Hjem » Interiør & design » Brillefin i sommer
Brillefin i sommer
Nøtterøy Ur og Synssenter kan tilby det meste innen ur og optikk. Den lille, men allsidige familiebedriften sentralt beliggende ved Teie Torv på Nøtterøy foretar synsundersøkelser, kontaktlinsetilpasning, og tilbyr briller, solbriller, ur, kikkerter og temperaturmålere. Med over 40 forskjellige merkevarer vil det være noe for enhver smak.

Det er ikke mange ur og optikkbutikker lenger, og det er kanskje der vi skiller oss mest ut. Og det at vi har så mye forskjellig er fordi vi prøver å være allsidige innenfor begge bransjene. Vi prøver å nå alle kundegrupper med service, produkter, merkevarer og prisnivå. Fokus ligger i merkevarene, som er trygt i forhold til garanti og reklamasjoner, sier Carl Christian Otterbech, optometrist og daglig leder.
Store klokker og retroinspirerte briller
To kolleksjoner kommer ut årlig, på våren og høsten. Brillene er mer fargerike på våren enn på høsten.
Årets briller er mye retroinspirert og lages etter modell fra 1960- og 70-tallet og det er mye fokus på synlige briller. Solbrillene skal være store eller mellomstore, sånn har det vært i flere år.
Rundt 400 briller står på hyllen og dobbelt så mange finnes på lageret. TagHeur, Gucci, Tissot og Ray-Ban er populære merker.
Vi ser at Ray-Ban solbrillene er mer etterspurt. De har en større kolleksjon. Her har vi cirka 100 forskjellige modeller, og det vil være noe for enhver smak. Brillene er de hotteste plaggene for tiden for de er såpass tydelige.
Urmaker og bror, Stein Henrik Otterbech, legger til:
Dameklokkene skal være store og sporty med diamanter, mens herreklokkene skal være flerfunksjonelle med alarm og visere. Digitale klokker er ikke i mote lenger.

Et bredt utvalg
Butikken har rundt 60 norske leverandører, noe som gir rask leveranse av produktene. Carl Christian Otterbech innrømmer at det er mye å holde styr på, men at det er kundenes behov som er viktigst.
Vi står fritt til å velge glass fra alle leverandører, og det gjør at vi kan styre etter kundens ønsker. I våre hyller kan kunden se et bredt utvalg. Når det gjelder spesielle modeller eller merker kan vi bestille det til kunden.
Når brilleutvalget er så bredt, er det viktig med veiledning.
De fleste som kommer hit, trenger hjelp med å finne briller. Man må tenke på at man trenger briller som passer ansiktet. Det viktigste er hvor markert brille man ønsker å ha. Folk må også kjenne på brillen, og kjenne forskjell på kvalitet. Når det gjelder klokke, må man tenke på om man vil ha ekte stål, titan og kanskje med diamanter. Hvis man skal ha ekte diamanter på en klokke, må den ha et diamantsertifikat og det har en ekte urmakerbutikk. Mekaniske klokker varer gjerne i kanskje 100 år og de kan gå i arv, og det er det som er baktanken med dyre klokker. De er også en investering for verdien på dem kan stige.
Man får det man betaler for
Ferdigbriller fra kjøpesentre kan ofte bli en løsning for mange, som ikke vil gå gjennom en synsundersøkelse i en optikerforretning.
Ferdigbrillene er ment som en reservebrille. Jeg er sjokkert over at det er så mange i Norge som bruker ferdigbriller, for de er sjelden riktige briller, sier Otterbech og legger til:
Folk har sjelden to like øyne som fungerer likt. Man må gjennom en synsundersøkelse for å finne ut hva man skal ha. En synsundersøkelse skal man uansett gjøre regelmessig. Jeg anbefaler ikke folk å kjøre bil med ferdigbriller. Brillene kan se skarpe ut, men det er ikke det samme som å se riktig. Jo høyere synsstyrke man har, desto mer vesentlig er det å få gjort det riktig.

Ingen bruk og kast mentalitet
Ur og synssenteret kan i tillegg hjelpe til med reparasjon og vedlikehold av ur og klokker.
Vi ser at folk er interessert i å ta vare på tingene sine og tar gjerne med seg sine klokker til oss, både mekaniske og batteriklokker. Vi er distriktets eneste urmakere og representerer en savnet bransje.
Otterbech er ikke like mye begeistret for batteriklokker som med mekaniske.
Vi skifter mye batterier på såkalte «sydenklokker». Disse klokkene er ikke av rent stål, og folk kan utvikle nikkelallergi. Ser vi på andre steder i Europa, har folk mer mekaniske klokker enn det nordmenn har, og der henger vi nordmenn etter.
Tekst: Elisabeth Ann D. Jacobsen Foto: Christian Hassum & Elisabeth Ann D. Jacobsen