Hjem » Stavanger »  Brigitte Jean Allen ― vil sette farge på byen

Brigitte Jean Allen ― vil sette farge på byen

Australske Brigitte Jean Allen brenner for mangfold i kulturlivet i Stavanger. Med sitt brede kunstneriske repertoar vil hun bidra til å sette mer farge på byen.

Multikunstner Brigitte Jean Allen har funnet et nytt uttrykk etter at hun kom til Norge, Burlesque. Foto: Pål Christensen/ Stavanger Aftenblad.

– Jeg tror mange her i byen er klar for friske og morsomme nye ideer. Folk er mye mer åpne og eventyrlystne enn vi tror. 
Multikunstneren Brigitte Jean Allen har selv vokst opp i Brisbane i Australia og tilbrakte studieårene sine på den berømte solkysten. Etter at hun møtte sin norske mann på universitetet der, har det blitt mange turer til og fra Norge. Eller nærmere bestemt Ålgård.
– Jeg har ikke tall på hvor mange ganger vi har flyttet frem og tilbake. Akkurat nå bor vi her. Vi ønsker at barna skal lære å lese og skrive både norsk og engelsk før vi eventuelt flytter igjen, forteller hun. 
Brigitte, mannen Jon Snorre og barna Jack (9) og Juliet (6) trives godt på Ålgård og Birgitte har de siste årene gjort seg bemerket i kulturlivet i regionen. Nå jobber hun iherdig for å bidra til å utvikle dette videre. 
– Jeg vil gjerne være en del av utviklingen av mangfolds kultur i regionen, sier hun. 
Brigitte har god bakgrunn for å kunne oppnå nettopp det. Som sanger, artist, manusforfatter, filmprodusent og glasskunstner har hun mye spennende å komme med.

Burlesque showene er utviklet sammen med komiker Jan Rune Holdhus, Tino André Evje Rusdal og Mio Eyfjord. Foto: Pål Christensen/ Stavanger Aftenblad.

Kreativt fellesskap

Brigitte er en rastløs sjel som liker å skape. Med sitt brede kreative talent, sine mange ambisjoner og store arbeidskapasitet får hun mye gjort.
– Jeg frustrerer meg selv med å gjøre så mange ting på en gang, men det er slik det må være. Jeg må gjøre alt for å være lykkelig og slik har det alltid vært, sier hun fra sofakroken i studioet sitt på Hillevåg. 
Brigitte tilbringer mye av tiden sin i det kreative studiofelleskapet i Hillevågsveien 24. Her har hun de siste årene delt utallige arbeidstimer med andre inspirerende lokale artister og kunstnere. En stor del av studiotiden går med til å lage musikk. 
– Det har alltid handlet mest om musikken. Det er den som har vært drømmen fra jeg var liten, forteller hun. 
I dag er hun frontsanger i det akustiske indiebandet Snowpirate som hun startet sammen med gitarist Mads Røksund and Espen Røksund for 8 år siden. Sammen har de så langt gjort suksess med jevnlige spillejobber hvor de presenterer coverlåter. De har blant annet gjort en rekke tribute konserter som har trukket fulle hus. I løpet av dette året er planen forøvrig å slippe et album med originallåter. Da også med musiker Håvard Molland med på laget. 
– Vi har oppnådd et godt rykte i byen nå og føler oss klare til å slippe dette albumet. Det kommer ut på slutten av året, forteller hun. 
Brigitte er også en del av Jan Rune Holdhus popband J.R Harlekin. I tillegg jobber hun med et eget mørkt elektronisk pop prosjekt under artistnavnet Jean Brigitte, som snart er klart til å presenteres for publikum.

Brigitte elsker å spille teater, til tross for at det er noe hun tidligere sa til seg selv at hun aldri skulle gjøre. Foto: Pål Christensen/ Stavanger Aftenblad.

