og samboer Jan Eric har slått av mobiltelefonen. Han er enig. Selv om det er en del oppusningsarbeid som venter i leiligheten, sier han.
I fjor kjøpte de nemlig leilighet sammen etter å ha bestemt seg for å flytte til Ålesund.
Hektisk dansehøst
Høsten har vært hektisk for dem begge. Ingrid Beate har vært danselærer og partner til Esben Esther Pirelli Benestad, mens Jan-Eric har undervist og danset med Mari Maurstad i «Skal vi danse».
Er det vanskelig å lære bort dans til noen som ikke kan danse i det hele tatt?
Ingrid Beate rister bestemt på den blonde manken.
Du vet, vi er jo vant til å undervise. Kjendisene hadde nok en lettere oppave fordi de fikk danse med en profesjonell danser. Jeg synes deltagerne i «Skal vi danse» var kjempeflinke. De har lært veldig mye på kort tid, og ikke minst var de utrolig modige som turte å stille opp, sier hun.
Og det var ikke få trinn og koreografier kjendisdanserne måtte lære på kort tid. Hele ti selskapsdanser måtte pugges og øves på: Standarddanser som engelsk vals, tango, quickstep, slowfox og latindansene: samba, cha-cha-cha, rumba, paso doble og jive, og nytt for sesongen salsa .
En uke etter finalen i TV-2s danseprogram, ble danseshowet Rythm - is gonna get you satt opp. Der har flere av deltakerne fra «Skal vi danse» hatt gjesteopptredener, godt hjulpet av profesjonelle dansere som blant andre Ingrid Beate og Jan- Eric.
Under intervjuet med IN magasinet kommer Susanne Goksør Bjerkreim bort og deler ut klemmer til paret før hun tar fatt på hjemturen. Hun har bidratt til kveldens show med noen av trinnene hun lærte seg i forrige sesong av det populære danseprogrammet.
Det har vært både morsomt og spennende å gjøre dette danseshowet. Tiden får vise om vi skal gjøre noe lignende igjen. Nå skal vi først og fremst hjem til Ålesund og konsentrere oss om danseskolen, sier Ingrid Beate.
Ja, jeg tror vi må låse oss inne til våren hvis vi skal få tid til vår egen dans, smiler Jan-Eric.
Oppfylte dansedrømmen
Ingrid Beates dansekarriere startet da hun var seks år gammel med ballett - og sportsdans da hun var ti år gammel. Da kom danselærer Jannike Berg Leonardsen fra England til Lillehammer med ny teknikk og mange utfordringer. Det falt i smak hos den danseglade ti-åringen.
Jeg bare elsket det, og fant fort ut at dette var noe for meg, forteller Ingrid Beate.
Etter hvert ble hun assistent ved danseskolen i Lillehammer, og begynte å se for seg en framtid som både danselærer og danser på heltid.
Ingrid Beate fikk drømmen oppfylt: Hun har vært svensk mester i profesjonell latin, og har representert Sverige flere ganger i EM og VM. Hun var også med i forrige sesong av «Skal vi danse» sammen med Steffen Tangstad, og har tidligere deltatt i den svenske versjonen av programmet. Og hun har jobbet i flere år som danselærer - både i Trondheim, Ålesund, Stavanger, Lillehammer, Stockholm og London.
Jan-Eric begynte på danseskole i Halsberg i Sverige da han var seks år gammel. Han begynte med blandet dans, men fant fort ut at han likte latin aller best. Noen år senere skulle han også bli svensk mester i latin. Han har representert Sverige i EM og WM i latin. Men kan også vise til europamester i bugg, og flerårig svensk mester i bugg, swing og mixed blues.
Blir i Ålesund
Jan-Eric og Ingrid Beate møttes i Stockholm i 2005, og siden har de to funnet takten. Ingrid Beate har trukket Jan-Eric inn i Ålesunds dansemiljø. Nå underviser de begge i dans ved Danseskolen i Ålesund.
Det ble veldig mye pendling mellom Stockholm og Ålesund for Ingrid Beate en periode. Vi fant ut at det var like greit å flytte til Ålesund, sier Jan-Eric. Begge stortrives i sin nye hjemby, så godt at de kan tenke seg å være ålesundere for bestandig.
Det som er så fantastisk med Ålesund er den vakre naturen. Vi elsker å bo på et sted hvor man har utsikt over havet. Og så er det de vakre fjellene. Vi er begge innenlandskrabber, men er veldig fascinert av kystnaturen, sier Ingrid Beate.
Dessuten er folk hyggelige her, legger Jan Eric til. Ja, vi blir møtt med positivitet hvor enn vi kommer, og føler oss alltid velkommen, sier Ingrid Beate.
Nå vil de legge fullt fokus på å bygge et dansemiljø i byen. De har allerede holdt flere kurs ved Danseskolen. Alderspennet er stort, fra 16 år til 60. Men de holder også dansekurs for småbarn og ungdom.
På kursplanen har de dessuten eget kurs for kvinner, jentetrim. Noe som er midt i blinken for jenter som ikke har en partner å danse med.
Der kan man lære seg alle de grunnleggende trinnene i standard, latin og salsa samtidig som man får seg en real treningsøkt. Kurset har vært en stor suksess, og vi vil derfor satse videre på konseptet, forteller paret.
Dans er terapi
Ingrid Beate og Jan-Eric har merket at danseprogrammene på tv bidrar til å øke interessen for dans blant folk flest. Også i Ålesund der mange er bitt av dansebasillen.
Vi vet hvor mye glede dansen har gitt oss og vil gjerne at andre skal oppleve det samme. Når man danser bruker man alle deler av kroppen og må fokusere fullt og helt på dansen.
Uansett hvor fæl dagen har vært stenger man alt ute når man kommer på dansegulvet. Dans er ren terapi, smiler Ingrid Beate.
Og Ingrid Beate smiler mye. Enten hun danser på scenen, foran kamera eller hun snakker med de rundt seg som kommer for å få klemmer og avtale møtetid før morgendagens show.
Ingrid Beate og Jan-Eric gleder seg til å ta fatt på danseundervisningen i Ålesund. Og kanskje kan de bidra til at flere velger dansegulvet framfor tv-skjermen når neste sesong av «Skal vi danse» starter.
Tekst: Berith Eva Lamøy Foto: Sara Johannessen, Scanpix & Ingvald Kaldhussæther