Hjem » Bergen »  Alle gode ting har en ende

Alle gode ting har en ende

Tre kvalitetsforretninger i Galleriet gir seg ved årets slutt.

– Vi på Galleriet har vært heldige som har hatt med oss tre så driftige og flinke butikkdrivere i gjennom mange år. Det er vemodig men også forståelig at de nå velger å nyte pensjonisttilværelsen. Samtidig blir det spennende med nye konsepter her på Galleriet. Vi kan avsløre at Joe & The Juice, Rituals, og et nytt spennende Italiensk delikatessekonsept åpner på nyåret, sier senterleder Hågen Solheim.

Godt skodd for pensjonisttilværelsen

– Jeg har likt veldig godt å reise på messer og velge ut skokolleksjoner. Det er en spennende prosess å få varer på plass i butikk og videre ut til forbruker, og se om du har truffet rett på valget, mener Inger Johanne Røsland i Skotøyhuset.
Røsland har jobbet i Skotøyhuset i 40 år. I 1991 kjøpte hun selv butikken, men i 2017 har hun valgt å legge ned den populære skobutikken i Galleriets andre etasje. 
– Denne butikken er egentlig veldig gammel, fra før krigen. Det var GC Rieber som eide forretningen før jeg tok over, forteller hun. 
Når leiekontrakten går ut på slutten av året, ser hun det som naturlig å gi seg. 
– Da er jeg 65 år. Det har gått veldig greit å drive butikk i alle disse årene. Det har vært spennende for oss som skulle inn fra et eksisterende lokale. Før Galleriet lå butikken i Småstrandgaten, men vi måtte ut derfra og inn i en et midlertidig brakkelokale mens de bygget Galleriet. Der var vi med flere andre i nesten et og et halvt år. Det var som et lite senter ved siden av Sjøfartsmonumentet, sier Røsland. 
Hun er forberedt på at det kommer til å bli en omveltning den dagen hun ikke lenger skal på jobb i Skotøyhuset. 
– Det blir nok en annen hverdag, men jeg gleder meg til å bruke tiden på andre interesser. Jeg har alltid jobbet mye, og for meg var dette et naturlig tidspunkt å gi seg på. Nå ser jeg frem til en ny vår, men litt vemodig blir det nok. Jeg vil savne kolleger og gode kunder, men jeg er et såpass sosialt menneske at jeg er ikke redd for at jeg ikke vil få et innholdsrikt liv etterpå, avslutter hun.

25 år med strømpesalg

Jentene på Strømpesalongen har reddet mang en bergenserinne i beit for strømper til finkjolen gjennom årenes løp. Nå er strømpeeventyret snart slutt for spesialforretningen. Svein Lauritz Carlsen har stått ved roret i Strømpesalongen i et kvart århundre. 
– I januar feirer vi 25 år i Galleriet. Det er en god anledning til å gi seg. Jeg har allerede jobbet 10 år lenger enn pensjonsalderen, sier den spreke 77-åringen som også var butikksjef på Sundt i sin tid. 
– Forretningen er unik, det er ikke mange av disse igjen i Norge. At Strømpesalongen nå opphører vil nok bli et savn for mange i Bergen. Vi har kolossalt mange faste kunder. Sånn sett er det leit, men jeg kan ikke holde på langt ut i evigheten, sier Carlsen.
Han har trivdes godt med butikken i første etasje i Galleriet. 
– Vi er veldig fornøyd med å ha butikk i Galleriet. Beliggenheten er god og vi har hatt masse folk innom. Jeg vil gjerne takke de lojale kundene. Vi har hatt bra salg, aldri noe negativt tall i alle de 25 årene. Det er mange strømpeglade folk i Bergen. Nesten alle jeg møter har vært innom Strømpesalongen, uttaler Carlsen.

Teppefall for Titt Inn Boutique

Den utsøkte, lille motebutikken for damer i andre etasje på Galleriet, stenger dørene for godt i januar. En litt vemodig Christine Gram-Knutsen (69) sier det har vært en fest å drive butikken i alle disse årene, men at alt har en ende.
– Det har ikke vært en lett avgjørelse for meg å ta, men jeg begynner å bli godt voksen, samtidig som tiden vi er inne i nå, krever mye pågangsmot, optimisme og entusiasme. Det har jeg hatt i alle år, men nå vil jeg bruke det på mer fritid, sier Christine Gram-Knutsen.
Den lille motebutikken med det gode utvalget av dameklær, har i de siste 20 årene vært på plass i hjertet av Bergens handelssentrum – nemlig Galleriet. Fra januar blir Titt Inn Boutique historie, og jeg kan heller nyte pensjonisttilværelsen som kunde i Galleriet.