Familiefilm

Som filmskaper holder Brigitte for tiden på å skrive et familefilmmanus. Filmen skal hete The Reindeer Connection og Brigitte skal co-produsere den sammen med det regionale produksjonsselskapet Leader films AS. 
– Da vi fikk støtte fra Filmkraft i høst var det et gjennomslag mentalt sett, forteller hun. 
I utgangspunktet hadde hun lagt filmplanene på is, til tross for at det var med nettopp film at hennes profesjonelle kreative karriere begynte. 
– Jeg jobbet med actionfilm i mange år i Australia. Jeg har skrevet og produsert mange spillefilmer, i tillegg til å ha regissert en rekke prisvinnende kortfilmer og musikkvideoer. Det var en fantastisk skole, forteller hun. 
Lenge trodde hun det var produsentrollen som kom til å bli hennes karrierevei, men hun oppdaget etterhvert at den ikke var tilfredsstillende. 
– Business siden av film produksjon er en lang og hard vei å gå. Den kan være ekstremt stressende og det stjal noe av kreativiteten min og den livsstilen som gjør meg lykkelig, sier hun. 
The Reindeer Connection er imidlertid en personlig historie som er viktig for henne å få realisert. Den finansielle støtten fra det regionale filmsenteret ga produsentrollen ny giv og Brigitte jobber nå med andre utkast av manuset. Som manusforfatter jobber Brigitte også med en historie som omhandler hennes 7 dager lange vikinginspirerte bryllup, som fant sted på en strand i Australia tre år etter at hun og mannen møttes. 
– Det var galskap. Det hadde ikke gått an å dikte opp det som faktisk hendte de dagene, ler hun. 
Prosjektet er ennå på treatment stadiet, men hun har allerede klart å få med seg anerkjente internasjonale kapasiteter som den suksessfulle LA baserte manusforfatteren Gavin Scott i utviklingsprosessen.

Burlesque showene byr på ville kostymer og er preget av komedie og parodi. Foto: Pål Christensen/ Stavanger Aftenblad.

Burlesque

Ved siden av musikken og skrivingen har Brigitte rukket å utvide sitt kunstneriske repertoar ytterligere etter at hun flyttet inn i studioet i Hillevåg. Nå gjør hun også jevnlige burlesque show som hun har utviklet sammen med komiker Jan Rune Holdhus, Tino André Evje Rusdal og Mio Eyfjord, drag queensene på huset. 
– Det har vært himmelsk for meg å møte og å få jobbe med dem, sier hun. 
Flere hun pratet med tvilte på om Stavangerpublikummet var klar for burlesque. Brigitte mener dette kommer av at mange har misforstått hva konseptet egentlig er. 
– Burlesque er som en kabaret. Live musikk, synging, ville kostymer og komedie. Showene vi gjør er i høy grad preget av parodi, sier hun. 
Brigitte hadde aldri før spilt teater i sin artistkarriere, men når sjansen nå bød seg måtte hun gjøre det. 
– Det er den eneste tingen jeg har uttalt at jeg ikke skulle gjøre. Jeg synes det virket skremmende. Synging og dansing er lett i forhold. Jeg kan egentlig ikke forklare det, men jeg elsker å være redd. Det er det som driver meg. Så da måtte jeg gjøre det. Jeg var litt nervøs i begynnelsen, men nå elsker jeg å være med å skape disse situasjonene foran folk, forteller hun. 
Da det første showet skulle holdes ble jeg fortalt at ingen kom til å komme for det var for frekt, men det viste seg å bli utsolgt. Senere show har vært overbooket. 
– Jeg trodde alltid på det. Stavangerpublikummet elsker disse showene, sier hun. 
Planen er å fortsette å utvikle konseptet. 
– Dette er noe jeg tenker på konstant. Hvordan kan jeg utvide? Hvordan kan jeg utvikler en kultur som støtter meg selv og andre artister som trenger en arena?

Glitrende kostymer og fjærkreasjoner står i kontrast til de mørke burgundermalte veggene i Brigittes studio på Hillevåg. Her får hennes kreative prosesser fritt utløp.

Glasskunst

Så langt har Brigittes hovedinntekt som artist i Norge kommet fra å jobbe med og kurse i glasskunst. Brigittes mor er nemlig en av Australias fremste glasskunstnere og dattera lærte seg faget som liten.
– Dette er noe jeg har gjort siden jeg var barn. Da jeg kom til Norge savnet jeg det og rev ut hele kjelleren i svigermors hus for å lage et glass studio, sier hun. 
Kursene på Ålgård Stained Glass studio har blitt populære. Planen er å flytte studioet til Stavanger i løpet av året, for å kunne tilby kurs til enda flere deltakere. 
– Jeg elsker å undervise, sier hun. 

Brigitte er vokalist i Snowpirate som hun startet sammen med Mads og Espen Røksund.

Musikk og teater

Selv om glasskunsten og filmskapingen kommer til å oppta mye av tiden til Brigitte fremover er det musikken og sceneopptredener som kommer til å være hovedfokuset hennes i tiden som kommer. 
– Dette året handler i stor grad for meg om å regissere større prosjekter. Jeg gleder meg spesielt til å jobbe mer med teater og film, forteller hun. 
Hun vil presentere noe nytt for Stavangerpublikummet. 
– Jeg vil gjøre det vi holder på med enda større. Folk er klar for dette. Vi skal sette farge på byen, sier hun.

Tekst: Ingunn Myklevoll Sjøen | Foto: Pål Christensen/Stavanger Aftenblad, Ingunn Myklevoll Sjøen & Maira GA Photography

Følg IN magasinet på Facebook