Hjem » Portretter » Chiccelig chic
Chiccelig chic
Gruer du deg til julebordet? Fortvil ikke. Verdensvante og bodøværingen Per Sundnes kan alle svarene på spørsmålene du ikke tenkte på.

NRKs popjournalist Per Sundnes er ute med boka Chic og Bruk i Storbyen. Denne forunderlige bok
som ingen forlater før man har fått merker av den. I god stil viser Sundnes hvordan en stutt- tjukk liten bodøværing uten så mye som ei krone i medfødt kulturell kapital kan fremstå som en verdensmann.
Eksklusivt til IN- magasinet letter han på servietten og gir de beste tipsene for å komme helskinnet gjennom julebordsesongen.
Hva forbinder man egentlig med jul?
I følge nettleksikonet Wikipedia er høytiden jul beskrevet som en kristen høytid der man feirer Kristi fødsel og for andre, ikke-personlige kristne, er det en ikke-religiøs vinterhøytid. Nettstedet ramser opp tradisjoner som julegaver, ribbe, pinnekjøtt, lutefisk og kalkun. Videre er julebukk, julepresanger og far utkledd som nissen til stor glede for barna, også nevnt som den største selvfølgelighet. Det Wikipedia unnlater å skrive om er julebordene, alkoholkonsumet og sidesprangene. Nettstedet har også sett seg for gode til å advare mot raknede strømpebukser tidlig på festkvelden, svetteringer under skjortearmene og det mennesket som alltid griner over privatlivet sitt i fylla. Hvordan komme seg chiccelig chic gjennom dette? Det vet Per. Per er verdensvant og vet mye om mangt.
I utgangspunktet hater jeg julebord. Alle julebord er like ille hvis de ikke er godt organisert. Mitt aller beste tips er å bli med i festkomiteen og ta ansvar. Da kan du sørge for at det ikke blir flatfylla og uverdige flaue leker. Fest er nemlig vitenskap. fastslår Per.
Du som leser dette innser muligens at det er for sent å bli med i festkomiteen nå. Du har for lenge siden krysset av i almanakken din når julebordet er, ikke sant? Men ønsker du å være chiccelic chic bør du høre på Per.
Vorspielet:
Vorspielet er en ypperlig anledning til å invitere kollegaer hjem til seg før julebordet braker løs. Forhåndsbestill taxi slik at alle vet når den kommer, det er nemlig ikke dannet å komme for sent på fest.
Verdensvante Per fortsetter:
Ikke server for mye sprit slik at man blir full før festen. Gløgg egner seg fint og ha rikelig med nøtter og mandariner.
Som invitert gjest mener Per at man bør notere seg disse gjerningene bak øret:
Den gode vorspielgjesten tar gjerne med en flaske vin til vertskapet. Den dårlige vorspielgjesten møter opp uten drikkevarer, tar med brennevin, men ikke blandevann, og har med en haug med egne plater som han insisterer på å dominere anlegget med.
Verdensvante Per pleier selv å ha musikken klar når gjestene kommer slik at det ikke blir nevneverdig diskusjoner over stereoen. Dette er hans obligatoriske vorspiellåter:
Song 2 Blur
We Used to Be Friends Dandy Warhols
Ride Like the Wind Christoffer Cross
Should I Stay or Should I Go The Clash
Personal Jesus Depeche Mode
Sexx Laws Beck
Lust for Life Iggy Pop
Scince You´ve Been Gone Rainbow
Copacabana (Disco Remix) Barry Manilow
O.P.P. Naughty by Nature
Hvis du som leser dette lukker øynene dine et par sekunder nå, kan du se Per danse foran deg iført en meget eksklusiv dress. Det er en særdeles hyggelig stemning, vil du påpeke til deg selv. Nå kan du åpne øynene igjen.
Vorspielgjestene setter seg så pent i den forhåndsbestilte bilen og drar i samlet flokk til julerock. Per presiserer at den berømte skoposen ikke skal være fra Bunnpris, da det ødelegger resten av det festkledde antrekket. Husk derfor; en sort pose og gjerne av fløyel til fottøyet!

Julebordet:
Er man del av et større selskap, er det naturlig å vente til alle har satt seg før man legger servietten i fanget.
Den finner du dandert på fatet, opplyser Per.
Servietten skal videre beholdes i fanget under hele måltidet så sant du ikke trenger å oppsøke toalettet eller smugrøyke ute i kulda. Alt dette og mer til finner du informasjon om i boka til Per.
Mat skal nytes, ikke slukes! Når man spiser kjøtt og fisk, skjærer man opp ett til to stykker om gangen. Voksne skjærer aldri opp maten på en gang, det er kun ment for barn og amerikanere. Slapp av og ikke stress, preker Per.
Ikke la samtalepartneren din kjede deg i hjel og unnlat å snakke om politikk og privatlivet. Husk at dette er en hyggelig sammenkomst, sier mannen som opprinnelig hater julebord.
Musikken legger lista på julebordet mener Per, som til daglig er popekspert på kanalen NRK. Det verste han vet om er når polske enmannsorkestre spiller opp til dans eller når den godtroende og talentløse på arbeidsplassen ønsker å opptre.
Unngå for all del fugledansen og macarena, advarer Per. Han mener at byens beste DJ er et must.
Det er videre viktig at programmet på julebordet er organisert fra begynnelse til slutt. Man blir kåt når man kjeder seg. Den beste resepten mot sidesprang er et godt organisert program som ikke gir rom for utroskap.
