Hjem » Stavanger »  Bunadhuset

Bunadhuset

Med 30 års erfaring i faget er Rigmor Øvergaard uten tvil en av Rogalands mest kunnskapsrike mennesker når det gjelder bunad. 

Med denne erfaringen og et brennende engasjement for sitt håndverk vet hun akkurat hva som skal til for å skape den perfekte festplagget. I Bunadhusets hyggelige lokaler i Nedre Holmegate hjelper Rigmor siddiser og langveisfarende inn i bunaden til 17. mai og vårens øvrige høytideligheter
– Her har vi ikke bare butikken vår men vi er også den eneste bunads-leverandøren med egen systue, sier Rigmor stolt og peker ivrig på tre hardtarbeidende damer som sitter dypt konsentrert over symaskinene.

Selv kan hun slå i bordet med svenne og mesterbrev i kjole- og draktsyerfaget. 
– Å skreddersy en bunad forutsetter at den som utfører arbeidet har utdanning i faget. Hos oss har vi kun skreddersydde bunader, og vi tar ingen snarveier.
I dag er bunaden en festdrakt vi bruker til store anledninger, men alle dagens bunader er basert på hverdagsplaggene i det gamle bondesamfunnet. Basismateriale var da som nå lin og ull. Stoffene kom gjerne fra gården. 
Gjennom årenes løp har Bunadhuset sydd og montert bunader fra alle deler av landet, og flere typer broderte Rogalandsbunader, samt en historisk variant uten broderier. Bunadhuset har bla utviklet en Rogalandsbunad som historisk skriver seg fra tiden før bunaden ble brodert. Denne kan leveres i ulike fargekombinasjoner. Når det gjelder bunader fra andre deler av landet har Bunadhuset erfaring med blant annet Nordland, Troms, Hardanger, Sunnmøre og Telemarksbunader.
– Jeg har reist mye rundt i Ryfylke for å dokumentere opphavet til Rogalandsbunaden, forteller Rigmor.
– I våre dager hvor samfunnet forandrer seg fra dag til dag er det viktigere enn noensinne at vi tar vare på vår kulturarv og våre håndverkstradisjoner. Våre bunader er en så viktig del av vår felles kulturarv at dette ikke kan forvaltes av hvem som helst.

Det er slett ikke uten grunn at Bunadhuset er Stavangers eneste godkjente opplæringsbedrift i bunadtilvirkerfaget! Det nytter ikke å bruke standard mønster og størrelser når du skal kjøpe bunad. Nordmenn kommer i de fleste varianter og størrelser så her er det målsøm som gjelder.
– Vi tar hensyn til vekst og blir enige med deg om hvor mye sømrom du vil ha til eventuelt senere justering, forteller Rigmor.
– En bunad fra oss er nemlig et festplagg som skal vare i generasjoner.
Så om du går med planer om å skaffe deg bunad? Ta turen innom Bunadhuset i Nedre Holmegate. Stavangers eneste bunadsbutikk med egen systue!

FAKTA: Bunadhuset

Adresse: Nedre Holmegate 31, 4006 Stavanger
Telefon: 51 89 60 61
E-post: post@bunadhuset.no
Webside: bunadhuset.no
Facebook: facebook.com/Bunadhuset
Instagram: instagram.com/bunadhuset

Tekst & foto: Stein Olav Kåsa
 

Følg IN magasinet på Facebook