Fra undertøy til boutique

Eventyret startet i 1971. Da overtok Christine Gram-Knutsen og søsteren, undertøysbutikken «Korset-Salonen» som den gang lå i Olav Kyrres gate. «Korset-saloonen» åpnet allerede i 1915. 
– Da vi overtok, var kvinnefrigjøringen på sitt mest intense og rødstrømpene brant bh-ene sine på et bål midt på Torgallmenningen. Vi hadde jo tiden lit imot oss da, siden vi akkurat hadde overtatt den flotte undertøysbutikken, minnes hun. 
Christine hadde nylig flyttet hjem til Bergen etter flere år i storbyen London. Det var the swinging sixties og seventies med Twiggy og andre store moteikoner som slo an stilen for hva folk ville ha på seg. 
– Der borte var boutique det nye, store. Vi så også vår mulighet til å gjøre halve butikken om til det. Og sånn startet vi «Titt Inn Boutique» i 1971. Hotpants, mini-, midi- og maksiskjørt var populære på den tiden. Men moten kommer jo tilbake, så jeg møter vel meg selv i døren etter hvert, ler hun.

Suksesshistorien

Gram-Knutsen kan se tilbake på 45 gode år som butikkeier. 
– Det har vært oppturer og nedturer. Det har vært noen utfordrende, men pulserende og spennende år som har beriket livet mitt, sier hun til IN magasinet. 
Titt Inn holdt stand i Olav Kyrresgate i 20 år. 
– Vi gjennomlevde en boom. Først var oljen god business og jappetiden kom med penger som satt rimelig løst blant folk. Etter den hadde vi finanskrisen på 80-tallet, mimrer hun.
Det er storhetstiden som er kjekkest å tenke tilbake på. Da var det ikke uvanlig at titt Inn arrangerte manequin-oppvisningeri bankettsalen på Hotell Norge. Og under festspillene arrangerte butikken mannequinoppvisning på Bellevue. 
– Mange kjendiser kom innom butikken vår, og vi serverte gjerne et lite glass sherry til dem under festspillene. I mange år hadde vi Wenche Foss til kunde. Hver gang hun var i Bergen besøkte hun oss, forteller Gram-Knutsen. 
Siste gangen divaen besøkte Bergen var hun også innom Titt Inn Boutique på Galleriet. 
– Hun hadde hun vært på Holbergstuen og tatt imot en utmerkelse. Da kom hun svevende inn her med et sjampanjeglass i hånden og til stor forlystelse for alle. Hun var kjempeskjønn, smi ler Christine. 
Av andre store stjerner som kom fra hovedstaden til Bergen for å handle, nevnes Grete Kausland, Wenche Myhre og Toppen Bech har vært her opp gjennom årene.

Et nytt handelssentrum i byen

En ny epoke begynte da Galleriet åpnet i Bergen, og som butikkeier fikk hun merke at handelsstrukturen i Bergen endret seg. 
– Da trakk alle kundene seg sammen rundt Torgallmenningen og Galleriet. Vi merket at vår butikk lå litt i utkanten av der det skjedde, forteller Christine. 
Hun var så heldig å få leie lokalet i Galleriet i 1994. 
– Det var veldig kjekt, men det ble en ny tilværelse. For det første var det nye åpningstider som jo er krevende. Men på den annen side, ble det en «boost», for det var her folk handlet på den tiden, sier hun og melder om noen fantastiske år i handlesenteret. 
Hun snakker også varmt om samholdet mellom de som har arbeidsplassen sin i ulike virksomheter i Galleriet. 
– Det kollegiale har vært veldig kjekt å få med seg, sier sekstiniåringen. 
Hun har også blitt godt kjent med flere av de faste kundene.
– Jeg har utrolig mange hyggelige kunder som jeg har knyttet bekjentskap med og som jeg har hatt gleden av å kle opp. Og ikke minst har det vært inspirerende på alle mine innkjøpsturer i inn- og utland, sier hun. 
Alt dette kommer hun til å savne. 
– Jeg synes jeg har gjort meg fortjent til å gjøre noe annet enn bare å jobbe. Nå skal jeg nyte livet, reise, spille golf, dyrke venner og familie, og disponere tiden min selv, sier hun avslutningsvis.

Et vanskelig valg

Hun har selv handlet klær i sin egen butikk i alle de år, og blir dermed stående like rådløs som den faste kundemassen til butikken hennes, som i 2017 må finne seg nye steder å handle klær. 
– Jeg tror vi har et unikt utvalg klær her som det ikke er så lett å finne andre steder, pluss at vi har personlig relasjon til våre kunder. Vi har mange faste kunder som har vært med oss gjennom flere år. De kjenner oss, og vi kjenner dem. En del av dem vil nok savne oss, og jeg vil absolutt savne dem. Jeg hadde lyst til å benytte anledningen til å si takk for meg. Jeg har holdt kortene tett til brystet, så det er ikke så mange som har visst om det, sier hun 
Hvor skal du handle nå som du ikke lenger kan kjøpe klærne dine på Titt Inn Boutique?
- Det vet jeg ikke. Det komme til å bli vanskelig.

Fakta Galleriet
Web: www.galleriet.com
Facebook: @Gallerietbergen 
Instagram: @Gallerietbergen

Tekst & foto: Vibeke Linn Blich

Følg IN magasinet på Facebook