Den verdensvante ramser opp julekurver, kåring av årets medarbeider, årets leder, gode toastmastere og selvsagt suveren musikk som gode tips mot kjedsomhet og derfor sidesprang.
Ikke kle deg for utfordrende heller. Ikke bruk julebordet til å lokke frem ditt indre Jennifer Lopez. En verdensvant kvinne har alltid med seg to par strømper, for jeg er blitt fortalt (av denne journalisten) at de ofte rakner, og man vil ikke se ut som en hore i løpet av kvelden heller. Men man kan selvsagt arrangere tema- julebord også.
Så tikker klokka sine obligatoriske timer og festen nærmer seg slutt. For enkelte, som Per, er dette en befrielse, men julebordentusiastene roper høyt etter nachspiel.
Ta med en ekstra T- skjorte til nachspielet, det er ekkelt med svetteringer under skjortearmene, preker Per.
Er du som leser dette kvinne, er fuktighetsspray til ansiktet et godt alternativ til rask velvære og chicness. (Sistnevnte er journalistens eget tips og vink, hun er nemlig selv kvinne og vet hvor motbydelig man kan se ut etter heftig dans og ufrivillige konversasjoner.)
Nachspiel:
Alle får sjokk når julebordet er ferdig, sier Per og synes at alle skal arrangere og organisere i forkant hvor nachspielet skal være.
Ikke tro at det er gøy å være impulsiv når alle ønsker etterpåfæst og ingen besitter en eneste spritflaske. Den kan dessverre ikke bli tryllet frem heller. Lei derfor en suite hvis man har julebordet på hotell, men unnlat å si det i resepsjonen. He- he. Den tradisjonelle settingen hos en privatperson er selvsagt også akseptabelt.
Per preker erfarent videre på løpende pakkebånd:
Ha mengder av væske og mat som har et høyt saltinnhold på nachspielet. Det binder væsken. Fyllesyke kommer av dehydrering! Ha vann på bordet hele tiden og la konjakken til tusen kroner ligge urørt i barskapet, årgangsvinen likeså. Formålet med nachspielet er å få en hyggelig, mer eller mindre verdig avslutning på kvelden, og det får du neppe av å bøtte brennevin klokken fem om morgenen. Da legger du heller grunnlaget for tømmermenn og fylleangst og det som verre er.
Den verdensvante er selvsagt svært opptatt av musikken på nachspielet også og mener bestemt at samlinger som Hotell Costes og Café Del Mar kun er tilegnet amatører. Selv sverger han til disse låtene:
Where Happiness Lives Magnet
Are They Saying Goodbye? Ane Brun
A Love Story Thomas Dybdahl
First Day of My Life Bright Eyes
Why Cant´t He Be You? Patsy Cline
Flowers in December Mazzy Star
Misread Kings of Convenience
Leaving My Sorrow Behind Ben Christophers
Rocket Man Kate Bush
Into My Arms Nick Cave
På spørsmål om hvor lenge man kan være på det organiserte nachspielet, mener Per at det er på sin plass at man er hjemme før minstemann våkner.
Men hva gjør man for å unngå fylleangst og lysskyhet dagen derpå? Det vet Per:
Ikke drikk på tom mage. Med litt mat og brennstoff går alt så meget bedre.
Pass på å drikke mye vann under rotbløyta. Og når du kjenner presset kan du bytte ut alkoholen med noen enheter vann. Vann er nøkkelen til en bedre dagen derpå. Alkoholen dehydrerer deg, så fyll tanken før du legger deg og start morgenen etter med det som virkelig er livets vann.
Noen sverger til reseptfrie allergitabletter før de kryper til køys. Kanskje er det placeboeffekten som sparker inn, men hey, hjelper det, er det vel ingen grunn til å spekulere i hvorfor!
Og husk: med mindre baren skal legges ned er den der dagen etter også. Det er ingen grunn til å forsøke å drikke baren tom. Begrenser du deg lite grann, blir det kanskje mindre angst og beven dagen derpå.
Selv sverger den verdensvante til julefest i det private hjem. Han er, ikke overraskende, en mann som liker å organisere.
Ha åpent hus! Folk er i ulike livssituasjoner og ikke alle kan komme klokka åtte om kvelden. Start derfor festen tidlig på dagen og lag tradisjonelle godteposer til barna bestående av mandariner og rosiner. Da blir de ikke hyperaktive. Server enkel mat eller be gjestene ta med seg en liten rett hver. Slike arrangementer er ofte de mest hyggelige. Mye bedre enn julebord!
Per synes det er skamfullt hvis man går tom for mandariner på slike arrangementer. Derfor bør du som leser dette med en gang etter tekstens slutt, kjøpe deg et par kasser som du kan ha stående på en kjølig plass i leiligheten din.
Disse låtene liker Per å spille når han har julefest:
Little Christmas Tree Michael Jackson
Little Drummer boy Bing Crosby/David Bowie
Silent Night Mahalia Jackson
Christmas Spirit Johnny Cash
Let it Snow Ella Fitxgerald
The Secret of Christmas Julie Andrews
Fairytale of New York The Pouges
Christmas Just Aint Christmas The O`Jays
Santa Baby Madonna
Winter Wonderland Eurythmics
Frosty the Snowman Cocteau Twins
Ønsker du ytterligere tips om Chic og bruk finner du boka til Sundnes i bokhandelen til tohundre kroner.
Tekst: Elisa Røtterud Foto:Presse