Hjem » Klær & mote »  Perler og farger preger smykkehøsten hos Gullsmed Morken

Perler og farger preger smykkehøsten hos Gullsmed Morken

Tidløse perlesmykker med en tøffere look og en dansk nykommer som slår an hos både damer og menn. Dette er noen av nyhetene du finner hos Gullsmed Morken i høst.

Ferskvannsperler i kombinasjon med fargesterke stener gir et lekkert og spennende uttrykk på smykkene fra Lelune.

Det er ingen grunn til å droppe smykkene selv om vi pakker oss inn i tjukke plagg og høyhalsete ullgensere nå når høsten er her. Hos en av Trondheims eldste familiedrevne gullsmeder Gullsmed Morken i Nordre gate ser butikksjef Henriette Morken og daglig leder Ragnfrid Morken frem mot en spennende smykkehøst med mye perler, fargesterke stener og store, tøffe smykker.
– Nå vil vi ha smykker som vises utenpå genseren, og det går ikke like mye i små, nette smykker som man gjerne bruker om sommeren, sier Henriette.

Italienske perlesmykker

Hun viser frem to av de sist ankomne merkene i butikken, italienske Lelune og danske Alexander Lynggaard. Førstnevnte kjent for sine smykker i perler, edelstener og diamanter – en klassisk trend som har gjort et lite comeback, ifølge Henriette. Hos Gullsmed Morken har de valgt å konsentrere seg om perlesmykkene i første omgang. 
– Min mann og svigerfar var veldig glad i perler, og det har smittet over på oss. Det har stått litt stille på perlefronten i Norge men nå er trenden tilbake i motebildet, supplerer Ragnfrid Morken.
Perlesmykkene fra Lelune kommer i både ferskvannsperler og saltvannsperler, i gultgull, hvittgull og rødtgull. Perletyper som South Sea og Tahiti, som er store, runde saltvannsperler som har beholdt sin naturlige farge, representerer det mer eksklusive utvalget fra det italienske merket.
– Disse tar det lenger tid å produsere, så de er i en litt høyere prisklasse. Disse ferskvannperlene ligger midt på treet prismessig og er av god kvalitet. Så vi har perler for enhver smak, sier Henriette.

Du finner Gullsmed Morken i Dronningens gate 14 med inngang i Nordre gate.

«Alle» vil ha perler

Smykkene fra Lelune har vært i salg siden juni, og Henriette forteller at de allerede har måttet rebestille på grunn av stor etterspørsel. Kundene kommer i alle aldre, sier hun.
– Vi har hatt alt fra konfirmanter til den eldste på 75 år. De yngre liker gjerne de lyse perlene, mens Tahiti-perlene er det gjerne de fra 25 år og oppover som kjøper.
– Vi har solgt en del perler til 30-års bryllupsdager, som er perlebryllup. Da kjøper man gjerne sett med smykker og armbånd, legger Ragnfrid til. 
Mor og datter Morken forteller at de utover høsten vil ta inn flere smykker i gull og diamanter fra Lelune. Setter man dette sammen med perler får perlesmykkene et tøffere og mer rampete uttrykk.
– Nå blander man gjerne fargestener og diamanter inn i perlene for å gjøre det mer spennende. Perler kan man jo like gjerne bruke utenpå ullgenseren, og ikke bare når man skal pynte seg, påpeker Henriette.
Hun trekker frem popstjernen Harry Styles, som ofte blir sett iført perlekjeder, som en av inspirasjonskildene til at flere menn har begynt å bruke perlesmykker. Gullsmeden selger mye smykker til herrer, og de ansatte merker at flere menn legger merke til det som postes på sosiale medier som Instagram.
– Flere influensere har jo pushet på med perler det siste året. Vi synes det er kjempeartig, for perler er noe av det fineste som finnes, sier Henriette. 

Tøffe unisex-smykker fra danske Alexander Lynggaard.

Danske unisex-smykker

Høstens andre merkenyhet hos Gullsmed Morken er smykkene fra danske Alexander Lynggaard, nevøen til den mer kjente Ole Lynggaard. Merket er relativt nytt i både Trondheim og Norge, og kolleksjonen består av smykker som passer til både herrer og damer. Her er det store ringer med ekte stener og tøffe, fargerike armbånd som gjelder.
– Vi var på jakt etter noe nytt siden vi ser at menn og gutter har begynt å pynte seg mer og mer. Vi ville ha noe som er eksklusivt og av god kvalitet. Vi hadde en kunde innom som fortalte at han var på jakt etter ny jobb. Når han fikk den første lønnen sin skulle han feire med å kjøpe seg en ring fra Alexander Lynggaard, sier Ragnfrid, og legger til at ringene, som kommer med ekte stener i malakitt, lapis og tigerøye, også er populære blant damer.
Fargearmbåndene, som for øvrig er inspirert av de ulike underlagene på de fire tennisbanene i Grand Slam-turneringene, blå, oransje, grønn og sort, og de tøffe stenarmbåndene, kan brukes hver for seg eller kombineres med andre smykker for en mer spennende look.
– Vi kommer til å utvide kolleksjonen fra Alexander Lynggaard fremover med lekre mansjettknapper i farger og sølv, sier Henriette.

Fakta Gullsmed Morkent

• En av Trondheims eldste gullsmeder.
• Feirer 100 år som frittstående forhandler i 2023.
• Selger både smykker, sølvbestikk, bunadssølv og gaveartikler 
• Adresse: Dronningens gate 14, inngang Nordre gate, 7011 Trondheim
• Tlf: 73 52 28 60
• Facebook: Gullsmed Morken
• Instagram: instagram.com/gullsmedmorken

Tekst & foto: Renate Brødreskift
 

Følg IN magasinet på Facebook