Hjem » Oslo »  Fristende høstmeny på Værtshuset

Fristende høstmeny på Værtshuset

I de historiske omgivelsene på Værtshuset Bærums Verk er høsten nærmest magisk. Her kan du nyte smakfulle retter laget av de ypperste råvarer mens mørket senker seg utenfor og varmen fra peisen sprer wseg i den historiske trebygningen!

Værtshuset Bærums Verk er ikke helt som andre spisesteder, og det er ikke uten grunn at det ofte blir kalt «Bærums skjulte perle». Folk kommer gjerne langveisfra for å spise her og mesteparten av suksessen skyldes uten tvil Ulla og Bob Laycock som i over 20 år har vært vertskap ved det historiske spisestedet. På et sånt sted sklir ansvarsområdene litt over hverandre, men Bob har hovedansvaret for maten og Ulla for serveringen og det administrative. Ulla er opprinnelig finsk, noe som blant annet gjenspeiler seg i de finske rugbrødene som ligger på en trefjøl ved den gamle grua. Rugbrød det for øvrig går gjetord om langt utenfor Bærums grenser, og Ulla røper at det hender rett som det er at noen spør pent om de ikke kan få noen skiver av det gode brødet til kaffen eller ølen. 

Norges eldste spisested

Ikke bare kan Værtshuset friste med en meny bestående av deilige retter basert på sesongens råvarer, det er få andre som kan matche omgivelsene eller stemningen her. Værtshuset åpnet dørene for første gang i 1641 og kan dermed smykke seg med tittelen Norges eldste spisested. Og i det lille rødmalte tømmerhuset på bredden til elven Lomma sitter historien fremdeles i veggene. Alle værelsene har ulik størrelse og innredning, og lave dørkarmer, høye terskler og trange passasjer er en del av sjarmen. I hagen bak huset ligger dessuten låven som brukes til større selskaper og det som må være en av landets mest idylliske uteserveringer i sommerhalvåret.
Nå som høsten har meldt sin ankomst med kaldere dager og mørke kvelder fyrer de opp i peisen og lar både varmen og peislukten spre seg i det gamle tømmerhuset. Den lune stemningen gjør at man gjerne nyter lange kvelder med god mat og godt selskap, uten å bry seg om været utenfor. Som de fleste andre i serveringsbransjen merket også vertskapet ved Værtshuset nedstengningen i vinter på kroppen, men Ulla forteller at de nå er tilbake for fullt. 
– Som alle andre hadde også vi stengt i vinter, men nå er vi heldigvis tilbake igjen. Det er tydelig at mange hadde savnet å kunne gå ut, og vi hadde masse besøk hele sommeren. I sommerhalvåret har vi jo 24 ekstra bord ute i hagen og det hadde vi absolutt behov for i sommer. Faktisk ble sommeren den nye høysesongen for oss, og det blir spennende å se hvordan det blir neste sommer.

Høstens råvarer

Værtshuset har mange faste gjester som både kommer hit for å feire livets små og store begivenheter, eller bare stikker innom for en lunsj eller middag. 
– Det er i hovedsak den samme gjengen som har jobbet her hele tiden og jeg tror folk synes det er hyggelig å komme tilbake når de vet hvem som jobber her. Vi setter pris på alle de gode tilbakemeldingene fra gjester og ikke minst det at folk snakker godt om oss. Her vet dessuten folk at de får ordentlig mat uten for mye fiksfakseri. Det skal også være rikelige porsjoner slik at man blir mett. Vi serverer ærlig og naturlig mat, og flere av rettene som carpaccio, piggvar, créme brûlée og reinsdyr har blitt veldig populære. 
Menyen hos Værtshuset er inspirert av norske herregårdstradisjoner fra siste del av 1800-tallet, der de tilberedte lokale, norske råvarer sammen med noe utenlandsk og eksotisk. 
– Menyen endres i takt med årstidene og råvarene som er tilgjengelig. Så langt det er mulig forsøker vi å bruke mest mulig lokale råvarer. Blant annet har vi egen urtehage, bærbusker og bikuber i hagen. Akkurat nå består menyen av høstens råvarer, som lam, kantareller, rotgrønnsaker og bær. Det er også litt tyngre desserter som Kjernemelk panna cotta med Værtshushonning og ikke minst Tilslørte Værtshuspiker som var utrolig populær i fjor. 

Små og store selskaper

Med rom i ulike størrelser og låven som et eget selskapslokale er Værtshuset det perfekte stedet å markere livets begivenheter. For mange er fast tradisjon med et besøk her 17. mai eller St. Hansaften. I høst har de også en rekke konfirmasjoner og minnestunder som hadde blitt utsatt på grunn av pandemien. I tillegg er det ikke lenge til jul, og det er mange som føler at det ikke blir ordentlig jul uten et førjulsselskap ved Værtshuset. I oktober blir det dessuten vinaften og i november lutefiskaften.
Det er bare en kort tur med bil eller buss til Bærums Verk fra både Oslo og Sandvika, men det er nesten som å komme til en annen verden. Med suset fra fossen i bakgrunnene er de gamle trehusene og mursteins bygningene den perfekte rammen for en spasertur eller en handleopplevelse hos de mange butikkene eller kunsthåndverkerne. Og forhåpentligvis blir det mulig å avholde både det tradisjonsrike julemarkedet og Bondens Marked i år, og hva er vel mer perfekt enn å avslutte besøket her med et besøk hos Ulla og Bob på Norges eldste spisested!

FAKTA: Værtshuset Bærums Verk


Tekst: Mona Gullstein | Foto: Værtshuset Bærums Verk
 

Følg IN magasinet på Facebook